Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pidruchn.doc
Скачиваний:
261
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
5.06 Mб
Скачать

3. Показники наявності, стану, динаміки, використання і озброєння праці основними засобами

3.1. У статистичній звітності наявність основних засобів відбивається за повною і залишковою вартістю на початок і кінець звітного року, а також їх середньорічна величина. Наявність основних фондів на кінець кожного місяця визначають за даними бухгалтерського обліку. Для обчислення середньої річної вартості основних фондів за місячними даними застосовується формула середньої хронологічної:

3.2. Однією з важливих умов збереження безперервного виробництва є стан засобів праці, який характеризується показниками зношення і придатності.

  • Коефіцієнт зношення основних фондів визначають відношенням нагромадженої суми зношення ( амортизації) діючих основних засобів на певний момент часу до їх повної первісної вартості :

А

Кзн    100

Фп

  • Коефіцієнт придатності основних фондів визначають якщо відняти від 100% коефіцієнт зношення, або відношенням залишкової вартості до повної вартості основних засобів:

Фп - А

Кпр    100; або Кпр = 100 – Кзн.

Фп

3.3. Уяву про наявність і динаміку основних фондів, їх зміну на окремому підприємстві, галузі чи промисловості загалом, а також про вплив на цю зміну їх надходження і вибуття дає баланс основних фондів. Джерелами даних для складання балансів за повною вартістю є форма №11 річного звіту “Звіт про наявність і рух основних засобів (фондів) і амортизаційного фонду”. У розділі 1 “Наявність і рух основних засобів” подано баланс основних фондів промислового підприємства за повною вартістю. У розділі 2 “Склад і амортизація основних фондів “ наводяться детальні дані про наявність основних фондів у розрізі видів на початок і кінець за повною вартістю і про величину нарахованих амортизаційних відрахувань.

Баланс основних фондів за повною первісною вартістю можна виразити в такий спосіб:

Фп + П = В+Фк.

3.4. Дані балансів використовуються для визначення показників інтенсивності руху основних фондів - розрахунку абсолютного приросту, темпів зростання і приросту, абсолютного значення 1% приросту і відповідних середніх показників (середнього рівня, середнього абсолютного приросту, середньорічних темпів зростання і приросту і т. ін.).

Важливими показниками динаміки основних фондів є коефіцієнти надходження, оновлення і вибуття.

  • Коефіцієнт надходження основних фондів визначають як відношення загальної суми основних фондів, які надійшли за звітний період, до їх вартості на кінець звітного періоду.

  • Коефіцієнт оновлення основних фондів визначають відношенням нових основних фондів, які надійшли за звітний період, на їх повну вартість на кінець цього періоду.

  • Коефіцієнт вибуття основних фондів визначають відношенням вартості вибулих за звітний період основних фондів до їх вартості на початок періоду.

3.5. Основними показниками, які характеризують ефективність використання основних виробничих фондів є рентабельність, фондомісткість і фондовіддача.

    • Рентабельність визначають відношенням суми прибутку до середньорічної вартості основних і нормованих оборотних фондів.

    • Фондовіддача вимірюється відношенням обсягу виробленої продукції до середньорічної вартості основних виробничих фондів.

    • Фондомісткість визначають як відношення середньорічної вартості основних фондів до обсягу випущеної продукції за відповідний рік.

3.6. Фондоозброєність праці визначають як відношення середньорічного обсягу основних виробничих фондів за повною вартістю до середньоспискової чисельності всього промислово – виробничого персоналу підприємства за формулою:

Оф = 

де – середньорічна вартість основних фондів;

– середньоспискова чисельність всього промислово – виробничого персоналу.

Машиноозброєність праці визначають шляхом ділення вартості виробничого устаткування на середньоспискову чисельність промислово – виробничого персоналу :

Ву

Ом = 

Цей показник можна розраховувати і як частку від ділення відпрацьованих машино-годин на відпрацьовані людино-години або як відношення продуктивності праці робітників до продуктивності устаткування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]