Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
55
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
3.08 Mб
Скачать

Окремі питання реалізації міліцією екологічної функції

Серед низки правоохоронних органів особливе значення в справі по попередженню і припиненню правопорушень у галузі охорони природи має діяльність міліції, як невід’ємної складової органів внутрішніх справ.

Не зважаючи на те, що органи внутрішніх справ законодавець не відносить до спеціальних органів у сфері охорони навколишнього природного середовища, окрім свого основного призначення – охорони громадського порядку та громадської безпеки, захисту прав і свобод людини, припинення правопорушень та злочинів, ці правоохоронні органи виконують низку функцій і стосовно забезпечення саме екологічного правопорядку у державі. 

Наразі діюча нормативно-правова база не відображає чіткість у визначенні функцій та завдань міліції у галузі екології. Зокрема, стаття 1 Закону України "Про міліцію" серед низки інших визначає обов’я­зок міліції захищати навколишнє природне середовище [1]. Стаття 7 цього ж закону передбачає можливість створення Міністерством внутрішніх справ України з дозволу Кабінету Міністрів України спеціальних підрозділів міліції для забезпечення громадського порядку на об’єктах і територіях, які мають особливе народногосподарське значення або постраждали від стихійного лиха, екологічного забруднення, катастрофи. Однак, функціонування таких підрозділів, нажаль, не відрізняється системним характером.

З певною періодичністю міліція разом з лісничими та представниками Державної екологічної інспекції проводить такі операції як: "Новорічна ялинка", "Первоцвіт", "Полювання", спрямовані на протидію скоєння правопорушень у сфері екології. Втім, відсутність на законодавчому рівні чіткого визначення завдань, функцій, компетенції, повноважень і форм взаємодії міліцейських органів та підрозділів з іншими державними органами, службами, інспекціями, органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями тощо не сприяє підвищенню ефективності діяльності зазначених правоохоронних органів щодо протидії правопорушенням у досліджуваній галузі. 

Правозастосовча діяльність міліції в області екології проявляється через відповідні функції, основними з яких є: природоохоронна; забезпечення при необхідності здійснення громадянами та юридичними особами своїх екологічних прав; попередження і припинення екологічних злочинів, адміністративних та інших правопорушень; розкриття екологічних правопорушень; підтримання громадського порядку з метою забезпечення екологічної безпеки; надання допомоги підприємствам, установам, організаціям, посадовим особам та громадянам у захисті екологічних прав та інтересів та ін. Слід підкрес­лити, що кожна названа функція проявляється в різних організаційно-правових формах застосовно до конкретних природних об’єктів, забезпечення життєдіяльності людей і повноважень міліції.

До складу міліції входить значна кількість підрозділів, які відрізняються за спеціальними завданнями, формами та методами роботи. Адміністративно-правові заходи щодо забезпечення екологічної безпеки, головним чином, реалізують працівниками міліції громадської безпеки. Беручи до уваги ту обставину, що завдання міліції вирішують спільно всі служби та підрозділи в рамках притаманних їм форм і методів, адміністративно–правові заходи певною мірою виконують також співробітники кримінальної міліції. Так, запобігаючи чи припиняючи екологічні правопорушення, оперативні співробітники, керуються адміністративно–правовими нормами, з’ясовують обставини та встановлюють факти забруднення навколишнього природного середовища; безпосередні причини забруднення довкілля; характер та розмір шкоди, заподіяної природним ресурсам; причини та умови, які сприяли порушенням правил охорони навколишнього природного середовища, тощо [2, с. 347].

В Законі України "Про міліцію" закріплені завдання міліції по попередженню адміністративних правопорушень та їх припиненню. А саме, з метою припинення і попередження адміністративних правопорушень в галузі охорони природи, працівники міліції мають право: приймати і реєструвати заяви і повідомлення про адміністративні правопорушення, своєчасно приймати рішення по ним; припиняти адміністративні правопорушення і здійснювати провадження по справам про них; проводити огляд осіб, які здійснили адміністративне правопорушення, та речей, вилучати документи і предмети, які можуть бути речовими доказами, застосовувати інші, передбачені законом заходи попередження, припинення адміністративних правопорушень, забезпечення провадження по справам про адміністративні правопорушення [3, с. 79].

Підсумовуючи викладене вище, можна зробити висновок, що міліція є специфічним органом виконавчої влади, на який законодавством покладено здійснення контролю за дотриманням природоохоронного законодавства, запобіганням екологічним правопорушенням та їх припинення, застосуванням стосовно правопорушників адміністра­тивно–правових заходів впливу в межах, встановлених нормативними актами.

Необхідність посилення ролі міліції у забезпеченні екологічного правопорядку обумовлюється ще й тим, що, будучи складовою органів внутрішніх справ, вона є підконтрольною та підзвітною місцевим органам влади, роль яких у організації охорони навколишнього середовища за останній час значно посилилась [4, с. 108]. До того ж, серед системи місцевих органів влади наразі є відсутніми інші організаційні утворення, за допомогою яких місцева влада мала б змогу комплексно виконувати покладені на неї завдання, зокрема, і в сфері екології.

Короткий аналіз діяльності органів міліції в сфері екології показав, що нинішню правову основу такої діяльності не можна визнати оптимальною. Крім того, самі організаційні форми цієї діяльності потребують удосконалення. Перш за все слід враховувати еколого-правову діяльність міліції в сукупності з діяльністю, пов’язаною з виконанням основних функцій, покладених на неї. Треба пам’ятати, що екологічна функція міліції не відноситься до однієї з основних, вона носить допоміжний характер, що полягає в тому, що органи міліції сприяють основним спеціальним органам у здійсненні останніми своїх безпосередніх функцій в області екології, особливо, коли спеціаль­ним органам перешкоджають здійснювати їх функції. 

Наразі є необхідність у оптимальній кодифікації еколого-правових приписів щодо діяльності органів міліції в даній області. Зокрема, одним з варіантів може бути зосередження в основному нормативному акті про діяльність зазначеної служби – Законі України "Про міліцію" у концентрованому вигляді основних та допоміжних функцій міліції у сфері екології. Разом з тим, варто було б, до спеціального екологічного законодавства включити норми права щодо конкретної еколого-правової діяльності міліції. 

Література:

1. Закон України від 20 грудня 1990 року № 565-ХІІ "Про міліцію" // Відомості Верховної Ради УРСР. – 1991. – № 4. – Ст. 20

2. Справочник участкового инспектора милиции / Под ред. А.М. Логвинова. - М.: Юрид. лит., 1990. – 528 с.

3. Коваленко Л.П. Адміністративно-правові заходи охорони навколишнього природного середовища: дис. … канд. юрид. наук : 12.00.07 / Коваленко Лариса Павлівна. – Х., 2003. – 197 с.

4. Адмiнiстративна дiяльнiсть. Частина особлива: Пiдручник / За заг. ред. О.М.Бандурки. – Харкiв: Ун-т внутр. справ, 1998. – 305 с. 

О.Ю. Дрозд кандидат юридичних наук,

старший викладач кафедри  адміністративної діяльності НАВС