Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
55
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
3.08 Mб
Скачать

Принципи реалізації процедур адміністративного нагляду міліції за особами, звільненими з місць позбавлення волі

Правові процедури реалізації адміністративного нагляду за особами, звільненими з місць позбавлення волі, безпосередньо пов’язані з правоохоронною діяльністю міліції, повинні здійснюватися на підставі відповідних принципів, які опосередковують розвиток взаємовідносин між адміністративними органами та приватними особами. Окремі правники наголошують, що характерною особливістю таких принципів є їх взаємозалежність. Вона зумовлена тим, що дотримання одного принципу сприяє реалізації других принципів так само, як і порушення якого-небудь з них спричиняє за собою недотримання інших [1, с. 21].

Реалізація органами внутрішніх справ процедур адміністративного нагляду за особами, звільненими з місць позбавлення волі, має відбуватися на підставі відповідник принципів. Однак адміністративно-правова наука для практичної адаптації ще не запропонувала відповідної їх системи. У зв’язку з цим у даній статті поставлено за мету визначити систему принципів реалізації процедур адміністративного нагляду за особами, звільненими з місць позбавлення волі, та змістовне наповнення кожного із них.

Вважаємо, що реалізація процедур адміністративного нагляду за особами, звільненими з місць позбавлення волі, має відбуватися на підставі наступних принципів: законності, гласності, науковості, об’єктивності, системності, дієвості, політичної нейтральності. Так, принцип законності під час реалізації ОВС процедур адміністративного нагляду за особами, звільненими з місць позбавлення волі, полягає в здійсненні певних процесуальних дій щодо встановлення, здійснення, припинення чи продовження адміністративного нагляду виключно в порядку, установленому Конституцією України, законами, міжнародними та підзаконними нормативно-правовими актами. Хоча привертає увагу до себе той факт, що зміст аналізованого принципу може в майбутньому бути скореговано на підставі того, що всі процедури адміністративного нагляду почнуть регулюватися виключно законом. 

Принцип гласності в реалізації ОВС процедур адміністративного нагляду за особами, звільненими з місць позбавлення волі, полягає в поінформованості всіх зацікавлених осіб про результати їх здійснення, а в деяких випадках – про терміни їх реалізації. Слід відзначити й те, що в органах внутрішніх справ цей принцип реалізується відповідно до вимог нормативних актів про дотримання режиму таємності. Так, результати реалізації процедур адміністративного нагляду за особами, звільненими з місць позбавлення волі, не підлягають широкому розголосу. Разом з тим кожна осо¬ба, щодо якої працівниками міліції здійснюються ті чи інші процесуальні дії, повинна бути ознайомлена з порядком їх здійснення, результатами та прийнятими щодо неї рішеннями.

Принцип науковості означає, що необхідно привести систему і механізм реалізації органами внутрішніх справ процедур адміністративного нагляду за особами, звільненими з місць позбавлення волі, у відповідність до рівня розвитку науки та техніки. З метою підвищення ефективності адміністративно-наглядової діяльності міліції необхідно систематично проводити науковий аналіз, узагальнювати практику цієї діяльності та розробляти на цій основі відповідні практичні рекомендації. Насамперед потребують розробки практичні рекомендації для працівників ОВС з вчинення ними певних процесуальних дій щодо продовження та припинення адміністративного нагляду за особами, звільненими з місць позбавлення волі. Це пов’язано з тим, що в законодавстві порядок їх здійснення чітко не визначено, у зв’язку із чим працівники міліції діють у більшості випадків на власний розсуд. 

Принцип об’єктивності реалізації ОВС процедур адміністративного нагляду за особами, звільненими з місць позбавлення волі, передбачає використання об’єктивних, реальних (правдивих) і законних фактів. Об’єктивність адміністративно-наглядової діяльності міліції полягає також у вивченні фактів і документів, заслуховуванні пояснень адміністративно піднаглядних осіб, виявленні причин порушень ними правил адміністративного нагляду, зіставленні різних даних, а також аналізі недоліків чи помилок, допущених працівниками міліції під час реалізації процедур встановлення,здійснення, продовження чи припинення адміністративного нагляду. На об’єк­тивність реалізації органами внутрішніх справ процедур адміністративного нагляду за особами, звільненими з місць позбавлення волі, впливає їх незалежність від кількісних показників правоохоронної діяльності того структурного підрозділу, де вони працюють.

Принцип системності в реалізації ОВС процедур адміністративного нагляду за особами, звільненими з місць позбавлення волі, полягає в тому, що їх виконання можливе лише після послідовної реалізації системи процесуальних дій щодо встановлення, здійснення і вже потім продовження або припинення адміністративного нагляду за вказаною категорією суб’єктів. Лише після того, коли у відповідній послідовності та на підставі законодавчо встановленого порядку виконані зазначені процесуальні дії, з’являються певні обставини для реалізації наступних процедур адміністративного нагляду за особами, звільненими з місць позбавлення волі. 

Дієвість реалізації органами внутрішніх справ процедур адміністративного нагляду за особами, звільненими з місць позбавлення волі, полягає не лише в спостереженні за порядком їх реалізації, підготовки та прийняття відповідних процесуальних документів, а й у дієвому впливі на хід їх реалізації, внесенні певних коректив (заміна виконавців, виділення додаткових ресурсів тощо), відстороненні винних осіб від виконання адміністративно-наглядових повноважень, притягненні їх до дисциплінарної відповідальності.

Принцип політичної нейтральності органів внутрішніх справ є найменш змістовно визначеним у законодавстві України [2, с. 11]. Його роль в реалізації аналізованих адміністративних процедур полягає в тому, що структурні підрозділи міліції, які здійснюють адміністративно-наглядову діяльність, не можуть бути зв’язані рішеннями політичних партій чи громадських організацій, реалізовувати їхні політичні цілі та завдання. Встановлення, здійснення, продовження чи припинення адміністративного нагляду за особами, звільненими з місць позбавлення волі, має відбуватися лише на підставі вимог чинного адміністративного законодавства та спрямовуватися на досягнення цілей перевиховання піднаглядних суб’єктів, їх соціальної адаптації [3, с. 116]. 

Отже, реалізація органами внутрішніх справ процедур адміністративного нагляду за особами, звільненими з місць позбавлення волі, має відбуватися на підставі зазначених вище принципів, систему яких, на нашу думку, доцільно закріпити в Законі України "Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі" окремою статтею. Вона також може бути доповнена й іншими принципами, які, наприклад, притаманні адміністративно-примусовій діяльності ОВС у цілому [4, с. 63-68] та можуть наповнити її людиноцентристською сутністю. 

Література:

1. Зюзин В. А. Административные процедуры : теория, практика и проблемы законодательного регулирования в РФ : автореф. дис. на соиск. уч. степ. канд. юрид. наук : спец. 12.00.14 "Административное право ; Финансовое право ; Информационное право" / В. А. Зюзин. – М., 2007. – 24 с.

2. Данильєва І. Е. Принципи організації та функціонування державної служби в Україні : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук : 12.00.07 "Теорія управління; адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право" / І. Е. Данильєва. – К., 2005. – 20 с.

3. Саєнко С.І. Процедури реалізації адміністративного нагляду міліції за особами, звільненими з місць позбавлення волі: Монографія / С. І. Саєнко, Фомін П.П. ; МВС України, Луган. держ. ун-т внутр. справ ім. Е.О. Дідоренка. - Луганськ: РВВ ЛДУВС ім. Е.О. Дідоренка, 2011. – 248 с.

4. Забезпечення прав і свобод людини в адміністративно-примусовій діяльності органів внутрішніх справ України : навч. посіб. / О. М. Беницький, С. І. Саєнко, О. М. Терських. – Луганськ, 2008. – 228 с.

О.О. Свіжа асистент кафедри конституційного,  адміністративного та фінансового права  Хмельницького університету управління та права