Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
55
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
3.08 Mб
Скачать

Поняття та сутність адміністративно-правового режиму обігу пристроїв для відстрілу набоїв, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії

Конституція України проголошує, що людина її життя і здоров’я, честь та гідність, недоторканість і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю. З метою реалізації цих положень, крім обов’язку держави захищати життя людини, честь та гідність від протиправних посягань, статтею 55 Конституції України передбачено право особи будь-якими незабороненими законом засобами самостійно захищати себе від протиправних зазіхань на життя та особисту недоторканість, використовуючи при цьому різні засоби самооборони, до яких поряд з іншими спеціальними засобами самозахисту, відносяться й пристрої для відстрілу набоїв, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії. 

Але, враховуючи, що зазначені пристрої є джерелами підвищеної небезпеки, невпорядкований обіг цих пристроїв може створити загрозу громадській безпеці або безпеці окремих осіб та призвести до тяжких наслідків, як при умисних діях, так і в разі необережного поводження. У зв’язку з чим виникає необхідність систематизувати адміністративно-правове регулювання стосунків, що виникають у сфері обігу і застосування пристроїв для відстрілу набоїв, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, які мають потенційно небезпечні властивості і, при певних обставинах, здатні представляти загрозу правоохоронюваним інтересам.

Систематизоване адміністративно-правове регулювання вказаних стосунків виражається у формуванні відповідного адміністративно-правового режиму обігу зазначених пристроїв, що забезпечує захист життя, здоров’я, майнових і інших немайнових інтересів членів суспільства і держави.

Питанням формування та реалізації административно-правових режимів вже приділялася досить значна увага у працях таких видатних українських та закордонних дослідників як О.М. Бандурка, А.В. Басов, Д.Н. Бахрах, П.Д. Біленчук, В.А. Гуменюк, А.А. Долгопо­лов, С.С. Маілян, Н.І. Матузов, В.В. Конопльов, Ю.М. Оборотов, С.П. Па­раниця, І.С. Розанов, В.Б. Рушайло, О.В. Харитонов, Х.П. Ярмакі та інших, але при цьому, не применшуючи вагомий внесок зазначених вчених у дослідження загальних аспектів адміністративно-правових режимів, слід відзначити, що ґрунтовних наукових досліджень, які б висвітлювали питання формування та особливостей реалізації адміністративно-правового режиму обігу саме пристроїв для відстрілу набоїв, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії до теперішнього часу не проводилося, що викликає необхідність наукового дослідження теоретичних та прикладних проблем цього різновиду административно-правового режиму. 

Метою нашої статті є розгляд поняття, сутності та особливостей адміністративно-правового режиму обігу пристроїв для відстрілу набоїв, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії.

Як вже було зазначено, питання адміністративно-правових режимів не раз було предметом досліджень у працях науковців. У загальному вигляді, адміністративно – правовий режим у спеціальній літературі визначають як специфічний механізм правового регулювання, його особливий порядок, який спрямований на конкретні види суб’єктів і об’єктів, яким створюються рамки, в яких ці суб’єкти і об’єкти взаємодіють [1, с. 34; 2, с. 276; 3, с. 57; 4, с. 201].

Загальною метою і головним призначенням адміністративно-правових режимів, на думку вчених, є створення надійних правових бар’єрів і організаційних заходів, що забезпечують їх, які б серйозно ускладнювали, а у ряді випадків і зовсім виключали загрозу громадській безпеці, безпеці держави чи окремих осіб [3, с. 58]. При цьому слід визнати, що характерним наслідком встановлення подібних заходів є, в більшості випадків, вимушена (через пріоритетні інтереси громадянського суспільства) детальна регламентація діяльності органів держави і громадських об’єднань, поведінка громадян, вступ деяких додаткових правил або вилучення із загальноприйнятих норм, встановлення особливого нагляду за належним порядком розвитку правовідносин в сфері, що охороняється, і деякі інші обмежувальні заходи.

Адміністративно-правовий режим обігу пристроїв для відстрілу набоїв, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії є різновидом адміністративно-правових режимів, який виступає у якості специфічного механізму правового регулювання відносин особливого характеру, які виникають з приводу придбання, володіння, зберігання та застосування зазначених пристроїв. Тобто об’єктом таких правовідносин є правовідносини, які пов’язані з обігом специфічних предметів матеріального світу тобто самих пристроїв для відстрілу набоїв, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії (у літературі їх ще називають зброєю нелетальної дії [5]) та набоїв для них, а також поведінку суб’єктів правовідносин, що мають відношення до обігу вищевказаних пристроїв.

Враховуючи, що у правових відносинах стосовно пристроїв для відстрілу набоїв, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії приймає участь доволі велика кількість суб’єктів (фізичні, юридичні осіби, державні органи (ліцензуючи, контролюючі та ін.), це вимагає комплексного підходу до правового регулювання обігу вищевказаних пристроїв. Тому юридична конструкція адміністративно – правового режиму, який регулює обіг пристроїв для відстрілу набоїв, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, повинні бути побудовані таким чином, щоб сферою правового регулювання охоплювались суб’єкти, об’єкти цих правовідносин, а також відповідним чином були побудовані їх правові статуси. Якщо не забезпечити перераховані умови правового впливу на обіг вищевказаних пристроїв, то основна потреба суспільства, через яку формуються адміністративно – правові режими, – безумовне досягнення певної цілі за допомогою юридичних засобів, не буде реалізована.

Враховуючи, що основною визначальною властивістю пристроїв для відстрілу набоїв, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії як об’єктів правовідносин, що регулюються режимними нормами є їх потенційна небезпека, 

– на забезпечення умов безпечного для суб’єктивних прав громадян та суспільства обігу вищевказаних пристроїв впливає декілька факторів, що належать до різних сфер соціального життя суспільства: це дотримання умов безпечного зберігання, носіння, транспортування, використання, застосування, торгівлі, передачі та ін. 

Виходячи із зазначеного, на наш погляд, сутність адміністративно-правового режиму обігу пристроїв для відстрілу набоїв, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії можна визначити як порядок спрямований на врегулювання правовідносин, що виникають при обігу вищевказаних пристроїв на території України, та спрямований на захист життя та здоров’я громадян власності, забезпечення громадської безпеки та недопущення незаконного розповсюдження пристроїв для відстрілу набоїв, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії.

Особливістю сутності адміністративно-правового режиму обігу пристроїв для відстрілу набоїв, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії є те, що об’єднані в поняття "обіг" і "застосування" зазначених пристроїв діяння можуть здійснюватися тільки у рамках, встановлених правовими актами і тільки під контролем держави, в особі органів виконавчої влади і, передусім, органів внутрішніх справ.

Враховуючи вищенаведене, до ознак адміністративно-правового режиму обігу пристроїв для відстрілу набоїв, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії можна віднести:

а) наявність правових актів та норм, які встановлюють особливий порядок діяльності у сфері обігу зазначених пристроїв;

б) наявність спеціальноуповноважених державних органів, які встанволюють особливий порядок діяльності у сфері обігу зазначених пристроїв;

в) встановлення детальної регламентації дій субєктів правовідносин, що є об’єктом адміністративно-правового режиму, який досліджується та їх взаємовідносин між собою;

г) наявність чіткої системи контролю за діяльнюстю у рамках адміністративно-правового режиму;

д) більш широке застосування обмежено-дозвільних та заборонних методів, які в необхідних випадках можуть сполучатися з виключно цільовим стимулюванням суб’єктів права;

є) наявність спеціальних організаційних, технічних, матеріальних та фінансових заходів;

е) порушення правил режиму тягне за собою заходи адміністративного примусу.

Таким чином, за допомогою адміністративно-правового режиму обігу пристроїв для відстрілу набоїв, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії формується та здійснюється результативний вплив на суспільні відносини, з питань здійснення окремих дій щодо поводження із зазначеними пристроями як предметами матеріального світу з особливим призначенням. В свою чергу обіг пристроїв для відстрілу набоїв, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії – це комплекс суспільних відносин, побудованих за дозвільним типом правового регулювання, який передбачає отримання спеціальних попередніх дозволів на поводження із цими пристроями. Сутність дозвільного порядку обігу пристроїв для відстрілу набоїв, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії полягає в його обмеженості.

Підбиваючи підсумок, можемо зробити висновок, що режим обігу пристроїв для відстрілу набоїв, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії – це установленный законами України та іншими підзаконними актами порядок виробництва, продажу, придбання, зберігання, носіння та використання (застосування) цих пристроїв громадянами, посадовими особами та співробітниками організацій з особливими уставними завданнями, а також права та обовязки перерахованих суб’єктів у поводженні зі зброєю та їх відповідальність за порушення зазначених норм.

Література:

1. Матузов Н.И., Малько А.В. Правовые режимы: Вопросы теории и практики // Правоведение. – 1996. – № 1. – С. 26-34.

2. Административное право Украины. – 2-е изд., перераб. и доп. / Под ред. проф. Ю.П. Битяка. – Харьков: Право, 2003. – 576 с.

3. Рушайло В.Б. Понятие и содержание специального административно-правового режима // Следователь. – 2003. – № 7. – С. 55-58. 

4. Бахрах Д.Н. Административное право: Учебник для вузов. – М.: Бек, М., 1996. – 368 с.

5. Корецкий Д.А. Нелетальное оружие: правовой режим. – М., 2005. – 128 с.

Є.Ю. Соболь кандидат юридичних наук, доцент кафедри конституційного та адміністративного права Класичного приватного університету