Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
55
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
3.08 Mб
Скачать

Залучення вищих навчальних закладів мвс україни до охорони громадського порядку під час фінальної частини чемпіонату європи з футболу 2012 року

У статті визначено особливості залучення вищих навчальних закладів МВС України до охорони громадського порядку під час фінальної частини чемпіонату Європи з футболу. Особливу увагу приділено завданням, які були поставлені перед Національною академією внутрішніх справ у контексті підготовки та проведенні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

Ключові слова: охорона громадського порядку, масові заходи, права людини.

В статье определены особенности привлечения высших учебных заведений МВД Украины к охране общественного порядка во время финальной части чемпионата Европы по футболу. Особое внимание уделено задачам, которые были поставлены перед Национальной академией внутренних дел в контексте подготовки и проведении финальной части чемпионата Европы по футболу 2012 года.

Ключевые слова: охрана общественного порядка, массовые мероприятия, права человека.

In this article the particular attraction of higher educational institutions of Ukraine Ministry of Internal Affairs to the protection of public order during the finals of the European Football Championship. Special attention is paid to the tasks that were set before the National Academy of Internal Affairs in the context of preparing and carrying out the final part of the European Football Championship 2012.

Key words: protection of public order, public events, human rights.

Постановка проблеми статті. Охорона громадського порядку в сучасних умовах розвитку суспільства є проблемою в рівній мірі і складною, і актуальною. Складність і актуальність цієї проблеми полягає в тому, що розбудова усіх сфер нашого життя супроводжується підвищенням соціальної й політичної активності, зростанням свідомості населення. Водночас, у перерізі цих процесів, за певних умов, в поведінці окремих громадян можуть проявлятися негативні явища. Саме це і буде визначати особливості організації охорони громадського порядку та громадської безпеки.

Мета публікації. Мета статті полягає в тому, щоб на основі аналізу чинного законодавства визначити особливості залучення вищих навчальних закладів МВС України до охорони громадського порядку під час фінальної частини чемпіонату Європи з футболу.

Аналіз останніх досліджень. Проблемні питання, що стосуються охорони громадського порядку при проведенні футбольних заходів, досліджувалось такими вченими адміністративістами, як В. Б. Авер’я­нов, І. В. Арістова, О. М. Бандурка, Д. М. Бахрах, О. К. Безсмертний, Ю. П. Битяк, В. Т. Білоус, С.Г. Братель, Ю. П. Головін, І. П. Голосні­чен­ко, В.Ф. Захаров, С. В. Ківалов, В. В. Ковальська, Л. В. Коваль, В. К. Кол­паков, А. Т. Комзюк, С.Ф. Константінов, А. П. Коренєв, В.А. Куліков, М.В. Лошицький, Н. П. Матюхіна, О. В. Негодченко, В. П. Пєтков, С. В. Пєтков, О. П. Рябченко, О. Ю. Синявська, В. К. Шкарупа та ін.

Виклад основного матеріалу. 18 квітня 2007 року право прийняти XIV-ий чемпіонат Європи з футболу у 2012 році було надано Україні і Польщі, після чого приймаючими країнами було надано гарантії щодо вчасної та якісної підготовки до проведення турніру.

З урахуванням актуальності питання забезпечення безпеки під час проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, вагомим критерієм оцінки роботи міліції є недопущення прорахунків в організації охорони громадського порядку.

Організаційні заходи з охорони громадського порядку поділяються на підготовчий, практичний та заключний етап.

Безперечно головних етапом є підготовчий, від якого залежить, як оцінка роботи правоохоронців та і імідж приймаючої країни в цілому.

Близько 90 відсотків питань безпеки чемпіонату покладалися на міліцію і тому фактично все залежало від роботи органів внутрішніх справ. Основне навантаження під час чемпіонату лягло на міліцію приймаючих міст.

В період підготовки пріоритет виникнення загроз визначався як здійснення терористичних актів; антисоціальні прояви футбольних хуліганів; виявів масових панічних настроїв під час проведення матчів; вчинення шахрайських та інших протиправні дії щодо іноземців.

За таких умов на перше місце виходить необхідність неухильного виконання приписів міжнародних нормативно-правових актів щодо забезпечення безпеки проведення спортивних масових заходів, міждержавних угод та суворого дотримання прав і свобод учасників та глядачів змагань [1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9]. З огляду на високий рівень міжнародних стандартів проведення футбольних чемпіонатів світу і Європи, які останнім часом успішно апробували, зокрема Німеччина, Італія, Австрія, Швейцарія, перед правоохоронною системою України постало серйозне випробування, що полягає у забезпеченні європей­ського рівня безпеки міжнародних футбольних змагань на першість континенту в 2012 році.

У цьому контексті є потреба зупинитися на ролі вищих навчальних закладів МВС України у забезпеченні громадської безпеки та охороні громадського порядку під час проведення Євро-2012, і, зокрема, конкретних завданнях Національної академії внутрішніх справ, пов’язаних з підготовкою та проведенням матчів чемпіонату в м. Києві.

Потрібно наголосити, що перед МВС у цілому Національною академією внутрішніх справ, зокрема, були визначені складні завдання в сфері охорони громадського порядку, що вимагали перегляду та корегування відповідно до міжнародних стандартів безпеки спортивних змагань основних форм і методів її діяльності, насамперед, додаткового навчання постійного та перемінного особового складу, покращення їх матеріального забезпечення, реструктуризації навчального процесу згідно з графіком підготовки та проведення Євро-2012 та підвищення загального рівня комунікативної та культурної компетенції працівників органів внутрішніх справ.

У цілому завдання, що були поставлені перед академією у контексті підготовки та проведенні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні поділені на дві категорії:

  • підготовка навчально-методичних матеріалів та наукових рекомендацій щодо охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки;

  • підготовка власних кадрів та фахівців інших підрозділів ОВС до несення служби під час проведення Євро-2012.

У цих напрямах діяльності у Національній академії внутрішніх справ є певні здобутки, які доцільно висвітлити як позитивний досвід реалізації Галузевої цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, затвердженої наказом МВС України від 20.03.2008 № 133 [8].

Насамперед необхідно зазначити, що на виконання Галузевої цільової програми в академії було розроблено та затверджено відповід­ний План заходів, виконання якого здійснено згідно з встановленими термінами.

У межах згаданого Плану заходів було організовано та проведено ряд наукових конференцій, зокрема:

  • Міжнародна науково-практична конференція "Забезпечення громадського порядку піл час проведення чемпіонату з футболу" (березень 2008 року, м. Київ);

  • Міжнародна науково-практична конференція "Взаємодія органів державної влади та місцевого самоврядування під час проведення в Україні фінальної частини Чемпіонату Європи 2012 з футболу" (листопад 2010 року, м Збараж Тернопільської області);

  • Міжвузівська науково-практична конференція "Мовна підготовка працівників ОВС до проведення фінальної частини Євро-2012" (квітень 2011 року, м. Київ).

Крім того, делегації НАВС брали участь у роботі Міжнародної конференції з питань співпраці правоохоронних органів щодо забезпечення громадського порядку під час фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу (2009 рік, м. Щитно, Польща) і практичної конференції на тему: "Трансформація знань поліцейської практики. Використання відкритих джерел інформації" (2009 рік, м. Щитно, Польща), на яких обговорювалися питання взаємодії правоохоронних органів щодо забезпечення правопорядку та безпеки при проведенні футбольних матчів.

Науково-педагогічні працівники кафедр іноземних мов та мовної підготовки Національної академії внутрішніх справ у складі робочої групи оновили англо-український, німецько-український та французько-український розмовників для працівників ОВС з лексичними відповідниками та усталеними синтаксичними конструкціями, що є типовими для ситуацій спілкування в умовах чемпіонату.

Науковими лабораторіями з проблем громадської безпеки та психологічного супроводження діяльності ОВС спільно з профільними кафедрами академії підготовлено ряд науково-методичних та навчальних видань.

Враховуючи перебування на території держави значної кількості іноземних громадян та виникнення певних ускладнень під час спілкування з працівниками міліції починаючи з 1 березня 2011 року, було організовано проведення, спеціальних навчальних курсів посиленого вивчення англійської мови для практичних працівників ОВС згідно з затвердженим графіком (відповідно до розпорядження НАВС 18.02.2011 № 83 "Про організацію в НАВС вивчення іноземної мови до Євро-2012"). Підготовка розрахована на 3 місяці, обсягом 72 години. Науково-педагогічними працівниками академії з 28 березня 2011 року проводилися заняття з вивчення англійської мови в училищах профе­сійної підготовки працівників міліції. В академії з числа курсантів було сформовано 13 груп та двічі на тиждень проводилися факульта­тивні заняття щодо посиленого вивчення іноземної мови (англійська, німецька).

З 17 червня 2012 року на базі академії був створений та успішно діяв в цілодобовому режимі, на протязі всього чемпіонату Європи з футболу, Міжнародний центр поліцейського співробітництва.

Центр тісно співпрацював та координував діяльність поліцейських, які супроводжували в Україні організовані групи вболівальників зі своїх держав. Обладнання центру відповідає вимогам щодо ефективного та як найшвидшого отримання інформації та підготовки необ­хідних пропозицій для оперативного реагування на розвиток подій: створено 32 робочих місця,працівники поліції (міліції) контролювали ситуацію на стадіонах міст-господарів чемпіонату за допомогою відео зв’язку за допомогою встановлених на футбольних аренах камер спостереження.

У комплексі заходів, що реалізуються Міністерством внутрішніх справ України для роботи у зазначених умовах, в академії були запроваджені факультативні заняття з особовим складом з опрацювання теоретичних і практичних аспектів охорони громадського порядку під час проведення футбольних матчів подібного рівня.

Особливою складовою підготовки особового складу академії було проведення планових та додаткових занять зі службової підготовки, де велика увага приділялася теоретичним та практичним аспектам організації охорони громадського порядку під час футбольних матчів. При цьому широко використовується досвід такої роботи, отриманий іноземними правоохоронними органами. Запозичення цього досвіду відбувалося під час міжнародних науково-практичних конференцій і семінарів, що проводяться як в академії, так і в інших містах України (Донецьк, Харків) за участю фахівців-практиків МВС землі Баварія (ФРН).

Для удосконалення рівня підготовки особового складу академії та отримання досвіду із зазначеного напрямку у травні 2010, 2011, 2012 років на базі ФПСП (Віта-Поштова), за участю керівництва МВС України, у взаємодії з ГУВВ МВС України, ГУМВС України в м. Києві та Київській області, ГУМНС України в м. Києві проводилися тактико-спеціальні навчання з залученням майже 1,5 тисячі особового складу академії (щороку). Основною темою проведення цих навчань було забезпечення охорони громадського порядку під час проведення футбольних матчів, а також реагування органів внутрішніх справ на повідомлення про правопорушення (злочини) пов’язані з перебуванням в Україні іноземних гостей.

Що стосується безпосереднього виконання завдань то особовий склад Національної академії внутрішніх справ залучався до охорони громадського порядку та громадської безпеки під час проведення в України фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

Слід зазначити, що на виконання вимог наказу МВС України від 22.05.2012 року № 453 "Про розгортання Оперативного штабу МВС" в академії та навчальних підрозділах з метою координації й управління силами та засобами структурних підрозділів, взаємодії з іншими органами та підрозділами МВС України щодо забезпечення громадського порядку та безпеки під час проведення в м. Києві та Київській області фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу розгорнуто роботу Оперативного штабу НАВС.

Постійний та перемінний склад виконував завдання спільно з представниками МВС України, ГУМВС України в м. Києві та Київській області, УДСО при ГУМВС України в м. Києві, Управління МВС України на Південно-Західній залізниці, ДВБ УВБ МВС України в м. Києві та Київській області, а саме:

  • чергування в чергових частинах міськрайлінорганів МВС України в Київській області – 11 ОВС (у цілодобовому чергуванні особовим складом зі знанням іноземної мови);

  • патрулювання території міськрайлінорганів МВС України в Київській області – 8 ОВС;

  • чергування УДСО при ГУМВС України в м. Києві – 9 ОВС (у двозмінному режимі особовим складом зі знанням іноземної мови);

  • чергування в чергових частинах ГУМВС України в м. Києві – 23 (у цілодобовому чергуванні особовим складом зі знанням іноземної мови);

  • чергування в чергових частинах Управління МВС України на Південно-Західній залізниці – 3 (у цілодобовому чергуванні особовим складом зі знанням іноземної мови);

  • чергування в черговій частині ЛУ метрополітену – 1 (у цілодобовому чергуванні особовим складом зі знанням іноземної мови);

  • чергова частина МВС України – 1 (у двозмінному режимі особовим складом зі знанням іноземної мови);

  • УДАІ ГУМВС України в м. Києві – 13 чергових частин ОВС (здійснювалось у цілодобовому чергуванні особовим складом зі знанням іноземної мови) та 61 екіпаж (у двозмінному режимі особовим складом зі знанням іноземної мови);

  • УДАІ ГУМВС України Київській області –у цілодобовому чергуванні особовим складом зі знанням іноземної мови;

  • чергування на об’єктах УДСО при ГУМВС України в м. Києві – 4 об’єкти (в денний час особовим складом зі знанням іноземної мови);

  • чергування в на станціях метрополітену та супроводу потягів здійснювалось у двозмінному режимі;

  • чергування в аеропорту «Київ»(у цілодобовому чергуванні особовим складом зі знанням іноземної мови);

  • об’єкти ЄВРО та фан-кемпінг – 8 об’єктів (у трьохзмінному режимі особовим складом зі знанням іноземної мови);

  • патрулювання історичної частини Печерського та Подільського районів м. Києва (у трьохзмінному режимі особовим складом);

  • патрулювання території прилеглої до Фан-зони, центральна частина м. Києва (у трьохзмінному режимі особовим складом);

  • патрулювання території прилеглої до НСК «Олімпійський»(у трьохзмінному режимі особовим складом зі знанням іноземної мови).

За період виконання завдань під час проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу від Національної академії внутрішніх справ було виділено більше 24 тисяч співробітників, з яких майже 9,5 – зі знанням іноземної мови, було перекрито спільно з працівниками територіальних органів внутрішніх справ піших маршрутів 11376, авто – 984.

Затримано за адміністративні правопорушення 39 осіб, за підозрою у скоєні злочину – 1.

Як позитив слід відмітити, що залучення особового складу зі знанням іноземної мови дало позитивний результат щодо формування іміджу як правоохоронних органів України так і держави в цілому. За період виконання завдань з охорони громадського порядку в м. Києві та Київській області постійним та перемінним складом близько 2500 разів надавали інформаційну допомогу іноземним громадянам та виступали в якості перекладачів в разі надання правової допомоги.

Висновки. Таким чином, слід зазначити, що заплановані заходи щодо реалізації плану підготовки особового складу до виконання завдань охорони громадського порядку під час проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу успішно виконані. Виконання завдань щодо проведення футбольного свята в Україні позитивно оцінено як керівництвом Міністерства внутрішніх справ так і керівництвом держави.

Література:

  1. Закон України від 15 листопада 2001 року "Про ратифікацію Євро­пейської Конвенції «Про насильство та неналежну поведінку з боку глядачів під час спортивних заходів, і зокрема футбольних матчів»".

  2. Закон України від 19 квітня 2007 року "Про організацію та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні".

  3. Закон України від 08 липня 2011 року "Про особливості забезпечення громадського порядку та громадської безпеки у зв’язку з підготовкою та проведенням футбольних матчів".

  4. Постанова Кабінету Міністрів України від 18 грудня 1998 року № 2025 "Про порядок підготовки спортивних споруд та інших спеціально відведених місць для проведення масових спортивних та культурно-видовищних заходів".

  5. Постанова Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2004 року № 823 "Про затвердження Порядку організації робіт із забезпечення громадського порядку та безпеки під час проведення футбольних матчів".

  6. Постанова Кабінету Міністрів Україні від 22 лютого 2008 року № 107 "Про затвердження Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу".

  7. Наказ Міністерства у справах молоді і спорту та Міністерства внутрішніх справ України від 12 березня 1996 року № 703/195 "Про затвердження Положення щодо забезпечення громадського порядку та безпеки учасників і глядачів під час проведення масових спортивно-видовищних заходів на спортивних спорудах або спортивних змагань в інших місцях".

  8. Наказ МВС України від 20 березня 2008 року № 133 "Про затвердження Галузевої цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу".

  9. Доручення МВС України від 23 березня 2012 року № 1/234/Зр "Про виконання наказу МВС України від 07.03.2012 № 190".

УДК 342.9:340.69 І.В. Стародубов

аспірант Класичного

приватного університету (м. Запоріжжя)