Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
55
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
3.08 Mб
Скачать

Міжнародний досвід протидії корупційним проявам

Становлення будь-якої цивілізованої країни як сучасної правової, демократичної та соціальної держави поєднується з впливом як позитивних (формування у свідомості людини інституту власності, зміцнення національної правосвідомості, розвиток сфери надання соціально-адміністративних послуг тощо), так і негативних явищ (зростання рівня правопорушень, розвиток тіньової економіки, безробіття, поява нових корупційних схем тощо). Кожна з країн у своєму розвитку намагається долати негативні прояви наявними можливостями. 

Цікавим в цьому плані є досвід Франції. Її законодавство передбачає санкції (штрафні) за хабарництво, під яким розуміється незаконне одержання, вимагання подарунків, презентів, обіцянок чи будь яких інших переваг для споєння дій, що входять до повноважень службової особи. Французькому закону відоме і таке правопорушення як торгівля впливом – зловживання службовим становищем як з боку публічної, так і приватної особи, з метою отримання від влади посади або іншого вигідного для хабародавця рішення.

З 1993 року у Франції діє Центральна служба по боротьбі з корупцією, завданнями якої є акумуляція інформації для попередження фактів активної та пасивної корупції, зловживання службовим становищем публічними і приватними особами, хабарництва а також корисливої діяльності. 

Центральна служба інформує Прокурора Республіки для проведення подальшого розслідування. Вона також надає допомогу судовим органам на їх запит щодо інформації з відповідних правопорушень. В контексті заходів протидії корупції здійснюють відстежування "чистоти" фінансових операцій і зобов’язують фінансових посередників встановлювати особу своїх клієнтів, враховуючи також і випадкових, надавати довідки про третіх осіб, на користь яких здійснюються перерахування, передбачено відповідальність банківського працівника в разі прийняття фальшивого документа. 

Така країна, як Нідерланди, цікава комплексним підходом до боротьби з корупцією. Її антикорупційна стратегія включає наступні заходи:

- розроблення системи моніторингу можливих зон виникнення корупційних дій в державних та громадських організаціях та жорсткого контролю за діяльністю осіб, що перебувають в цих зонах;

- створення системи прав і обов’язків посадових осіб (кодексів етичної поведінки) із визначенням їх відповідальності за порушення посадової етики, включаючи корупцію. Система також передбачає заходи корекції поведінки правопорушників;

- основним видом покарання за корупційні дії є заборона працювати в державних установах та втрата соціальних пільг державного службовця, зокрема пенсійного та соціального обслуговування. До покарань також віднесені штрафи та відсторонення від виконання службових обов’язків;

- у всіх міністерствах та відомствах існують служби внутрішньої безпеки, завданням яких є реєстрація та виявлення помилок чиновників, їх навмисних чи ненавмисних порушень діючих правил та наслідків таких порушень. Державні організації заохочують позитивну поведінку посадовців таким чином, щоби чиновнику було вигідно працювати чесно та ефективно;

- організована система відбору на посади, які перебувають в зонах корупційного ризику;

- інформація щодо корупційних дій, якщо вона не загрожує системі національної безпеки, обов’язково стає відомою громадськості через засоби масової інформації;

- кожен чиновник має доступ до інформації, що характеризує його як з позитивної, так і з негативної сторони;

- діє спеціальна система підготовки чиновників, завданням якої є роз’яснення політичної та суспільної шкоди корупції і наслідки участі в ній;

- створені спеціалізовані підрозділи поліції щодо протидії корупції, які наділена широкими повноваженнями антикорупційної діяльності;

- чиновники всіх рівнів зобов’язані реєструвати всі випадки корупції, що стали їм відомі, і ця інформація передається спеціальними каналами до міністерства внутрішніх справ та юстиції;

- значну роль в боротьбі з корупцією відіграють засоби масової інформації, які оприлюднюють випадки корупції і часто проводять незалежні розслідування.

В Ізраїлі у складі адміністрації Прем’єр-міністра діє управління по боротьбі з корупцією, яке постійно проводить навчання серед чиновників щодо попередження можливих корупційних дій та координує діяльність різних внутрішньовідомчих служб у сфері боротьби за чистоту кадрів.

В Ізраїлі, як і в Нідерландах, у попередженні корупції відіграють дуже важливу роль засоби масової інформації. Для будь-якого чиновника буде крахом його політичної кар’єри, якщо обвинувачення в корупції з’явиться в авторитетному масовому виданні (газеті, журналі). 

Чиновники в Ізраїлі мають дуже значні соціальні пільги, а покаранням, за умови виявлення фактів корупції, може бути їх позбавлення.

Цікавим є досвід протидії корупції у Сінгапурі, який свідчить про ефективність таких дій за умови, що боротьбу ведуть незалежні від відомств органи. З 1953 року в країні під керівництвом уряду діє Антикорупційне бюро, яке очолює директор, призначений президентом. Основним функціями бюро є:

- отримання та розгляд корупційних скарг з публічного та приватного секторів;

- розгляд та розслідування протизаконних діянь державних службовців;

- розробка заходів протидії на основі суспільного обговорення для мінімізації проявів корупції.

Для законодавства Фінляндії не властиві нормативно-правові акти, які б використовували термін "боротьба", з визначенням певного виду правопорушення. Фінським законодавцем закладені принципи попередження і запобігання деліктам в кожному нормативно-правовому акті, які визначають конкретну сферу діяльності, але не вид правопорушення [1, с. 17]. Такі країни, наприклад, як Німеччина, Італія, Франція, Канада, також не виокремлюють корупцію окремим складом правопорушення [2]. Проте, у Федеративній Республіці Німеччині боротьбі з корупцією спрямована в основному на руйнування матеріальної та фінансової бази злочинних угруповань. В Німеччині створений реєстр корумпованих фірм. Фірма, яка потрапила до цього реєстру, позбавлена можливості отримати будь-які державні замовлення і опиняється під наглядом правоохоронців. 

Великий досвід у боротьбі з корупцією накопичений у США. Посилену увагу до обговорюваних проблем США почали приділяти в часи "великої депресії" – 20 -30 роках ХХ століття. Суб’єктами протидії корупції тут є Міністерство юстиції та Національна рада по боротьбі з організованою злочинністю, Міністерство фінансів США та інші органи [3].

З 1990 р. в США, введені в дію обов’язкові для всіх чиновників виконавчої влади США загальні принципи етичної поведінки членів уряду і державних службовців: "державну службу варто розглядати як таку сферу діяльності, з якої виключені будь-які особисті чи інші фінансові інтереси, що перешкоджають сумлінному виконанню обов’язку". 

Державні службовці "не повинні брати участь у фінансових операціях, при проведенні яких передбачається використання закритої урядової інформації або використовувати такого роду інформацію в особистих цілях" [4].

Службовцям категорично забороняється у будь-якій формі заохочувати чи приймати подарунки від будь-яких осіб чи групи осіб, для яких потрібно здійснити офіційні дії, або мають з ними будь-які спільні справи чи здійснюють діяльність, що регулюється органом, у якому працюють ці службовці. Не дозволяється також прийняття подарунків і від осіб, інтереси яких значною мірою залежать від виконання чи невиконання цими службовцями своїх посадових обов’язків. Обов’язком службовця є також доповідати у відповідні інстанції про всі помічені випадки корупції

Чиновники, призначені Президентом США, не можуть одержувати "будь-який дохід протягом усього терміну служби за послуги і діяльність, що виходить за рамки безпосередніх службових обов’язків".

Великий досвід у боротьбі з корупцією має Італія, який вона набула у жорстокій боротьбі з мафіозними угрупованнями і корумпованими чиновниками. Ця країна має розгалужену мережу правоохоронних структур, які мають незалежні повноваження. Особливістю є те, що судова влада прирівнюється за повноваженнями до поліції та прокуратури. Завдяки реальному втіленню в життя принципу розподілу влади судова система Італії є представником найважливішої гілки влади. Верховна Рада Суддів має виключне право на заохочення та покарання суддів. Дві третини цієї Ради обираються суддями і одна третина – політичними партіями. Адміністративні комісії мають статус судів. Судді, прокурори і слідчі вважаються представниками однієї професії і регулярно міняються ролями, кожна прокуратура є автономною. Кожен прокурор має такі самі гарантії незалежності, як суддя. Всі ці фактори разом, та за підтримки широкої громадськості стали вирішальними у боротьбі з корупцією в Італії. Під суд потрапляли вищі посадовці країни, аж до Прем’єр-міністрів.

У Литві протидія корупції здійснюється відповідно до "Антикорупційної програми Республіки Литва" та Закону Литви "Про запобігання корупції". Відповідно тут акцентується увага на запобіганні корупції. Запобігання корупції – виявлення і усунення причин і умови корупції через розвиток і виконання системи відповідних заходів також як і утримання осіб від скоєння корупційних правопорушень. Серед заходів запобігання виділяють аналіз корупційних ризиків, антикорупційні програми, антикорупційна оцінка проектів та актів юридичних осіб, повідомлення про корупційну діяльність працівників державних та муніципальних установ, тощо. Законом встановлено що суб’єктом запобігання корупції може бути будь-яка особа. Серед спеціально уповноважених органів запобігання виділяють Уряд Литви, Головну комісію встановлення етики, Спеціальну службу досліджень, інші державні та муніципальні установи [5].

Латвія оформила програму протидії корупції в 2002 році, на основі якої було утворено Бюро з запобігання та боротьби з корупцією, підпорядковане Кабінету Міністрів Латвії. Директор бюро призначається за рекомендацією Сейму країни. Структурно цей орган складається приблизно з 16 відділів, 9 з яких під безпосереднім контролем керівника бюро здійснюють внутрішню протидію корупції. Члени Бюро наділені повним комплексом повноважень щодо здійснення розгляду та розслідування справ про корупційні правопорушення та накладення адміністративних стягнень. 

При виявленні корупційних правопорушень іншими органами чи посадовими особами їм присвоюється відповідний класифікатор і вони передаються до Бюро. Також до цього спеціального органу можуть звертатись особи з повідомленням про факти корупції. Також цей орган є координуючим щодо інших в питаннях протидії корупції, допомагає ефективно взаємодіяти всім органам держави та виявляти факти корупції, зокрема з прокуратурою та Омбудсменом.

Короткий огляд практики протидії корупції в провідних країнах світу дає нам можливість оцінити ефективність протидії корупції в Україні. Безумовно, і політикам, і законодавцям, і урядовцям було б що запозичити з досвіду країн Європи, Південної Азії та Північної Америки щодо діяльності у цій сфері. Але було б помилкою вважати, що можна вибрати якийсь кращий алгоритм дій або організаційно-правових заходів щодо боротьби з корупцією і механічно перенести їх в Україну, позитивного ефекту не буде. Для нас крім тих заходів протидії необхідним є здійснення таких, які б підходили для національного менталітету, змогли попередити корупцію, знизити рівень її сприйняття; встановити ефективні способи виявлення корупційних дій, так щоб винні особи були покарані, а також усунути покарання невинних, розробити систему заохочення розголошування відомих фактів корупції тощо. 

Україна поступово, крок за кроком стає повноправним членом світової спільноти, і так само крок за кроком вона переймає позитивний досвід провідних країн в боротьбі з корупцією, але тільки той, який не вступає в конфлікт з ментальністю, традиціями народу і багатьма іншими факторами, які в тій чи іншій мірі впливають на можливості вирішення нагальної проблеми. Вірним шляхом у цьому напрямі є, безумовно, міжнародне співробітництво в питаннях боротьби з корупцією, які тісно пов’язані між собою. Саме міжнародне співробітництво у цій сфері і дає можливість і водночас примушує імплементувати відповідні, вироблені світовою спільнотою норми, що стосуються корупції, у внутрішнє українське законодавство. 

Аналіз механізмів протидії корупції та вивчення досвіду міжнародного співробітництва у цій сфері а також питання удосконалення механізмів протидії корупції в Україні, дозволив зробити висновок, що що ефективна протидія корупції може здійснюватись тільки якщо зусилля держави і суспільства в цілому у цьому напрямі співпадають. Аналіз міжнародної системи протидії дозволив зробити висновки, що фактично протидія та запобігання корупції здійснюються ефективно за наявності одного антикорупційного центру координації, наділеного комплексом повноважень щодо розгляду корупційної справи (тільки незначна частина держав вибрала шлях внесення антикорупційних повноважень до юрисдикції правоохоронних органів), єдиного законодавчого антикорупційного акту, який буде підставою відповідальності та міститиме весь комплекс елементів протидії корупції. 

Література:

1. Камлик М.І. Корупція в Україні / М.І. Камлик, Е.В. Невмержицький – К. : Знання, 1998. – 187 с.

2. Новоселов А.Б. Опыт Финляндии и других цивилизованных стран // Материалы международной научно-практической конференции "Пути и перспективы преодоления коррупции в странах СНГ", (Киев, 24 ноября 2004 г.) / А.Б. Новоселов // Громадська експертиза : Актуальні проблеми боротьби з корупцією в Україні. – К. : 2004.– Вип. 4. – С.16-18.

3. Закон о контроле за организованной преступностью США //Уголовный кодекс США. – М., 1990. – 452 с.

4. United States Code : § 201. Bribery of public officials and witnesses // Legal Information Institute, Cornel University Law School // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.law.cornell.edu/uscode/ 718/usc_sec_18_ 00000201----000-.html

5. Law on Prevention of Corruption from 28 May 2002, No. IX-904 // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www3.lrs.lt/pls/inter3/ dokpaieska. showdoc_l?p_id=212525

С.О. Шемшученко

аспірант Інституту законодавства Верховної Ради України