Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАТЕРІАЛИ ІV Всеукраїнської науково-практичн...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
6.49 Mб
Скачать

Н. В. Матюшенко

Житомирський державний університет імені Івана Франка

Науковий керівник: канд. пед. наук, професор Л. В. Калініна

Особливості формування граматичної компетенції учнів старшого етапу в умовах профільного навчання

Старший ступінь є завершальним у процесі оволодіння учнями іншомовним мовленням. Рівень навичок та вмінь усної мови і писемного мовлення, досягнутий на середньому ступені, має вдосконалюватись. Невід’ємною частиною навчанню мовлення є граматична його складова – граматична компетенція.

У старшокласника вже складаються певні принципи поведінки, формується образ власного "я", свої ціннісні орієнтації. Чітко проявляється диференціація інтересів. В учнів з особливою силою проявляється прагнення до самоствердження, самовираження, і саме комунікативна спрямованість навчання граматики і створення сприятливого психологічного клімату для спілкування є тими факторами, які на цьому ступені мають особливу значущість.

На важливість формування даної компетенції вказує багато праць вітчизняних та зарубіжних методистів, зокрема Н. К. Скляренко, О. І Вишенського, Є. І. Пассова, І. Ф. Комкова, А. П. Старкова, Д. Берна, Г. Палмера, А. Хорнбі, Д. Хаймса, Дж Лока, Л. Джоунса, М. Томсона, М. Сельси-Мурсії та багатьох інших.

Окрім того згідно програмних вимог вивчення англійської мови для старших класів на старшому ступені завершується формування активного граматичного мінімуму та продовжується робота з розширення пасивного граматичного мінімуму. Граматичний матеріал, призначений для пасивного засвоєння до рівня розпізнавання та розуміння при читанні та слуханні; активний граматичний мінімум систематизується та вдосконалюється. Навчання граматики на її активному та пасивному рівнях залежить багато в чому від обраного профілю. У старшій школі передбачено такі профілі: філологічний, стандарт, академічний. Філологічний профіль дозволяє учням продовжити освіту в лінгвістичному та педагогічному ВНЗ завдяки поглибленому вивченню мов та оволодінню основами філологічної компетенції. Він зорієнтований на викладачів англійської мови, перекладачів, міжнародних журналістів та ін. Для учнів природно-математичних, технологічних напрямів застосовується стандартний профіль. Цей рівень допускає досягнення функціональної грамотності та формування комунікативної компетенції для практичного використання в найпоширеніших ситуаціях спілкування з носіями мови, отримання інформації з різних джерел. Академічний профіль буде реалізовуватися в класах гуманітарно-філологічного спрямування. Він є достатнім для подальшого вивчення певних предметів у ВНЗ. Надає учням змогу комунікативно спілкуватись в ситуаціях максимально наближених до реально-професіональних завдяки обговоренню проблем, що стосуються майбутньої професії.

Згідно Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти незалежно від обраного профілю учень має оволодіти граматичними навичками на рівні В1, що дозволяє розуміти та висловлювати основну інформацію з приводу тем пов’язаних із 4 основними сферами спілкування: особистісною, публічною, суспільною, професійною та освітньою. Відібраний граматичний матеріал активного та пасивного мінімуму сприяє продуктивному висловленню власної думки у професійно зорієнтованих ситуаціях.