Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАТЕРІАЛИ ІV Всеукраїнської науково-практичн...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
6.49 Mб
Скачать

Ю. І. Акульнок

Житомирський державний університет імені Івана Франка

Науковий керівник: канд. пед. наук, доцент В. О. Калінін

Інтерактивне навчання іноземної мови в початковій школі

Сучасне постіндустріальне інформаційне суспільство, яке характеризується високою потребою спілкування, гнучкістю світосприйняття та мобільністю, ставить високі вимоги перед людством сьогодення. До нових вимог суспільства відносяться вміння використовувати нові інформаційні технології, вміння долати конфлікти, застосовувати творчі здібності та бути готовими до міжособистісного та міжкультурного співробітництва. Ураховуючи вище названі фактори, виникає необхідність вивчення іноземних мов. Високі вимоги ставлять складні завдання перед методистами у пошуку нових підходів та методів у викладанні іноземних мов у школах. За останні роки з’явились нові досягнення. Одним з інноваційних підходів є інтерактивне навчання.

Термін «інтерактивний» (з англійської inter – взаємний, aсt – діяти) означає здатний до взаємних дій, діалогу. Інтерактивне навчання – це спеціальна форма організації пізнавальної діяльності учнів, яка має на меті створення комфортних умов навчання, за яких кожний учень відчуває свою успішність, інтелектуальну спроможність. Даною проблемою займались такі науковці: Пометун О.І., Суворова Н.Г., Голодюк Л.С., Пироженко Л.В. Під інтерактивністю науковці розглядають співнавчання, взаємонавчання, де учень і вчитель є рівноправними, рівнозначними суб'єктами навчання, розуміють, що вони роблять, рефлексують із приводу того, що вони знають, уміють і здійснюють.

Перевагами інтерактивного навчання на відміну від традиційних методів навчання іноземної мови є збагачення словникового запасу, працюючи з аутентичним мовним матеріалом, вільне користування мовою, беручи участь у різноманітних дискусіях, інсценуваннях, спільних завданнях з розв’язання проблем. Основною передумовою для інтерактивного спілкування є створення дружньої та творчої атмосфери, моделювання життєвих ситуацій, використання рольових ігор, спільне розв'язання проблеми на основі аналізу обставин і відповідної ситуації. Спілкування може проходити у великих і маленьких групах або в парах. Це ефективно сприяє формуванню навичок і вмінь, виробленню цінностей, створенню атмосфери співпраці, взаємодії, дає змогу педагогу стати справжнім лідером дитячого колективу.

Важливим аспектом інтерактивного навчання є почуття групової належності, що дає слабким, невпевненим у собі учням змогу почувати себе безпечно, надає впевненість у можливості подолання труднощів. Коли діти навчаються разом, вони відчувають суттєву емоційну та інтелектуальну підтримку, яка дає можливість вийти далеко за рамки їхнього нинішнього рівня знань і вмінь.

Увага молодших школярів є недостатньо стійка, обмежена за обсягом, а пам’ять у молодшому шкільному віці має переважно наглядно-образний характер. Безпомилково запам’ятовується матеріал цікавий, конкретний, яскравий. Тому, впроваджуючи інтерактивні методи навчання засвоєння матеріалу проходитиме швидше, так як вчитель буде володіти увагою учнів.

Тож, щоб позбавити учнів мовного бар’єру, навчити вільно спілкуватися іноземною мовою слід впроваджувати інтерактивне навчання вже з початкових класів.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ТА ЛIТЕРАТУРИ

  1. Суворова Н. Интерактивное обучение: новые подходы // Инновации в образовании. – 2001. – №5. – С.106-107.

  2. Голодюк Л. Як навчити учнів спілкуватися на уроці // Рідна школа. – 2001. – №9.

  3. Пометун О., Пироженко Л. Інтерактивні технології навчання: теорія і практика. – К., 2002. – 136.

  4. Програма для загальноосвітніх навчальних закладів. Англійська мова 2-12 клас.