Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАТЕРІАЛИ ІV Всеукраїнської науково-практичн...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
6.49 Mб
Скачать

Список використаних джерел та лiтератури

  1. Амонашвили Ш.А. Психологические особенности усвоения второго языка младшими школьниками // Иностр. яз. в шк. 1986. – N 2. – С. 24-27.

  2. Газман О.С. Роль игры в формировании личности школьника // Советская педагогика. 1982. – №9. – С.60-64.

  3. Ельконін Д.Б. Психологія гри. К:. Просвещение, 1978. – 304 с.

  4. Ельконін Д.Б. Розвиток мови в дошкільному віці. К:. Изд-во АПН РРФСР, 1958. – 115 с.

  5. Иванова В.П. Совещание по вопросам экспериментального обучения иностранным языкам в детских садах и начальной школе.// Иностранные языки в школе. – К., 1989,-№1. – С. 100-114

  6. Касьяненко М.Д. ігрове навчання. Педагогіка співробітництва // М.Д. Касьяненко. – К: вища щкола. – 1993 – С. 206

  7. Кудикіна Н.В. Теоретичні засади педагогічного керівництва ігровою діяльністю молодшого школяра у позаурочному навчально-виховному процесі: дис…доктора педагогічних наук:13.00.01/ Н.В. Кудикіна. – К, 2004. – 404 с.

  8. Пассов Е.И. Урок иностранного языка в средней школе. – М.: Просвещение, 1982. – 223 с.

О. О. Карандюк

Житомирський державний університет імені Івана Франка

Науковий керівник: доцент Л. А. Гаращук

Концепт герой в повісті Ернеста Хемінгуея “Старий і море”

Метою статті є висвітлення основних підходів до тлумачення концепту ГЕРОЙ в сучасній когнітивній лінгвістиці. Актуальність дослідження зумовлена важливим місцем досліджуваного концепту в художніх творах англомовної літератури.

У сучасній лінгвістиці існує низка підходів до дослідження концептів таких учених, як В. І. Карасик, Н. Д. Арутюнова, Ю. С. Степанов, А. Вежбицька, С. Г. Воркачов. У нашому дослідженні ми беремо за основу визначення концепту О. С. Кубрякової, яке належить до когнітивно-дискурсивної течії та акцентує увагу на інтеграції когніції, комунікації та культури, виходячи з розуміння “когніції” авторкою як “парасолькового” терміна, який містить, досліджувані у різних галузях процеси, пов’язані з пізнанням та інформацією [2: 5].

Феномен ГЕРОЙ відбивається і продукується у своїй визначеності на будь-якому етапі розвитку суспільства, набуваючи різні форми свого втілення і трансформуючись у різних аксіологічних структурах культурного простору. Висування проблеми ГЕРОЯ в історії філософської думки пов'язане з особливостями тих епох, в яких він відтворюється і розвивається. Таким чином, тлумачення концепту ГЕРОЙ змінюється з плином часу, кожна епоха привносить все нові характеристики і відтінки.

Визначити поняття ГЕРОЙ намагались і вчені філологи. Наприклад, у тлумачному словнику Д.Н. Ушакова ГЕРОЙ характеризується як:

  1. Винятково смілива особа.

  2. Видатна особистість як сила, що направляє історичний процес.

  3. Головна дійова особа стародавніх епічних поем і міфів, наділена надлюдськими силами.

  4. Обличчя, що привертає до себе загальну увагу протягом певного часу.

  5. Головна дійова особа літературного твору [3: 203].

У словнику Т. Ф. Єфрємової ГЕРОЙ визначається як:

1. У прямому значенні:

а) той, хто здійснив подвиг, проявивши особисту мужність, стійкість, готовність до самопожертви;

б) напівбог (у стародавніх міфах, епічних поемах і т.д.);

в) видатна особистість.

2. У переносному значенні:

а) той, хто привертає до себе загальну увагу, викликає загальний інтерес;

б) той, хто є для кого-небудь предметом захоплення, поклоніння;

в) той, хто втілює у собі типові риси властиві певному періоду;

г) головна дійова особа літературного твору, спектаклю, кінофільму;

д) амплуа головної дійової особи в трагедії чи драмі [1: 99].

У повісті Ернеста Хемінгуея “Старий і море” Сантьяго зображений як трагічний герой. Його героїзм та надзвичайна сила – в його гордості, яка призводить Сантьяго до падіння. Насправді, образ Сантьяго є справжньою репрезентацією концепту ГЕРОЙ тому, що він є головним героєм і єдиним героєм повісті, який не втратив віру: “…He was an old man who fished alone in a skiff in the Gulf Stream and he had gone eighty-four days now without taking a fish. In the first forty days a boy had been with him. But after forty days without a fish the boy’s parents had told him that the old man was now definitely and finally salao, which is the worst form of unlucky and the boy had gone at their orders in another boat which caught three good fish the first week… [4: 7]. Його героїчні якості проявляються протягом усієї повісті.

Одного разу в таверні в Касабланці він цілу ніч змагався з негром: … the time in the tavern at Casablanca when hehad played the hand game with the great negro from Cienfuegos who was the strongest man on the docks. They had gone one day and one night with their elbows ona chalk line on the table and their forearms straight up andtheir hands gripped tight… Blood came out from under the fingernails of both his and the negro’s hands… [4: 94]. Цей випадок характеризує його як мужню і витривалу особистість: бути героєм означає наражати себе на небезпеку, ризикувати життям. Саме ця риса героїзму була притаманна Сантьяго The old man knew he was going far out and he left the smell of the land behind and rowed out into the clean early morning smell of the ocean [4: 35]. В творі ми знаходимо постійні нагадування про короля бейсболу “… I would like to take the great DiMaggio fishing,” .... Maybe he was as poor as we are and would understand. …” [4: 25] асоціації з королем звірів – левом, який з’являється йому уві сні – “…He only dreamed of places now and of the lions on the beach [4: 29]; I wish he’d sleep and I could sleep and dream about the lions, he thought. Why are the lions the main thing that is left?[4: 89] – також доповнює образ ГЕРОЯ. Приклади з повісті Ернеста Хемінгуея “Старий і море”, підтверджують вище зазначені визначення концепту ГЕРОЙ.

Отже, концепт ГЕРОЙ можна визначити як особистість, яка втілює у собі риси хоробрості, відданості своїй справі, здатності до самопожертви. ГЕРОЙ – людина, якою захоплюються за те, що вона зробила щось дуже сміливе або досягла чогось великого; головний герой літературного твору; людина, що втілює в собі риси, які викликають захоплення, наслідування, повагу.