Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАТЕРІАЛИ ІV Всеукраїнської науково-практичн...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
6.49 Mб
Скачать

Список використаних джерел та лiтератури

  1. Вікісловник [Електронний ресурс] / Режим доступу: – http://uk.wiktionary.org/

  2. Frank J. Advertising / J. Frank – Plymouth: Macdonald & Evans, 1985. – 416 p.

  3. Джефкінс Ф. Реклама. Практичний посібник [Електронний ресурс] / – Електрон. дан. – К.: Знання, 2008. – 565с. – Режим доступу – http://pidruchniki.com.ua/

  4. Roach P. English Phonetics and Phonology: A Practical Course / P. Roach Cambridge University Press – Cambridge: Cambridge University Press, 2001 – 298 p.

  5. Myers G. Words in Ads / G. Myers – London: Hodder Arnold, 1997. – 232 p.

А. Г. Кравченя

Житомирський державний університет імені Івана Франка

Науковий керівник: канд. пед. наук, доцент І. В. Самойлюкевич

Електронний портфель як засіб формування писемної мовленнєвої компетенції учнів середнього етапу навчання у загальноосвітніх навчальних закладах

В наш час прогрес усіх сфер діяльності людини не залишають осторонь і освітній простір. Розвиток та реформування всіх ланок освіти стає невід’ємною частиною загального розвитку суспільства. Сучасні підходи до навчання передбачають використання інноваційних засобів відображення, основною складовою яких є комп’ютер. В Україні, починаючи з 90-х років, здійснено досить велику кількість досліджень, спрямованих на впровадження у навчально-виховний процес засобів навчання іноземних мов, заснованих на використанні інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) [2: 18].

Однією з інноваційних технологій навчання іноземних мов є Європейський мовний портфель (надалі ЄМП), заснований на Загальноєвропейських Рекомендаціях з мовної освіти з метою уніфікації рівнів володіння іноземними мовами, підвищення мотивації учнів до навчання, стимулювання самоосвіти та самооцінки у процесі оволодіння іноземними мовами [3: 24,25]. ЄМП вимагає пакет документів, за допомогою яких власники портфеля відображають свої досягнення і досвід у вивченні іноземних мов, інформують про набуття мовних кваліфікацій і планують подальше навчання. Портфель допомагає вирішувати такі важливі педагогічні завдання, як: підтримка і стимулювання навчальної мотивації школярів, заохочення їх активності і самостійності, розширення можливостей навчання та самонавчання, розвиток навичок рефлексивної та оціночної діяльності учнів. ЄМП може використовуватися на різних етапах освітньої програми. Порівнюючи роботу з ЄМП на початковому і середньому етапі оволодіння іноземної мови, відзначимо, що для початкової школи ЄМП виконує інформативну, педагогічну і соціальну функції [4: 127]. Працюючи над ЄМП на середньому рівні, в учнів формуються вміння письма, наприклад вміння описувати набуті знання, подавати перелік власних мовних досягнень, анотувати виконані письмові роботи. Згідно з програмою “Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти” (CEFR), учні середнього навчального рівня – А2+ повинні вміти письмово передати інформацію адекватно цілям, правильно оформлюючи повідомлення залежно від його форми, описати предмет, особу, події, явища. [1: 61,62].

Різновидом ЄМП є електронний портфель (ЕП), який заповнюється учнями в електронному вигляді. Головні переваги електронного портфеля перед друкованим варіантом – це великий обсяг матеріалу, інтерактивність, забезпечення оперативного доступу, в тому числі дистанційного, можливість зберігати, редагувати і демонструвати роботи в наочному вигляді за рахунок використання різних форматів – текстового, аудіо, графічного, відео.

ЕП складається з трьох компонентів: першим компонентом ЕП учня є мовний паспорт ("LanguagePassport"), що підсумовує лінгвістичну індивідуальність його власника, особисті досяг­нення у вивченні мови та особистий досвід міжкультурного спілкування. Також мовний паспорт включає самооцінку учнем власних мовленнєвих компетенцій. У ньому діти описують свій досвід вивчення мов і міжкультурного спілкування, а також рівень володіння відповідною мовою, виконуючи посильні завдання розділу [4: 127].

З метою активізації мовного досвіду учнів учитель може запропонувати вправи, які допоможуть підвищити учням власну самооцінку та розвивати писемну мовленнєву компетенцію. Наведемо приклад вправи, яка застосовуються для формування вміння письмово подати перелік власних мовних досягнень за допомогою мовного паспорту.

Завдання: Make a list of things you can do in writing. Use the following phrases: to write a postcard, to write a short dialogue, to write one’s name, age and where one lives.

Зразок: I can write a greeting card to a friend.

В ході виконання вправи учні отримують від вчителя список фраз, за допомогою яких вони удосконалюють перелік власних мовних досягнень. Способом контролю є самоконтроль учня за зразком.

Другим обов'язковим компонентом ЕП є мов­на біографія ("LanguageBiography"), яка використо­вується, щоб установити проміжні цілі, перевірити власні досягнення в навчанні, зареєструвати значу­щі етапи мовного й міжкультурного спілкування. Учні відзначають свої досягнення в аудіюванні, говорінні, читанні й письмі. Система оцінювання базується на Загальноєвропейських стандартах [4: 127,128].

Використання цього компоненту має на меті навчання особистісно-орієнтовного писемного мовлення.Наприклад, вправа, спрямована на формування вміння письмово описувати набуті знання.

Завдання: Write two sentences to describe the feelings you had when you first started learning English.

  1. __________________________________________________

В ході виконання вправи, кожен учень має написати по два речення, описуючи труднощі, які виникли в нього під час вивчення англійської мови. Способом контролю є взаємоперевірка з боку учнів.

Третім обов'язковим компонентом ЕП є мовне досьє ("Dossier"). У ньому учень збирає зразки своїх творчих робіт та свідчення у вивченні іноземної мови. Мовне досьє може включатитворчі проекти учнів, доповіді з теми англійською мовою, кросворди з вивчених тем тощо. Наявність цього компоненту є необхідністю, адже він спрямований на поступове зростання труднощів і веде до самостійного творчого писемного мовлення.

Наведемо зразок вправи для творчої роботи учня, під час якої формуються вміння написання вітальної листівки. Вправа передбачає творче застосування учнями набутих знань, умінь, демонстрацію рівня сформованості писемної мовленнєвої компетенції.

З авдання: Look at the things in the pictures. Use them for a greeting card, congratulating your mother on Christmas. Write an annotation to your written piece of work. Begin with:

This is_____________________

It includes___________________

It is addressed to______________

В ході виконання вправи, вчитель пропонує учням написати листівку, склавши її за допомогою запропонованих малюнків. Способом контролю є фронтальний контроль з боку вчителя.

Таким чином, необхідно зазначити, що перелік можливих напрямів і підходів до подальшого розвитку й удосконалення педагогічних програмних засобів можна істотно розширити й деталізувати у технологічному, методичному або змістовому відношенні. ЕП є важливою проблемою ефективного використання в навчальному процесі, що є джерелом підвищення рівня інформаційної забезпеченості освіти за рахунок створення й використання нових якісних педагогічних програмних засобів та розроблення методик їх використання.