Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАТЕРІАЛИ ІV Всеукраїнської науково-практичн...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
6.49 Mб
Скачать

Список використаних джерел та лiтератури

  1. Російсько-український словник з авіаційної та ракетно-космічної техніки / За ред. Д.Х. Баранника і В.Ф. Пріснякова. – Дніпропетровськ: Видавництво Дніпропетровського університету, 1997. – 488 с.

  2. Російсько-український словник авіаційних термінів: У 2-х т. / За ред. В.П. Бабака. – К.: Техніка, 2004. – Т. 1: А-О – 519 с. – ISBN 966-575-017-8; Т. 2: П-Я. – 448 с.

  3. Convention on International Civil Aviation Organization: Ninth edition, 2006. Quadrilingual text: English / French / Spanish / Russian (Doc 7300/9) http://legacy.icao.int/icaonet/arch/doc/7300/ 7300_9ed.pdf

  4. Annex 14 to the Convention on International Civil Aviation: Aerodromes: Volume I Aerodrome Design and Operations. http://www.scoaladeaviatie.ro/pdf/legislatie_internationala/ICAO%20Anx%2014-Aerodromes-Vol.1-Ed.4.2004...pdf

Н. П. Кочубей

Київський національний лінгвістичний університет

Науковий керівник: докт. пед. наук, професор Т. І. Коваль

Використання вправ з елементами ейдетики на перехідних етапах у навчанні англійського діалогічного мовлення молодших школярів

У методиці навчання іноземних мов існують різні підходи до навчання англійського діалогічного мовлення. Серед великої кількості праць, пов’язаних з цим питанням особливу увагу ми приділяємо роботам Д.І. Ізаренкова, А.Д. Климентенко, О.П. Проніної, Г.В. Рогової, Г.М. Уайзера та ін. Вчені виділяють два основні підходи до навчання англійського діалогічного мовлення – знизу-вверх та зверху-вниз. Для навчання англійського діалогічного мовлення молодших школярів ми вважаємо доцільним приймати до уваги індуктивний підхід (знизу-вверх). В межах зазначеного підходу вченими виділено чотири етапи навчання діалогічного мовлення [4: 156–158]. Згідно з вимогами програм для початкової школи, в яких мовленнєва компетенція на кінець другого класу обмежена рівнем мікродіалогу, ми виділяємо три етапи навчання англійського діалогічного мовлення: навчання реплікування; засвоєння діалогічних єдностей; об’єднання діалогічних єдностей у мікродіалоги.

Враховуючи твердження вчених про те, що між етапами навчання діалогічного мовлення, наведених вище, мають бути перехідні етапи [3: 156], ми вважаємо, що у навчанні англійського діалогічного мовлення учнів початкової школи мають бути перехідні етапи між етапами навчання реплікування та засвоєння діалогічних єдностей, а також до етапу створення мікродіалогів. Таку позицію вчених поділяють вчителі англійської мови (анкетування проведено серед вчителів загальноосвітніх шкіл м. Глухова Сумської обл. у 2009 році). Вони зазначають, що учням початкової школи досить важко дається перехід від одного до іншого етапу навчання англійського діалогічного мовлення. Беручи до уваги такі труднощі і психологічні особливості молодших школярів, ми вважаємо, що на таких перехідних етапах доцільно використовувати вправи з елементами ейдетики.

Ейдетизм використовується як різновид образної пам’яті, який виражається у збереженні яскравих образів предметів, яке може базуватися на використанні різних чуттєвих аналізаторів [2: 4]. Л.С.Виготський розглядає ейдетизм як закономірну стадію дитячого розвитку та зазначає, що ейдетичні образи характерні для дитячого віку [1: 178-205]. Отже, саме у молодших школярів переважає образна пам’ять, яка є основою для формування ейдетичних образів, тому таку особливість можливо використовувати у навчанні англійського діалогічного мовлення. Базуючись на уявленнях про складну та активну природу процесів запам’ятовування, використання вправ з елементами ейдетики робить ефективнішим процес навчання англійського діалогічного мовлення молодших школярів і відкриває широкі можливості для покращення навчально-виховного процесу у початковій школі в цілому.

На нашу думку, використання вправ з елементами ейдетики на перехідних етапах у навчанні англійського діалогічного мовлення може зробити процес навчання не тільки цікавішим та різноманітнішим для учнів, а й допомогти у подоланні труднощів, пов’язаних з навчанням цього виду мовленнєвої діяльності.