Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАТЕРІАЛИ ІV Всеукраїнської науково-практичн...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
6.49 Mб
Скачать

Навчання учнів основної школи писемного спілкування німецької мовою

На визначення цілей навчання іноземної мови сьогодення значний вплив має мовна політика Ради Європи, внаслідок чого впроваджуються європейські норми і стандарти у вітчизняну освіту, що дає можливість здобувати і продовжувати освіту за кордоном, застосовувати комп’ютери майже в усіх галузях суспільного життя, користуватися безмежними інформаційними ресурсами комп’ютерної мережі Інтернет, електронною поштою тощо. Таким чином, соціальне замовлення суспільства та практична мета вивчення іноземної мови в загальноосвітній школі (ЗОШ) полягають у тому, щоб випускник школи був підготовленим до участі в усіх сферах сучасного суспільного життя, що, в свою чергу, неможливо без умінь писемного спілкування (ПС) [3: 7 ].

Під умінням ПС ми розуміємо вміння читати і розуміти, а також створювати письмові тексти у тих жанрах писемної комунікації, на які існує соціальне замовлення суспільства та які включені до Програми з іноземної мови (2004): неофіційне й офіційне листування, коротка персональна об’ява, офіційна форма, автобіографія. При навчанні ПС уміння читати та розуміти письмові тексти розглядається нами як засіб навчання ПС, тому що на основному етапі в ЗОШ рівень розвитку навичок і вмінь читання є відносно високим, в той час як рівень розвитку навичок та вмінь створення письмових текстів різних жанрів – досить низьким, про що свідчить проведене нами тестування. Це пояснюється тим, що майже всі чинні підручники для учнів на основному етапі навчання у ЗОШ містять велику кількість вправ, необхідних для розвитку вмінь читання, але в них бракує вправ для розвитку вмінь створення письмових текстів тих жанрів, в яких уміння ПС необхідні для участі в сучасному суспільному житті. Тому значна увага в нашому дослідженні приділяється саме формуванню та розвитку навичок і вмінь письма за допомогою мережі Інтернет. Паралельно здійснюється розвиток умінь читання та розуміння письмових текстів у згаданих вище жанрах ПС [3: 42].

В свою чергу завдання, які вирішуються при навчанні писемного спілкування, пов'язані зі створенням умов для оволодіння змістом навчання писемного спілкування. Ці завдання включають формування в учнів необхідних графічних автоматизмів, мовленнєвих навичок і вмінь формулювати думку відповідно з письмовим стилем, розширення знань і кругозору, оволодіння культурою та інтелектуальної готовністю створювати зміст письмового твору мови, формування автентичних уявлень про предметний зміст у мовному стилі і графічній формі письмового тексту [2: 57].

Отже, варто зазначити, що метою нашого дослідження є формування в учнів письмової комунікативної компетенції, яка включає володіння письмовими знаками, змістом і формою письмового твору мови за допомогою інформаційних ресурсів комп’ютерної мережі Інтернет, електронної пошти, тощо.

Список використаних джерел та лiтератури

  1. Горобченко Н. В. Методика навчання майбутніх вчителів німецької мови писемного мовлення. – Ж.: Видавництво ЖДУ ім. І. Франка, 2011. – 157 с.

  2. Програма з іноземної мови. – К.: Освіта, 2004

  3. Лингвистический энциклопедический словарь / Под ред. В. Н. Ярцевой. – М.: Советская энциклопедия, 1990. – 685 с.

  4. Литвин М. В. Навчання учнів в старшій школі писемного спілкування. – К.: Просвіта, 2008. - 211 с.

  5. Середа О. М. Навчання учнів писемного спілкування засобами електроносіїв. – К.: Знання, 2004. – 198 с.