Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАТЕРІАЛИ ІV Всеукраїнської науково-практичн...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
6.49 Mб
Скачать

Список використаних джерел та лiтератури

  1. Вахтель Н. М. Газетный заголовок как речевой акт // Вестник воронежского гос. ун-та. – Серия: Филология. Журналистика. – № 1.

  2. Почепцов Г.Г. Теорія комунікації. – К.: Видавничий центр "Київський університет", 1999. – 308 с.

  3. BBC. Home Page [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.bbc.com

  4. CNN.com – Breaking News, U.S., World, Weather, Entertainment [Електронний ресурс]. – Режим доступу www.cnn.com

  5. Newsweek Magazine [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.newsweek.com

О. Л. Шишкіна

Житомирський державний університет імені Івана Франка

Науковий керівник: канд. пед. наук, професор Л. В. Калініна

Факультатив з іноземної мови як засіб профільного навчання cтаршокласників

Результатом навчання іноземної мови має стати досягнення випускниками функціональної грамотності у володінні ІМ, зокрема мовленнєвої компетенції як діяльнісного компоненту, що забезпечує вирішення учбово-пізнавальних та комунікативних завдань. Саме профільний рівень володіння іноземною мовою забезпечує її використання в подальшому навчанні, практичній і професійній діяльності.

Проблемами профільного навчання займалися Єрмаков Д.С., Калініна Л.В., Вольфовська Т.О., Тарнопольський О.Б., Верещагін Є.М. та ініші.

Навчання в профільних школах включає як обов’язкові курси, гарантовані державними освітніми стандартами, так і елективні курси та факультативи[3]. Незважаючи на певні досягнення у дослідженні проблем формування мовленнєвої компетенції, нерозкритим залишається питання про її формування в старших класах профільної школи на факультативах з англійської мови. Тому, зважаючи на актуальність та незавершеність дослідження проблем навчання ІМ в профільних школах України, предметом нашого дослідження ми обрали факультативи з англійської мови як засіб формування мовленнєвої компетенції в учнів старших класів профільної школи.

Факультативи є способом максимальної індивідуалізації можливостей кожного учня, зокрема з ІМ, які порівняно з профільними предметами мають більшу варіативність змісту, посилюють практичну і дослідно-експериментальну складову профільного навчання, характеризуються нестандартизованістю, врахуванням регіональних умов.

Факультатив (лат. facultatis – необов'язковий) – навчальний курс, не обов'язковий для відвідування, впроваджений в шкільну практику як форма диференційованого навчання за спеціальними міністерськими та авторськими програмами. У програмі факультативів обов’язково відображено сучасні досягнення в галузі науки, техніки, культури, тому вони є вагомим доповненням до змісту загальноосвітньої, політехнічної й трудової підготовки школярів, сприяють формуванню інтересу до теоретичних знань і практичної діяльності. На факультативних заняттях використовують різні методи навчання, але перевагу надають тим, що привчають учнів до роботи з науковою і довідковою літературою(підготовка рефератів з актуальних проблем науки, обговорення доповідей і повідомлень, проведення експериментів тощо).

З метою виявлення ставлення старшокласників профільної школи до вивчення англійської мови, зокрема на факультативних заняттях, та його мотивів нами було проведене дослідження в десятих класах спеціалізованої загальноосвітньої школи № 12. Виявилось, що серед найбільш цікавих для учнів предметів найбільша кількість виборів припадає на англійську мову – 71,3%. Зі знанням англійської мови 76,9% учнів пов’язують здійснення своїх планів на майбутнє. Близько половини досліджуваних (53,8%) хотіли б відвідувати факультатив з англійської мови, тому що вважають, що це допоможе їм покращити знання та здобути омріяну професію. Тому слід створити факультативи, які б дозволили учням поглиблено вивчати англійську мову для подальшого вступу до ВНЗ та сприяли б кращому оволодінню майбутньою професією.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ТА ЛIТЕРАТУРИ

  1. Бех П.О., Биркун Л.В. Концепція викладання іноземних мов в Україні// Іноземні мови. – 1996. – №2. – С. 3-8.

  2. Вольфовська Т.О. Комунікативна компетентність молоді як одна з передумов досягнення життєвої мети // Шлях освіти. – 2001. – № 3. – С. 13-16.

  3. Ермаков Д.С. Элективные курсы для профильного обучения //Педагогика. – 2005. – №2. – С.36-41.