Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАТЕРІАЛИ ІV Всеукраїнської науково-практичн...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
6.49 Mб
Скачать

Список використаних джерел та лiтератури

  1. Бацевич Ф. С. Основи комунікативної лінгвістики : Підручник – К. Бацевич Ф.С.: Видавничий центр «Академія», 2004. – 344 с.

  2. Кочерган М. П. Загальне мовознавство : Підручник для студентів філологічних спеціальностей вищих закладів освіти – К.Кочерган М.П.: Видавничий центр "Академія", 1999. – 288с.

  3. Солощук Л. В. Невербальная коммуникация: ее место и перспективы исследования в современной лингвистике Л.В. Солощук // Вісник ХНУ. – Харків, 2004. – № 635. – С. 170-173.

А. П. Дрижирук

Маріупольський державний університет

Науковий керівник: старший викладач О. В. Плотнікова

Студентська газета як засіб розвитку пізнавальної активності в процесі вивчення іноземної мови

Життя потребує кардинальної зміни педагогічної свідомості, інтенсивного пошуку ефективних засобів організації навчання, що покладає велику відповідальність на сучасного вчителя, ставить серйозні вимоги до його педагогічної підготовки, володіння активними й інтерактивними методами навчання й виховання.

Актуальність нашого дослідження полягає в необхідності пошуку рішення важливої проблеми для педагогічної теорії та практики: питання урізноманітнення навчального процесу, активізації пізнавальної діяльності учнів, розширення сфери їх інтересів. Сучасним учням доступні найрізноманітніші джерела інформації, але часто саме наявність готового матеріалу сприяє розвитку їх пасивного відношення до його опрацювання.

В контексті нашого дослідження основоположним є поняття “активізація навчально-пізнавальної діяльності”, яке В. Е. Краснопольський у своїй дисертації визначає як процес, направлений на мобілізацію вчителем інтелектуальних, морально-вольових і фізичних сил учнів [1: 17].

Варто зазначити, що студентська газета включає в себе всі напрямки пізнавальної активності учнів: мотиваційні (потреба в пізнанні, прагнення до самовдосконалення), психічні (емоційне сприйняття, творча уява, мислення), інструментальні (форми, методи, технології) [2: 69].

Згідно з проектом Ради Європи «Сучасні мови», що сприяє використанню передових технологій активізації пізнавальної діяльності учнів, одним з найдієвіших варіантів є метод проектів – педагогічна технологія, зорієнтована на застосування і набуття нових фактичних знань. Активне включення учнів у зміст проектів дає можливість засвоїти нові способи людської діяльності в соціокультурному середовищі [3].

Функціонування студентської газети, як методу проектів, зумовлює набуття учнями нових вмінь, а саме: планування роботи, об’єктивна оцінка власної діяльності у порівнянні з іншими, аналіз фактів, аргументація власної думки, установлення соціальних контактів (розподіл обов'язків, взаємодія в колективі).

Нами було виявлено, що для успішного функціонування студентської газети, як засобу активізації пізнавальної активності в сфері вивчення іноземної мови, необхідно налагодити співпрацю вчителя, який є ініціатором випуску і головним редактором, та учнів, які безпосередньо займаються пошуком інформації і розробкою матеріалів, що будуть публікуватися. Залучення учнів до роботи сприяє підвищенню рівня актуальності тематики видання.

Важливо врахувати, що робота вчителя полягає не в визначенні завдань для роботи учнів, а в наданні їм можливості проявити творчі здібності, висловити своє відношення до реалій сьогодення. Таким чином, нами запропоновано введення рубрики студентських художніх перекладів уривків прозових і поетичних творів англійських класиків обдарованими учнями, комплексів креативних завдань та вправ, змодельованих ними.

Отже, студентська газета, як втілення методу проектів, дозволяє підвищити рівень пізнавальної активності в процесі вивчення іноземної мови учнями, оскільки підштовхує до творчості, дозволяє проявити особистісні риси характеру, доводить, що навчання може бути веселим і захоплюючим.