Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАТЕРІАЛИ ІV Всеукраїнської науково-практичн...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
6.49 Mб
Скачать

А. В. Черниш

Житомирський державний університет імені Івана Франка

Науковий керівник: канд. пед. наук, доцент Н. Р. Петранговська

Інтернет-ресурси як ефективний засіб навчання іншомовної професійної компетенції

У сучасних дослідженнях поняття "іншомовна професійна компетенція" тлумачать як здатність, сформована в процесі навчання іноземної мови, вільно і адекватно до умов соціально-рольових ситуацій професійної діяльності розуміти й зумовлювати відповідні мовленнєві висловлювання згідно з теоретичними положеннями і знаннями, що виконують інформаційно-комунікативну функцію, а також практичні вміння та навички, які забезпечують перцептивно-комунікативну та інтеракційно-комунікативну функції спілкування за допомогою засобів іноземної мови [6]. Це здатність використовувати іноземну мову як інструмент професійної діяльності й професійного пізнання. На сьогодні одним із найефективніших засобів навчання іншомовної професійної компетенції є використання Інтернет-ресурсів.

У наш час новітні інформаційні технології інтенсивно впроваджуються в освітній процес. Інтерактивні навчальні програми стали важливим джерелом навчання. Поява Інтернету в системі освіті стимулює бажання вчитися, розширює зону індивідуальної активності, збільшує швидкість подачі якісного матеріалу. Під час такого навчання, особливий акцент робиться на самостійній, цілеспрямований пошук необхідної інформації, усвідомлення і переробці нових знань [3].

Необхідним є залучення студентів до використання нових технологій, а саме таких як Інтернет-ресурси. Вони надають вагому допомогу у досягненні поставлених цілей та посилюють мотивацію вивчення іноземної мови. Застосування Інтернет-мережі як засобу навчання іноземної мови реалізує багато цілей і завдань навчального і виховного процесу. Сьогодні Інтернет є базою, де можна знайти безліч цікавих та корисних матеріалів, оволодіти професійною термінологією, проводити наукові дискусії, мотивувати вивчення іноземної мови [1].

Мережа Інтернет створює унікальну можливість користуватися автентичними текстами, слухати і спілкуватися з носіями мови, відтворювати природне мовне середовище. Глобальна мережа Інтернет відкриває доступ до інформації у наукових центрах світу, бібліотеках, що створює реальні умови для самоосвіти, розширення кругозору, підвищення кваліфікації.

Навчання мовленнєвої діяльності можливе лише у живому спілкуванні, а Інтернет дає можливість спілкування з реальним партнером-носієм мови через комп'ютерні телекомунікації. Комп'ютерні телекомунікації дають можливість встановити живий діалог (усний чи письмовий) з партнером-носієм іноземної мови. Спілкуючись в іншомовному середовищі, забезпеченим Інтернетом, студенти опиняються в дійсних життєвих ситуаціях [4].

Сьогодні ми маємо можливість спілкуватися з носіями іноземної мови з різних тем за допомогою голосового Інтернет порталу "Skype", брати участь у чатах на сайтах "Englishbaby", "Virtual Café", "My Space" забезпечуючи свої потреби в іншомовній комунікативній діяльності. На сайті "Secondlife" користувачі потрапляють у віртуальний англомовний світ, де вони можуть анонімно взаємодіяти з іншими людьми зі схожими інтересами та вподобаннями, брати участь у віртуальних (створених, побачених, виконаних в Інтернеті, на комп’ютері), а не в уявних розвагах, культурно-масових заходах [2].

Інтернет пропонує своїм користувачам безліч інформації й ресурсів. Базовий комплект послуг може включати:

– електронну пошту (e-mail);

– телеконференції (usenet);

– відеоконференції;

– можливість публікації власної інформації, створення сайтів (Web-site), домашніх сторінок (homepage) і розміщення на Web-сервері;

– доступ до інформаційних ресурсів аудіо, відео та текстового характеру;

– довідникові каталоги (Yahoo, InfoSeek/UltraSmart, LookSmart, Galaxy);

– пошукові системи (Alta Vista, HotBob, Google, Open Text, WebCrawler, Excite);

– розмови в мережі (Chat) [5].

Усі ці можливості можуть активно використовуватися під час вивчення іноземної мови. Віртуальне середовище дозволяє вийти за часові й просторові рамки, надає можливість автентичного спілкування з реальними співрозмовниками на актуальні для обох сторін теми. Однак, не можна забувати, що Інтернет – це лише допоміжний технічний засіб, продиктований часом. Для досягнення оптимальних результатів необхідно грамотно інтегрувати його використання в навчально-виховний процес.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ТА ЛIТЕРАТУРИ

  1. Вадаська С., Дроздович Н. Переваги використання Інтернет-ресурсів для вивчення іноземної мови професійного спрямування

  2. Зубенко Т.В. Використання ресурсів Інтернету в процесі вивчення іноземної мови

  3. Іваньшина Н. М. Поняття дистанційної освіти, особливості методів університетської освіти

  4. Леонтьев А.А. Педагогическое общение 1996

  5. Плугатарьова О.І. Використання Інтернет-контенту при вивченні іноземної мови. Методичний аспект

  6. Тинкалюк О. Сутність і структура іншомовної комунікативної компетенції студентів немовних спеціальностей вищих навчальних закладів