Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАТЕРІАЛИ ІV Всеукраїнської науково-практичн...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
6.49 Mб
Скачать

Список використаних джерел та лiтератури

  1. Longman Dictionary of English Language and Culture. – Harlow, 2000.

  2. Вежбицька А.С. Язык, культура и познания. – М.: Русские словари, 1997. – 410 с.

  3. Стернин И.А. Методика исследования структуры концепта. – Воронежский госуд. Университет, 2001. – 184 с.

  4. Вісник ЖДУ імені Івана Франка №49. – ЖДУ ім.І.Франка, 2010. – 233 с.

  5. W.S.Maugham. Theatre. – Вінниця: Нова Книга, 2002. – 311 с.

К. В. Самойленко

Київський університет імені Бориса Грінченка

Науковий керівник: викладач Н. В. Говорун

Технологія спілкування в процесі навчання іншомовної мовленнєвої діяльності в старшій школі

Одним з першочергових завдань викладання іноземних мов є пошук шляхів підвищення комунікативної компетенції учнів. У центрі уваги при цьому є мовно-розумова діяльність людей, а основним об’єктом навчання є мовна комунікація, функціональні властивості мови і мовлення в їх нерозривній єдності. Мова – це інструмент комунікації [2; 4].

Такий підхід до навчання іноземних мов у середній школі є дуже актуальним у зв’язку з розширенням міжнародних контактів країни, тому що при ньому мова є не тільки засобом спілкування, а й засобом інтеграції у мовний колектив.

При комунікативному підході у центрі процесу навчання перебуває конкретна мовна особистість з її мовно-розумовою діяльністю, комунікативними намірами, а мовна комунікативна діяльність є предметом розвитку у процесі навчання іноземних мов [1: 15].

З-поміж найбільш ефективних і цікавих для учнів форм організації і проведення занять, спрямованих на комунікацію, можна назвати різноманітні тренінги, моделюючі заняття, ділові, рольові ігри, дискусії різних видів [3: 12].

Ми розглянули в своїй роботі декілька сучасних технологій, що спрямовані на комунікацію на уроках іноземної мови і можуть широко застосовуватись в старшій школі.

Технологія "Робота в парах" особливо актуальна на початкових етапах навчання учнів роботи у малих групах. Вона використовується для досягнення дидактичної мети: засвоєння, закріплення, перевірки знань. За умов парної роботи всі діти в класі отримують рідкісну можливість говорити, висловлюватись. Робота в парах дає учням час подумати, обмінятись ідеями з партнером і лише тоді озвучувати свої думки перед класом. Вона сприяє розвитку навичок спілкування, вміння висловлюватись, критично мислити, вміння переконувати й вести дискусію. Використання цього методу сприяє тому, що учні не можуть ухилитись від виконання завдання. Під час роботи в парах швидко виконуються вправи, які за інших умов потребують великої затрати часу. Серед них: обговорення короткого тексту, інтерв’ю, аналіз проблеми, роботи, вправи та ін.

На уроках іноземної мови може застосовуватись також відома інтерактивна технологія колективного обговорення, що широко використовується для вироблення кількох вирішень конкретної проблеми. "Мозковий штурм" спонукає учнів проявити уяву та творчість, дає їм можливість вільно висловлювати свої думки.

Мета "мозкового штурму" в тому, щоб зібрати якомога більше ідей щодо проблеми від усіх учнів протягом обмеженого періоду часу.

Рольова гра імітує реальність призначенням ролей учасникам і наданням їм можливості діяти, наче насправді. Кожна особа в рольовій грі має чітко знати зміст її ролі та мету рольової гри взагалі.

Мета рольової гри – визначити ставлення до конкретної життєвої ситуації, набути досвіду шляхом гри, допомогти навчитися через досвід та почуття. Рольова гра застосовується для отримання конкретних навичок, вмінь і знань. Розігрування конкретної життєвої ситуації за ролями допомагає учням виробити власне ставлення до неї, набути досвіду шляхом гри, сприяти розвитку уяви і навичок критичного мислення і міжособистісного спілкування.

Дискусія є важливим засобом пізнавальної діяльності учнів у процесі навчання. Вона значною мірою сприяє розвитку комунікативних навичок іншомовного спілкування та критичного мислення, дає можливість визначити власну позицію, формує навички відстоювати свою думку, поглиблює знання з обговорюваної проблеми і все це повністю відповідає завданням сучасної школи. Дискусія – це широке публічне обговорення якогось суперечливого питання. Є такі види дискусій: дискусія в стилі телевізійного ток-шоу та оцінювальна дискусія.

При плануванні дискусії враховувалось кілька важливих моментів: час, необхідний для проведення дискусії, його узгодженість з іншими видами роботи під час навчального заняття, місце, яке має давати можливість здійснювати всі необхідні пересування учнів і створювати оптимальні умови для обговорення учнями проблеми і стеження за її перебігом рештою учнів, матеріали, необхідні для роботи учнів.

Підсумовуючи вищесказане, можна зазначити, що для сучасного вчителя гостро постає питання: як і чим зацікавити учнів-старшокласників, щоб предмет був для них цікавим, потрібним, таким, коли на урок хочеться йти, а з уроку – ні, щоб іноземна мова стала для них невід’ємним засобом спілкування як на уроці, так і поза ним. Напевно, найважливіше – створювати такі ситуації, щоб учні були постійно в пошуку і знаходили відповіді на різні питання, при цьому удосконалюючи свої навички спілкування іноземною мовою [3; 5].

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ТА ЛIТЕРАТУРИ

  1. Артемчук Г. Про сучасні підходи до вивчення та викладання іноземних мов / Г. Артемчук // Рідна школа. – 2003. – № 9. – С.15-16.

  2. Ксензова Г.Ю. Перспективные школьные технологи / Г. Ю. Ксензова. – М.: 2001. – 76 с.

  3. Мельникова С.И., Яворская Л.Н. Игровые формы учебных занятий / С. И.Мельникова, Л. Н. Яворская. – Х.: 2001. – 50 с.

  4. Ніколаєва С.Ю. Методика навчання іноземних мов у середніх навчальних закладах /С. Ю. Ніколаєва. – К.: Ленвіт, 1999. – 320 с.

  5. Чорная Н.М. Дидактические иммитационно-моделирующие игры в современной школе и педагогике США. //Диссертация на соискание степени канд. пед. наук.