Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАТЕРІАЛИ ІV Всеукраїнської науково-практичн...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
6.49 Mб
Скачать

Список використаних джерел та лiтератури

1. Англо-український фразеологічний словник / [укл. К. Т. Баранцев]. – К.: Знання, 2005. – 1056 с.

2. Верещагин Е.М. Язык и культура: Лингвострановедение в преподавании русского языка как иностранного / Е.М. Верещагин, В.Г. Костомаров. – М.: Прогресс, 1990. – 96 с.

3. Сафронова О.В. Структура і семантика фразеологічних одиниць із ономастичним компонентом біблійного походження у сучасній англійській мові: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. філол. наук: спец. 10.02.04 «Германські мови» / О. В. Сафронова. – К., 1997. – 19 с.

4. The Phrase Finder. – Режим доступу: http://www.phrases. org.uk/index.html

К. В. Ліщенко

Житомирський державний університет імені Івана Франка

Науковий керівник: канд. пед. наук, професор Л. В. Калініна

Формування граматичної компетенції учнів молодшої школи на основі творчого казкового матеріалу

Формування граматичних навичок належить до ряду актуальних проблем сучасної методики викладання іноземних мов. У роботах вітчизняних і зарубіжних учених висвітлено широке коло питань із проблеми формування граматичних компетенцій. Зокрема, встановлені етапи формування рецептивних і репродуктивних граматичних навичок (Ю.І. Пассов, Н.К. Скляренко, С.П. Шатілов); сформульовані принципи організації й навчання граматичного матеріалу (Ю.І. Пассов, Н.К. Скляренко); досліджена організація граматичного матеріалу (О.І. Москальська, І.В. Рахманов, Л.М. Черноватий); розроблені вправи для навчання практичної граматики (П.Б. Гурвич, М.С. Ільїн, Б.А. Лапідус, Х.А. Медіна Кампос). Проаналізувавши роботи вище названих вчених ми дійшли до висновку, що в їхніх роботах приділяється мало уваги до формування граматичної компетенції нестандартними формами навчання, а саме через казки. Тому це і визначило тему нашого дослідження: "Формування граматичної компетенції учнів молодшої школи на основі творчого казкового матеріалу".

Нами було проаналізовано підручники для 3-5 класів з англійської мови, які затвердженні Міністерством освіти і науки України (Л.В. Калініна, І.В. Самойлюкевич; В.М. Плахотник; О.Д. Карпюк), у цих підручних вправ на формування граматичної компетенції є досить багато, але приділяється дуже мало уваги саме формуванню граматичної компетенції через творчий матеріал. Ми вважаємо, що саме казки вводять дітей в сприятливу для сприймання ними матеріалу атмосферу. Також казка є незамінним засобом формування позитивної мотивації у школярів на початковому етапі вивчення англійської мови. Це і послугувало першим поштовхом до написання граматичних казок.

Проаналізувавши психологічну особливість дітей 7-10 років, можна сказати, що саме у цьому віці діти роздумують образами та красками. Тому доречним буде подання граматичного матеріалу дітям через казку,яка буде спонукати їх до вивчення та легкого запам’ятовування. По влучному вираженню Л.С. Виготського "гра є природною формою праці дитини, властивою їй формою діяльності, готуванням до майбутнього життя. Дитина завжди грає, але гра її має великий сенс, вона точно відповідає її віку й інтересам і містить у собі такі елементи, які ведуть до вироблення потрібних навичок й умінь" [2 с.48]. Ми вважаємо, що казка це те ж саме, що й гра для дітей, цей "великий зміст і такі елементи" гри на уроці іноземної мови полягає у використанні казок. Вони максимально полегшують розуміння й засвоєння граматичного матеріалу, що відповідає рівню початкового етапу навчання англійській мові [3 с.76]. Як показує практика – це один з ефективних прийомів навчання іноземній мові на ранньому етапі. Це виступає ще одним підтверджуючим фактором вибору вивчення граматики через казки.

З метою навчити дітей граматики через казки нами було розроблено низку казок, присвячених вивченню часів в англійській мові. Напрацьований матеріал було апробовано в СЗШ № 12 м. Житомира 12.11.12 на семінарі по формуванню граматичної компетенції в учнів молодших класів, який досяг високої ефективності.