Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАТЕРІАЛИ ІV Всеукраїнської науково-практичн...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
6.49 Mб
Скачать

І. С. Бернадіна

Житомирський державний університет імені Івана Франка

Науковий керівник: канд. пед. наук, доцент І. В. Самойлюкевич

Шляхи формування пізнавального інтересу дошкільників у процесі навчання діалогічного мовлення на заняттях з англійської мови

Роль дошкільної освіти полягає в оволодінні загальнолюдськими знаннями, уміннями та у набутті психічних якостей, необхідних для життя. Пізнаючи навколишній світ, розвиваючись розумово, дитина вчиться спостерігати, робити висновки, порівнювати, узагальнювати. Формування пізнавальних інтересів слід починати саме з дошкільного віку, оскільки вони активно взаємодіють із системою ціннісних орієнтацій, з метою та результатами діяльності, відображають інтелект, волю, почуття особистості, а також є необхідною передумовою готовності до навчання у школі, що зумовлює актуальність дослідження.

Метою даної статті є виокремлення та обґрунтування шляхів формування пізнавального інтересу дошкільників у процесі навчання діалогічного мовлення на заняттях з англійської мови .

Проблема пізнавальних інтересів дітей дошкільного віку знайшла відображення в дослідженнях багатьох учених (І. Анікеєва, Д. Годовікова, С. Ладивір, І. Литвиненко, Л. Лохвицька, М. Лісіна, М. Марусинець, Б. Мухацька, Т. Ткачук та ін.). Зважаючи на погляди Марусинець М. М., два основні чинники визначають пізнавальну діяльність як умову подальшого успішного навчання: природна дитяча допитливість і стимулювальна діяльність педагога [3: 7–9]. Вслід за Л. Лохвицькою, дослідницею в галузі дошкільної освіти, вважаємо, що формуючись і розвиваючись, пізнавальний інтерес проходить три етапи, які належить враховувати в роботі з дітьми у процесі навчання діалогічного мовлення на заняттях з англійської мови [2: 8–10]. На першому етапі пізнавальний інтерес має споглядальний характер та переважає емоційний структурний компонент, а завданням вихователя на заняттях з англійської мови є викликати інтерес, зацікавити дитину. Засобами впливу на процес формування пізнавального інтересу під час навчання діалогічного мовлення є дидактичні ігри (рольові), комунікативні ситуації, які також сприяють зацікавленню, успіху, апперцепції (звертання до життєвого досвіду дітей), показ, пояснення, запитання-доказ, проблемні запитання, ігри-головоломки, група практичних методів.

На другому етапі пізнавальний інтерес має оцінний характер, домінує інтелектуальний компонент. Основним завдання вихователя є розширювати обсяг інформації. Серед засобів впливу на формування пізнавального інтересу у процесі навчання діалогічного мовлення ефективними вважаються розвивальні ігри, спостереження, досліди, вправи, ігри-кросворди, діалог-зразок, ситуації пізнавальних утруднень, ситуації – несподіванки, сюрпризні моменти.

На третьому етапі пізнавальний інтерес має дійовий характер та переважає вольовий структурний компонент. Вихователь на заняттях з англійської мови повинен розвивати свідоме ставлення до пізнання, самостійність, ініціативність. наполегливість, здатність долати труднощі у спілкуванні. Вплив на процес формування пізнавального інтересу здійснюється за допомогою піктограм, малюнків-ситуацій, сюжетно-рольових ігор, пізнавальних завдань, ситуацій успіху, зацікавлення. Ознаками, які характеризують рівень сформованості пізнавального інтересу у процесі навчання діалогічного мовлення стають висока працездатність, чітко виражені вольові якості, прийняття складних завдань, доведення розпочатої справи до кінця. Дошкільнята на заняттях з англійської мови задовольняють свої інтереси у діяльності, яку обирають самостійно, особливо якщо вона нова і цікава [1: 15–16].

Отже, формування у дітей пізнавального інтересу у процесі навчання діалогічного мовлення на заняттях з англійської мови потребує знань педагога про індивідуальні прояви, нахили і можливості вихованців, творчого підходу до стимулювання мовленнєвої діяльності. Вчитель повинен враховувати, що для формування емоційного, інтелектуального і вольового компонентів пізнавального інтересу на заняттях з англійської мови необхідно пропонувати дітям пізнавальні завдання різного характеру, а саме: завдання-вправи на спостереження явища, дослідження його, усвідомлення; завдання на самостійне застосування знань та вмінь в умовах, подібних до тих, у яких вони набувалися; завдання на вияв активності і творчості, виконувані самостійно, на основі спостережень, аналізу умов виконання.

Перспективою даного дослідження може бути вивчення ідей інших авторів щодо формування пізнавального інтересу дітей дошкільного віку у процесі навчання діалогічного мовлення засобами відеоматеріалів.