Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАТЕРІАЛИ ІV Всеукраїнської науково-практичн...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
6.49 Mб
Скачать

К. В. Шморгун

Житомирський державний університет імені Івана Франка

Науковий керівник: канд. пед. наук, професор Л. В. Калініна

Засоби мотивації вивчення іноземної мови в умовах профільного навчання

Законом про середню загальну освіту в Україні визначається, що метою шкільної освіти є розвиток особистості – інтелектуальний, соціальний і фізичний, а основою реалізації мети шкільної освіти є її зміст. На сучасному етапі розвитку вітчизняної освіти створюються умови для варіативних форм навчання ІМ, що відповідає одному з основних принципів державної освітньої програми – принципу варіативності освіти, який передбачає створення можливостей для широкого вибору форм освіти, навчальних закладів, упровадження варіантного компонента змісту освіти, диференціацію та індивідуалізацію навчально-виховного процесу [1].

На сьогодні в Україні відбувається поступовий перехід на оновлений зміст і нову структуру загальної середньої освіти та формується мережа різнопрофільних класів у старшій школі. За Загальноєвропейськими рекомендаціями з мовної освіти профілювання та диференціація змісту навчання, як умова вибору учнями рівня й спрямованості вивчення навчальних програм, є одним з провідних принципів оновлення змісту освіти в школі. Згідно програми з іноземної мови для старших класів, практичною метою вивчення ІМ профільного спілкування є формування в учнів загальних та професійно орієнтованих комунікативних мовленнєвих компетенцій, тобто опанування такого рівня знань, навичок і вмінь, який забезпечує необхідну для фахівця комунікативну спроможність у ситуаціях професійного спілкування в усній та письмовій формах. Міністерство освіти і науки України визначає два основних профіля – гуманітарний та академічний, які переслідують різну мету, а значить і вимоги до формування комунікативної компетенції у них різні [2].

Проблема формування комунікативної компетенції учнів лежить в центрі уваги вчених: Л.В. Калініна, І.В. Самойлюкевич, С.Ю. Ніколаєва, Е.Н. Соловова, О.Н. Щукін, М.Ю. Бухаркіна, П.О.Бех , Л.В.Биркун, C. Dweck, E. Erikson та інші. Питаннями професійно-орієнтованого вивчення ІМ в умовах профільного навчання розглядались в працях (О.Е. Антонова, Т.І. Шарпіло, Є.І. Пассов, Г.А. Щукін, Л.І. Божович, Л.В. Калініна, І.В. Самойлюкевич, С.Ю. Ніколаєва, C. Ames, R. Franken, L. Festinger, M. Kay Alderman, Edwin A. Locke.)

Проведене нами анкетування старшокласників під час педагогічної практики показало, що більше половини досліджуваних займаються додатково самостійним оволодінням мови для здобуття інформації по обраній спеціальності, включаючи різні види мовної активності-читання оригінальної спеціальної літератури, перегляд англомовних фільмів та прослуховування текстів науково-популярного, публіцистичного спрямування. Аналіз проведеного нами анкетування показав, що учні мають недолік професійно-орієнтовних знань, тому ми вирішили необхідним розробити мотиваційний комплекс, що буде спонукати учнів до самостійного пошуку недостатніх знань та технології на формування необхідних мотиваційних вмінь в опорі на вербальний, зображальний та вербально-зображальний напрямок. Розроблені нами технології спрямовані на набуття старшокласниками навичок самостійної науково-практичної, дослідницько-пошукової діяльності, розвиток їхніх інтелектуальних, психічних, творчих, моральних, фізичних, соціальних якостей, прагнення в межах обраної ними професії. Основними мотивами нашого мотиваційного комплексу є спонукальні, пошукові, пізнавальні, експресивні, професійно-ціннісні, стимулюючі, розвиваючі. Найменше сформованими є професійно-ціннісні і пошукові. Ми розуміємо, що використання розроблених нами технологій покращило розвиток даних мотиваційних вмінь старшокласників.