Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАТЕРІАЛИ ІV Всеукраїнської науково-практичн...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
6.49 Mб
Скачать

Список використаних джерел та лiтератури

  1. Буніятова І. Р. Еволюція гіпотаксису в германських мовах (ӀV – XIII ст.) – К.: Видавничий центр КНЛУ, 2003. – 327 с.

  2. Семененко Г. М. Підрядні речення обставини причини в давньоанглійській мові: структура та функціонування: Дис. канд. філол. наук: 10.02.04. – К., 2003. – 186 с.

  3. Tanner Tony William Shakespeare tragedies, volume 1. – London; David Campbell Publishers Ltd., 1992. – p: 538.

Н. Л. Герасимова

Житомирський державний університет імені Івана Франка

Науковий керівник: канд. філол. наук, доцент І. І. Савчук

Лексичні одиниці реалізації концепту чистота в матеріальній сфері у сучасній англійській мові

Концептуальний аналіз став одним з провідних методів дослідження мови в сучасній науці (Н.Д. Арутюнова, М.М. Болдирєв, О.С. Кубрякова, З.Д. Попова, І.А. Стернин, G. Lakoff). Перспективи його розвитку багато в чому визначаються появою різних напрямків і підходів до вивчення принципів і способів взаємодії когнітивних і мовних структур, когнітивних і мовних механізмів формування та передачі сенсів. Ці перспективи пов’язують зі збільшенням кількості концептів, які потрібно проаналізувати і способів їх мовної репрезентації, в основі вивчення яких лежать однотипні схеми і методики. Між іншим, набагато ефективнішим здається пошук нових прийомів і приватних методів аналізу, направлених на більш глибоке проникнення в суть явищ, які вивчаються. Їх розробка і використання повинні розрізнятися відносно простих і складних структур знання і мовних структур, які їх репрезентують.

Наявність концептуально-простих і концептуально-складних форматів знання [1: 28] сама по собі вже передбачає, що дослідження не може проводитися подібним чином. А саме, вивчення концептів конкретних предметів навколишнього світу, з однієї сторони, і концептів абстрактних понять, з іншого, вимагає використання різних видів і прийомів концептуального аналізу, оскільки сама їх структура і внутрішній зміст мають значні відмінності. У структурному плані ці відмінності полягають в типах відношень, які виділяють між тими або іншими характеристиками концептів, у самій конфігурації її внутрішнього змісту [2: 20]. Метою даного дослідження є вивчення лексичних одиниць сучасної англійської мови, які представляють концепт ЧИСТОТА.

Актуальність статті визначається тим, що даний концепт ще не є достатньо вивченим на матеріалі сучасної англійської мови.

Основними представниками концепту ЧИСТОТА в сучасній англійській мові є purity та однокоріні: purity (n.), puritan (n.), purify(v.), pure (adj.), puritanical (adj.), purely (adv.).

Purity (n.) – the quality or state of being pure [5, c. 519].

В іменнику рurity вміщено такі родові семи, як ‘якість’ та ‘стан’. Видові семи уможливлюють існування чистоти в різних концептосферах: матеріальній, (фізичній), моральній та політичній.

В даній статті ми розглянемо концепт ЧИСТОТА в матеріальній сфері.

Pure – unmixed, free from dust or dirt, containing nothing that doesn’t properly belong, done according to an accepted standard or pattern, very clear and beautiful, neat, plain, unqualified, immaculate, perfect, complete, free from something that vitiates, weakens or pollutes [3, с. 1237-1238; 4, с. 1010; 5, с. 519-520].

Purify (v.)– to remove dirty or harmful substances from something [5, с. 519].

На основі родових сем виділяємо наступні видові семи і відповідні когнітивні ознаки:

  1. ‘стан об’єкта’ відповідає семам unmixed, free from anything dirty, done according to an accepted standard or pattern (ЛСВ 1, 2) [5, с. 519], (ЛСВ 9) [1, с. 1237].

  2. ‘фактори забруднення’: containing nothing that doesnt properly belong, free from vitiates, weakens or pollutes, free from material impurities (dirt, dust, substances) (ЛСВ 1) [4, с.1011], (ЛСВ 3.1; 3.2) [5, с.519-520].

  3. ‘результат дії чистоти як властивість об’єкта: very clear and beautiful, immaculate, spotless (ЛСВ 4) [4, с. 1010].

  4. ‘дії суб’єкта для очищення об’єкту’: wipe the dirty off, add another application as final coat, then buff it to a gloss; use clear Edison bulbs [6; 7].

Отже, наше дослідження показало, що концепт ЧИСТОТА є широко вживаним в сучасній англійській мові, зокрема в матеріальній сфері. Цей концепт не лише позначає стан об’єкта, а є і результатом дій суб’єкта для очищення об’єкту і результатом дії самої чистоти. В перспективі ми маємо на меті дослідити цей концепт у духовній сфері.