Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История книга 1.doc
Скачиваний:
259
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
5.76 Mб
Скачать

4. Поступове закріпачення селянства

У литовсько-польський період відбувається поступове закріпа­чення селянства. І хоч у Західній Європі у ХУІ-ХУІІІ ст. елементи кріпосництва зникають повністю, у Центральній та Східній Європі, навпаки, в цей період кріпацтво перетворюється на найважливіший елемент соціальних стосунків. Кріпосне право - це система право­вих норм, що встановлювали залежність селянина від феодала і пра­во останнього на селянина-кріпака як на неповну власність. Покрі-пачення селян відбувалося поступово у тісному зв'язку з розвитком великого землеволодіння. Першими кріпаками були в Київській державі «посаджені на землю» холопи. «Руська правда» законодавчо визначила їхнє безправне становище, як і становище кабальних лю­дей (закупів, ізгоїв, рядовичів та ін.), що ставали кріпаками.

Термін «кріпацтво», «кріпаччина» походить від слова «крі-пость», що вживалося в Росії з кінця XV ст. для позначення докуме­нтів, які встановлювали право необмеженої приватної власності. Із зайняттям українських земель Литвою і Польщею процес закріпа­чення селян посилився. Литовські Великі князі і польські королі ви­давали жалувані грамоти феодалам на володіння землею і покріпа-чення селян. До кінця XVI ст. в Україні було закріпачено до 20 % селянства. Ряд законодавчих актів (наприклад, Віслицько-Пйонтркувський статут 1368 р. для Галичини, що обмежив право переходу селян; Литовські Статути) встановлювали особисту залеж­ність селян від феодалів. На українських землях у складі Великого князівства Литовського закріпачення селян розпочалося з 1447 р. До середини XVI ст. литовські феодали закріпачували селян, скасував­ши право переходу. Борги селян поміщикам також призводили до закріпачення. Вважалися кріпаками і підсусідки (зубожілі селяни, які не мали власного господарства і жили в чужих дворах, «у сусі­дах»), загородники (збіднілі селяни, яким дозволялося освоювати цілинні землі за межами орних полів), які прожили на панській землі 10 років і не повернули боргу. У 1543 р. всякі переходи селян від одного до іншого поміщика було заборонено. Невпинно зростала панщина (примусова дарова праця кріпосного селянина в господар­стві поміщика), данина (курми, яйцями, коров'ячим маслом) і чинш (регулярний оброк грошима). «Устава на волоки» 1557 р. посилила закріпачення селянства, значно збільшила державні податки, зо­бов'язала селян 2-3 дні на тиждень працювати на землі феодалів.

Після об'єднання Литви з Польщею за Люблінською унією 1569 р. українське селянство було остаточно закріпачене артикулом короля Генріха Валуа 1573 р. і Литовським Статутом 1588 р.

5. Антифеодальні (соціальні) рухи в XV-на початку XVI ст.

Протягом розглядуваного періоду соціальні суперечності в укра­їнському суспільстві загострювалися, знайшовши свій відбиток у соціальних антифеодальних рухах. Соціальна ситуація в Галичині, Буковині, Закарпатті особливо загострювалася в процесі закріпачен­ня селян. Найбільш значні з-поміж соціальних рухів набули форми повстання, а серед них - під проводом Мухи та Дожі.

Повстання під проводом Мухи в Галичині та на Буковині.

Це перше значне народне повстання в Галичині та на Буковині (1490-1492 рр.), що було спрямоване проти польського панування. Одразу ж зазначимо, що окрім соціального і національно-визвольного чинників, не останню роль у вибуху повстання відігра­ла політика Молдовського князівства. На думку сучасного історика Л. Войтовича, за повстанням Мухи міг стояти князь Стефан НІ Ве­ликий, який чинив опір спробам Польської корони підпорядкувати Молдову. Можливо, це й пояснить жорстокість, з якою польський король Казимир IV Ягеллончик придушував це повстання. Повстан­ня почалося у 1490 р. в Коломийському повіті на Покутті. Українці Покуття і Снятинщини активно підтримали повстання Мухи і Бару-ли. Українська радянська історіографія називала повстання селянсь­ким. Спочатку серед повстанців переважали міщани і дрібна шляхта і лише згодом до нього активно долучилися селяни. Повстанський рух очолив Петро Муха, якого називають селянином, але докладних відомостей про нього не існує.

Незабаром повстання охопило Північну Буковину, Галичину, Західне Поділля. Загін повсталих, що нараховував до 10 тис. осіб, здобув Снятин, Коломию, Галич і вирушив на Рогатин і Львів. Се­ляни, що приєдналися до повстання, почали громити маєтки польсь­кої шляхти. Занепокоєний успіхами повстанського війська, польсь­кий уряд створив ополчення зі шляхти Руського воєводства. Польсь­кий король Казимир IV Ягеллончик навіть найняв для походу проти повсталих війська тевтонських лицарів. Влітку 1490 р. біля Рогатина основні сили повстанців були розбиті королівськими військами. Не­великий загін повсталих на чолі з Мухою відступив на Покуття в ра­йони Коломиї і Снятина, а потім до Північної Буковини (в складі Молдови). Навесні 1491 р. повстанський рух очолив А. Боруля (Ба­рула, за деякими даними, під цим ім'ям виступав сам Муха). Сутич­ки з польськими військами тривали протягом 1491-1492 pp. на По­кутті. У 1492 р. під Галичем загін шляхти напав на повсталих і роз­сіяв їх. Муха був зраджений, його схопили й ув'язнили у тюрмі в Кракові, де він незабаром помер від катувань.

Повстанські сили були надто різношерстими і неорганізованими і тому, зазнавши кількох раптових ударів з боку шляхетсько-лицарських військ, зазнали загальної невдачі. Це, мабуть, і були го­ловні причини невдачі повстанців.

Повстання під проводом Д. Дожі на Закарпатті.

Посилення тиску землевласників на селянство викликало велике селянське повстання 1514 р. під проводом Д. Дожі, в якому взяло участь і кілька загонів із Закарпаття. Повстання очолив дрібний угорський дворянин Д'єрдь (Георгій, Юрій) Дожа (1475 -20.7.1514). У 1514 р. повстанський рух, який виріс до масштабів Се­лянської війни, охопив Угорське королівство, в тому числі й Закар­паття, яке входило до його складу.

Приводом до повстання було оголошення булли Римського Па­пи Льва X про початок хрестового походу проти турків. Керівником загонів хрестоносців було призначено Дожу, вихідця з військового стану секеїв - певного аналога українського козацтва (сам він себе і називав Секеєм). Невдовзі перед початком Селянської війни Дожа за військові заслуги був персонально нобілітований (отримав шляхетс­тво). Однак, Дожа вважав цей хрестовий похід передчасним і непід-готовленим. Згодом він виступав проти правлячих кіл Угорщини. Сили Дожі налічували до 60 тис. осіб. Однак Дожа розділив їх на за­гони, два з яких і пішли на Закарпаття. Роз'єднані сили повстанців почали зазнавати поразки. У бою біля м. Тімішоара 13.07.1514 р. за­гони Дожі були розгромлені урядовими військами. Сам Д. Дожа був страчений 20 липня 1514 р.

Селянське повстання було придушене феодалами з нечуваною жорстокістю, зрештою традиційною для того часу, що полегшило феодалам законодавче оформлення кріпацтва в Угорщині. Такими були наслідки повстання Георгія Дожі. Антифеодальні рухи, що ви­явили себе у повстаннях Мухи в Галичині і Дожі на Закарпатті, за­вершилися закріпаченням українського населення і наростанням не­вдоволення таким станом серед селянства, яке в своїх протестах го­тове було вдатися до крайніх заходів.