Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История книга 1.doc
Скачиваний:
259
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
5.76 Mб
Скачать

3. Суспільна організація давніх людей

Вчені давно визнали подвійну - біосоціальну - природу людсь­кої поведінки. Однак, біологічні, інстинктивні основи поведінки лю­дини довший час були мало вивчені, і через це в літературі нагрома­дилось немало суджень, далеких від істини. Лише в останні десяти­ліття завдяки досягненням психології, антропології та етології (нау­ки, яка вивчає поведінку та звички тварин) вдалося похитнути деякі усталені гіпотези з історії первісного людського суспільства. Так, учені довший час вважали, що у первісної людини існував проміску-їтет (неврегульовані статеві зв'язки). Тепер ряд дослідників вважає, що це не так. По-перше, у дитини є яскраво виражена інстинктивна програма мати не лише матір, але і батька, значить, якийсь батько завжди був. По-друге, людина - дуже ревнива істота, інстинкт рев­ності давній. Тому при проміскуїтеті чоловіки б постійно бились, а жінки конфліктували між собою. По-третє, при проміскуїтеті самка одна без допомоги самця виховує дитину, а це первісній жінці, яка займалася збиральництвом, було б не під силу.

Виходячи з вищесказаного, на думку сучасних учених, предки людини жили стадами, що складалися з кількох десятків особин. У стаді, або первісній орді, існувала чітка чоловіча ієрархія. Стадо об'єднувало кілька сімей. Первісна сім'я складалась із сильного, за­диристого і настирливого прамужчини, однієї-двох пражінок і дітей.

Згодом, очевидно у зв'язку зі змінами умов життя, на якомусь етапі еволюції, предки людини перейшли до групового шлюбу з турботою прамужчин за пражінок. У первісної жінки після досяг­нення нею статевої зрілості (близько 16 років) дитина народжува­лась раз у 3-4 роки. Цей час мати годувала дитя своїм молоком, доки у дитини не виростали міцні зуби, щоб вживати грубу їжу. А вік пе­рвісної людини, як і сучасних вищих приматів, був 25-26 років. Тоб­то виховати до зрілого віку усіх народжених нею дітей первісна жі­нка не могла. Цим займались її молодші сестри і старші дочки. Дів­чаткам і досі притаманна сильна інстинктивна потреба няньчити мо­лодших братиків і сестер.

Прадавня жінка з дитиною на руках могла займатися лише зби­ральництвом переважно рослинної їжі. Однак мозок дитини під час свого росту і розвитку потребує білків тваринного походження. Без них наступає хворобливий стан (аліментарна дистрофія), дитина стає тупою, нездатною вчитися. Щоб забезпечити себе і сім'ю м'я­сом, необхідно, крім спеціальних мисливських умінь та навичок, во­лодіти неабиякою силою та витривалістю. Для такої праці підходили лише фізично розвинуті, не обтяжені дітьми чоловіки. Таким чином, груповий шлюб забезпечував дітям догляд як з боку жінок, так і чо­ловіків. Саме з цих часів, вважають психологи, у нас зберігся ін­стинкт захищати в разі небезпеки усіх дітей, як своїх, так і чужих.

Наведена вище гіпотеза виключає існування матріархату - тако­го періоду у житті давніх людей, коли в суспільстві панівна роль на­лежала жінкам. До речі, теорія матріархату виросла з одного факту -деякі народи у древні часи називали дітей не по батькові, а по мате­рі. Сучасні етнологи вважають, що даний факт відображає лише не­визначеність батьківства при груповому шлюбі, а зовсім не владу жінок, яка у первісному суспільстві просто неможлива.

Додатковим аргументом, що заперечує матріархат, є наявність патріархальної (із владою батька) структури сім ї у вищих ссавців -приматів.

До парного шлюбу людина перейшла, очевидно, порівняно не­давно - з розвитком землеробства і скотарства (рубіж мезоліту і не­оліту), коли парна сім'я здобула більше можливостей забезпечити себе і дітей засобами існування.

Оскільки ця форма шлюбних відносин нова, вона ще не повніс­тю закріпилась як інстинктивна програма і тому є нестійкою та по­требує підтримки з боку моралі, законів, релігії.

З утворенням парної сім'ї структура суспільства стає більш складною. З'являються рід та плем'я.

Трипільська культура. Індоєвропейці й Україна