Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Процесуальна документація. Важлива книга.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
4.09 Mб
Скачать

France — франція

  1. Після отримання Вашого першого листа або формуляру заяви Секретаріат Суду на­ дішле Вам відповідь з повідомленням про те, що на Ваше ім.я було відкрито справу, но­ мер якої потрібно зазначати в усіх наступних листах до Суду. У подальшому до Вас мо­ жуть звернутися за додатковою інформацією, документами чи роз'ясненнями, пов'язаними з заявою. У той же час Секретаріат не може надати Вам інформацію щодо законодавства держави, проти якої спрямована заява, або давати юридичні консультації стосовно застосу­ вання або тлумачення національного права.

  2. У Ваших інтересах своєчасно і старанно відповідати на листи Секретаріату. Будь- яка затримка з відповіддю або її відсутність можуть розцінюватися як те, що Ви не зацікав­ лені у продовженні провадження по Вашій справі. А тому, якщо Ви не відповісте на лист Секретаріату протягом року з моменту його відправлення, Вашу справу буде знищено.

  3. Якщо Ви вважаєте, що Ваша заява стосується одного з прав, гарантованих Конвенці­ єю або Протоколами до неї, і що всі умови, викладені вище, задоволені, Ви повинні рете­ льно і розбірливо заповнити формуляр заяви і повернути його до Суду найпізніше че­ рез шість тижнів.

  4. Згідно з положеннями Статті 47 Регламенту Суду, необхідно, щоб Ваша заява міс­ тила наступне:

а) стислий виклад фактів, які Ви бажаєте оскаржити, та сутність Ваших скарг;

б) які права, гарантовані Конвенцією, були, на Вашу думку, порушені;

в) відомості про засоби правового захисту, якими Ви скористалися;

438

г) перелік офіційних рішень у Вашій справі, із зазначенням дати кожного рішення та інстанції, яка його винесла (суд або інший оргаті влади), а також коротку інформацію про зміст цього рішення. До листа додайте копії самих рішень. (Документи не будуть вам пове­рнені. А тому у Ваших інтересах надсилити виключно ксерокопії, а не оригінали).

  1. Стаття 45 Регламенту Суду вимагає, щоб заява була підписана Вами як заявником або Вашим представником.

  2. Якщо Ви не бажаєте оприлюднення Вашої особи, Ви повинні зробити відповідну за­ яву і викласти причини подібного відступу від загального правила вільного доступу до ін­ формації в процесі судового розгляду. Суд може дозволити анонімність у виключних та виправданих випадках.

  3. Якщо Ви бажаєте звернутися до Суду через адвоката або іншого представника, Ви повинні додати до формуляру заяви довіреність, яка б уповноважувала його або її діяти від Вашого імені. Представник юридичної особи (фірми, асоціації, І т. д.) або групи фізич­ них осіб повинен підтвердити свої юридичні повноваження представляти заявника. На ста­ дії подання первинної заяви Ваш представник (якщо Ви його маєте) не обов'язково повинен бути юристом. Однак, слід мати на увазі, що на подальшій стадії провадження представник заявника повинен, за відсутності особливих винятків, бути адвокатом, уповноваженим практикувати в одній з держав, що ратифікували Конвенцію. Адвокат повинен володіти од­ нією з офіційних мов Суду (англійська або французька).

  4. Суд не може надати Вам юридичну допомогу на оплату послуг юриста для підгото­ вки Вашої первинної заяви. На подальшій стадії провадження, після рішення Суду про по­ відомлення відповідного уряду про заяву для подання письмових зауважень. Ви можете претендувати на отримання безоплатної юридичної допомоги, якщо Вам бракує коштів для оплати послуг юриста і якщо надання такої допомоги вважатиметься необхідним для нале­ жного розгляду справи.

  5. Суд розгляне Вашу справу безоплатно. Оскільки на початковому етапі процедура розгляду справ є письмовою, Ваша особиста присутність у Страсбурзі не потрібна. Вас буде поінформовано про рішення, винесене Судом у Вашій справі.

Пояснювальна нотатка для осіб, які заповнюють формуляр заяви у відповідності до ст. 34 Конвенції Вступ

Ця нотатка призначена допомогти заповнити формуляр заяви до Суду. Будь-ласка, ува­жно прочитайте її перед тим, як заповнювати формуляр, а потім спирайтеся на неї, запов­нюючи кожний розділ формуляру.

Заповнений формуляр буде Вашою заявою до Суду, згідно зі Статтею 34 Конвенції. Він буде основним документом при розгляді Вашої справи Судом. Тому важливо заповнити йо­го якомога повніше та акуратніше, навіть якщо це означає повторне викладення інформації, що вже була подана Вами до Суду раніше.

Формуляр складається з восьми розділів. Ви повинні заповнити формуляр таким чином, щоб Ваша заява містила усю необхідну інформацію, яка вимагається у. відповідності до Правил Процедури Суду. Нижче Ви знайдете правила заповнення кожного розділу форму­ляру окремо, а також текст Статей 45 та 47 Правил Процедури Суду.

Правила заповнення формуляру

І. СТОРОНИ. Стаття 47 § 1 (а), (б) та (в) (1—13)

Якщо заява подається більш ніж одним заявником, Ви повинні надати усю необхідну інформацію про кожного з них (на окремому аркуші, якщо це потрібно).

Заявник може уповноважити іншу особу представляти свої інтереси. Такий представник повинен бути адвокатом, що має право практикувати в одній із Договірних Сторін і прожи­вати на території однієї з них, або ж іншою особою, ухваленою Судом. У випадку, коли за­явник уповноважений іншою особою, відповідні дані повинні бути вказані у цьому розділі формуляру. Суд буде вести листування лише з цим представником.

ншшштщшшштшшшшшташш

439

II. ВИКЛАДЕННЯ ФАКТІВ. Стаття 47 § 1 (г) (14) Ви повинні зрозуміло та стисло викласти подробиці фактів, що стосуються предмету

скарги.

Намагайтеся описати події у тій послідовності, у якій вони мали місце. Вказуйте точні

дати. Якщо Ваші скарги стосуються кількох питань (наприклад, різних судових розглядів),

Ви повинні описати кожен із них окремо.

III. ЗАЗНАЧЕННЯ ПОРУШЕНЬ КОНВЕНЦІЇ ТА ВІДПОВІДНА АРГУМЕНТАЦІЯ. (15) Стаття 47 § 1 (д)

У цьому розділі формуляру Ви повинні якомога точніше пояснити, у чому полягає Ваша скарга, згідно з Конвенцією. Зазначте, до яких положень Конвенції Ви апелюєте і поясніть, чому Ви вважаєте, що факти, викладені Вами у Розділі II, спричинили порушен­ня цих положень.

Ви побачите, що певні статті Конвенції припускають, за певних умов, деякі обмеження прав, що гарантуються цими статтями (див., наприклад, підпункти від (а) до (e) Статті 5 § 1 та 2 Статей з 8 по 11). Якщо Ви апелюєте до такої статті, спробуйте пояснити, чому Ви вва­жаєте невиправданими обмеження, проти яких Ви виступаєте.