Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
біостатистика нові ООЗ / книги ООЗ / Москаленко, Вороненко - Соціальна медицина та організація охорони здоровя.doc
Скачиваний:
4638
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
16.89 Mб
Скачать

Організація медичної статистики в Україні, її правове забезпечення.

Організація інформаційного та статистичного забезпечення системи охорони здоров'я, як і статистичного забезпечення інших галузей народного господарства, базується на наступних основних принципах:

  • централізоване керівництво;

  • єдина організаційна побудова та методологія;

  • зв'язок органів статистики з органами державного управління.

В "Концепції побудови національної статистки України" (постанова Кабі­нету Міністрів № 326 від 4.05.1993 року) представлені першочергові завдання розвитку соціальної і, зокрема, медичної статистики:

  • розробка інформаційної бази впровадження нових методів медичного обслуговування населення;

  • удосконалення методики обчислення рівня травматизму на виробництві та його матеріальних наслідків;

  • отримання (збір) достовірної статистичної інформації про стан навко­лишнього природного середовища, зокрема у зв'язку з аварією на ЧАЕС;

  • широке використання в демографічній статистиці міжнародних порівнянь при проведенні аналітичної роботи;

  • удосконалення методики обліку та розробки даних про природний та міграційний рух населення;

  • перехід в поточній статистиці на міжнародну методологію при визначенні живонароджених та мертвонароджених, стандартизованих коефіцієнтів природ­ного руху населення, розробки причин смерті за розширеним класифікатором ВООЗ, видання демографічного щорічника.

У зв'язку з завершенням реалізації переважної частини завдань "Концеп­ції", як першого етапу реформування державної статистики, постановою Кабі­нету Міністрів № 971 від 27.06.1998 року була затверджена "Програма рефор­мування державної статистики на період до 2002 року". Вона передбачає перехід України на міжнародну систему обліку та статистики, ширше викорис­тання вибіркових обстежень, комбінованих методів спостереження та аналізу (державна та відомча звітність), запровадження моніторингу за рядом актуаль­них проблем.

Паралельно з реформуванням державної статистики продовжує розвиватись система інформаційного забезпечення, правовою основою якої є Закон України "Про Концепцію Національної програми інформатизації" (4.02.1998 року). Він передбачає "створення єдиної структурованої інформаційної системи обліку стану здоров'я громадян України на основі автоматизованої реєстрації пацієнтів у лікувальних установах, збору даних профілактичних обстежень з метою подальшого використання в статистичних, аналітичних та експертних системах; створення системи дистанційного консультування та діагностики на основі комп'ютерних мереж, що об'єднують великі лікувальні та наукові заклади".

Галузевою реалізацією вказаного Закону є наказ Міністерства охорони здоров'я № 127 від 21.05.1998 року "Концептуальні основи створення Єдиного інформаційного поля охорони здоров'я України". В процесі реформування служби медичної статистики згідно з даним наказом передбачено:

  • завершити створення моделі медичної статистики, яка відповідала б умовам сучасного реформування галузі, створення єдиного інформаційного простору, впровадження сучасних інформаційних технологій;

  • удосконалити систему статистичних показників та створити на цій основі медико-статистичну інформаційну базу всіх ієрархічних рівнів;

  • налагодити міжнародне співробітництво в галузі методології та практики медичної статистики;

• удосконалити систему підготовки кадрів служби медичної статистики;

  • реалізувати перехід до загальноприйнятих у міжнародній практиці методів збирання, опрацювання, аналізу медико-статистичної інформації;

    Схема 1. Загальна організація медичної та державної статистики в Україні.

    МОЗ України Центр медичної статистики

    Державний комітет статистики України НДІ статистики Деожкомстату

    і

    Обласні центри медичної статистики(інформаційно-аналітичні центри)

    г

    Обласні (міські) управління статистики

    X

    і і

    Міські інформаційно-аналітичні відділи

    Міські (районні) відділи статистики

    Інформаційно-аналітичні відділи лікувально-профі­лактичних закладів

  • з метою раціонального використання коштів та отримання достовірної інформації впровадити в практику діяльності служби медичної статистики вибіркові дослідження;

  • створити інфраструктуру медико-статистичної служби в державі; обласні центри медичної статистики, провести реорганізацію оргметодвідділів обласних лікарень, організувати інформаційно-аналітичні відділення лікувально-профі­лактичних закладів замість їх оргметодкабінетів і кабінетів обліку та медичної статистики.

Відповідно до діючих положень структуру служби медичної статистики та її взаємодію з органами державної статистики можна представити таким чином (схема 1).

Державний комітет статистики України є центральним органом виконавчої влади, що забезпечує функціонування загальнодержавної системи статистичної інформації. Держкомстат в установленому порядку забезпечує МОЗ України статистичною, економічною та аналітичною інформацією. Разом з тим, він узгоджує обсяги відомчої статистичної звітності.

В межах системи охорони здоров'я статистична та аналітична інформація формується від районного, міського до обласного та загальнодержавного рівнів відповідними закладами медичної статистики - районними, міськими та облас­ними інформаційно-аналітичними відділами та центрами медичної статистики.

Контрольні питання

  1. Що таке "статистика" в сучасному розумінні, основні її риси?

  2. Яке основне визначення предмета статистики?

  3. Яке основне завдання статистики?

  4. Які основні закономірності суспільних явищ?

  5. Що вивчає медична статистика, її значення для медицини, охорони здоров'я?

  6. Які теоретичні передумови статистики?

  7. Які першочергові завдання стоять перед медичною статистикою на сучасному етапі?

  8. Які заклади медичної статистики є основою інформаційного забезпечення МОЗ України.