Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
біостатистика нові ООЗ / книги ООЗ / Москаленко, Вороненко - Соціальна медицина та організація охорони здоровя.doc
Скачиваний:
4638
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
16.89 Mб
Скачать

6.9. Організація медичної допомоги населенню літнього віку

Соціальний феномен постаріння населення виник у другій половині 19 сторіччя в промислово розвинутих країнах, з підвищенням відсотка людей похилого та старечого віку майже в 2 рази (Англія, Бельгія, Німеччина), що викликало економічні, соціальні та психологічні зрушення в суспільстві та дало поштовх до розвитку нових наукових дисциплін, зокрема геріатрії та соціальної геронтології.

Геронтологія ~ це наука про старість, старіння окремої людини, його біологічні механізми, темпи, особливості, чинники тощо. На початку 20 ст. від стародавньої науки геронтології відокремилась нова - "геріатрія", ставши важливим розділом клінічної медицини, що спеціалізується на особливостях лікування людей відповідного віку. Наприкінці 20 ст. виникла соціальна герон­тологія - наука, що вивчає соціологічні, економічні, демографічні, психологічні аспекти постаріння, форми та методи організації лікувально-профілактичної допомоги людям похилого та старечого віку.

Характеристика еволюції вікової структури населення світу та України представлена в розділі "Медико-соціальні аспекти демографічних процесів". У даному розділі розглянуті такі питання: визначення поняття "демографічне постаріння", класифікації, стан проблеми в Україні та світі, основні показники, їх медико-соціальні особливості, тенденції та прогнози, характеристика здоров'я за даними смертності, захворюваності, інвалідності та іншими; принципи орга­нізації лікувально-профілактичної допомоги літнім людям, система їх медичного та соціального обслуговування, програма "Здоров'я літніх людей" (Наказ Президента України № 1347/1997).

З огляду на працездатний період життя в світі немає єдиного підходу до визначення понять "літня, людина похилого, старечого віку" (ЛПСВ).

В Україні для жінок і чоловіків вік непрацездатності досягає відповідно 55-ти і 60-ти років. У перспективі (з 2005 року) прогнозується наближення вікової межі непрацездатності до розвинутих країн світу (жінки - 60 років, чоловіки - 65 років і старше).

Існує декілька класифікацій за ступенем постаріння населення.

Класифікація ООН (за питомою вагою людей старших 65-ти років):

  1. Молоде населення - менше 4 %.

  2. Зріле - 4-7 %.

  3. Старе - більше 7 %.

Класифікація Е. Россета (за питомою вагою літніх людей старших 60-ти років):

  1. Прелюдія до старості - 8-10 %.

  2. Фаза старіння - 10-12 %.

  3. Демографічна старість - більше 12 %.

Класифікація ВООЗ (хронологічні періоди старіння):

  1. 60-74 років - похилий вік.

  2. 75-89 років - старечий вік.

  3. Більше 90 років - довгожителі.

Деякі автори об'єднують їх в одну групу - "людей похилого віку", в загальній літературі більш поширеним є термін "літні люди".

Загалом процес старіння поглиблюється в усьому світі (розділ "Медико-соціальні особливості демографічних процесів"). У Європі, наприклад, люди похилого віку становлять 20 % із прогнозом збільшення до 30 % у найближчі 30 років. Україні теж притаманне це явище.

Основні фактори поглиблення постаріння населення:

• зростання середньої очікуваної тривалості життя (СОТЖ);

зростання міграції населення;

• покращання системи охорони здоров'я (майже відсутній його вплив у Східній Європі).

Всі фактори соціально-детерміновані. Отже, демографічне старіння залежить, у першу чергу, від соціальних причин. Більша його інтенсивність притаманна жіночому населенню.

Україна належить до демографічно старих країн світу. За останні 30 років частка 60-річних і старших зросла з 11 % до 19 %. Населення, що переступило працездатний вік, на початок 1999 року становило 23,0 %. Особливо високий рівень постаріння сільських мешканців зареєстровано в Чернігівській, Полтавській і Вінницькій областях.

Прогнозуються подальші зміни вікової структури населення. Питома вага населення за межами працездатного віку зросте протягом 1997-2025 рр. з 21,2 % до 30 %. За прогнозом міжнародних експертів відсоток старших 65 років у найближчі 15 років становитиме 12,5-13,0 %, абсолютна чисельність -більше 5 млн. (табл. 12).

Таблиця 12