Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
біостатистика нові ООЗ / книги ООЗ / Москаленко, Вороненко - Соціальна медицина та організація охорони здоровя.doc
Скачиваний:
4638
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
16.89 Mб
Скачать

Розподіл хворих за частотою пульсу після прийому препарату

Число ударів пульсу за хвилину

Кількість хворих

Всього

У груповій таблиці, на відміну від простої, може бути не один, а два і більше присудків, тобто явище характеризується не однією, а двома та більше ознаками, не пов'язаними між собою (табл. 3).

Таблиця З

Розподіл хворих, що звернулися до поліклініки, за віком та статтю

Діагноз

Стать

Вік

і

Разом

чоловіки

жінки

15-19

20-29

30-39

40 та ст.

...

Всього

... | ...

Для більш повної характеристики явищ групування за однією ознакою буває недостатньо. Для того, щоб розкрити взаємозв'язки та більш повно охарактеризувати типи явищ, проводиться комбінаційне групування за двома чи більше ознаками, взятим у поєднанні. Таким чином, комбінаційна таблиця підметом має групи за однією ознакою, а у присудку - декілька пов'язаних між собою груп. Вона може бути використана для поглибленого аналізу статистичного матеріалу. Прикладом комбінаційної є табл. 4.

В комбінаційній таблиці, як і в груповій, має бути не менше двох додатко­вих, пов'язаних між собою ознак (присудків). Це дає можливість комбінувати, порівнювати і тим самим встановлювати зв'язок між ними. Такі таблиці використовуються для поглибленого аналізу та вивчення залежності між різними ознаками одного явища чи кількома явищами, які відрізняються тільки однією ознакою.

Таблиця 4

Розподіл випадків звертання в поліклініку за віком та статтю в зв'язку з нозологічними формами патології

Діагноз

15-19

20-29

30-39

40 та старше

Разом

чоло­віки

жінки

чоло­віки

жінки

чоло­віки

жінки

чоло­віки

жінки

чоло­віки .

жінки

Всього

Побудова та оформлення статистичних таблиць базується на основних загальноприйнятих правилах. Таблиця повинна бути, по можливості, невеликою за розміром. Іноді доцільніше побудувати дві чи три невеликі таблиці, ніж одну велику. Назва таблиці, рядків підмета та граф присудка повинні бути сформульовані точно, коротко та зрозуміло з наведенням одиниць вимірювання. Назва таблиці повинна визначати територію та період, до яких відносяться дані. Рядки підмета та графи присудка розміщуються за принципом "від частини до загального", тобто насамперед відображають складові частини, а в кінці роблять підсумки. Рядки підмета та графи присудка можуть бути пронумеро­вані для зручного посилання на цифри таблиці. Відсутність цифрових даних відмічається літерами н. д. ("немає даних"). Округлення чисел в таблиці прово­диться з однаковою точністю (до 0,1 до 0,01 і т.д.).

Змістом другого етапу статистичного дослідження є:

  • збирання матеріалу;

  • поточний контроль реєстрації. -

Поточний контроль реєстрації може проводитись як на етапі заповнення облікових документів, так і при формуванні комп'ютерної бази даних. Невірно оформлені облікові документи повертаються на доопрацювання чи вилучаються з подальшого аналізу.

На третьому етапі дослідження проводиться:

  • шифрування матеріалу за ознаками, що підлягають обліку;

  • розподіл одиниць спостережень на однорідні групи;

  • підрахунок по групах та зведення в таблиці;

  • розрахунок похідних величин.

Використання комп'ютерної техніки на сучасному етапі дозволяє автомати­зувати значну частину процедур третього етапу.

Заключна стадія дослідження - четвертий етап - це аналіз, інтерпретація та порівняння даних. Аналіз їх в статистичній таблиці доцільно почати з підсумків, що дає загальну уяву про наведені результати. Потім аналізують дані рядків і граф та визначають найбільш характерні з них, які є основою формування статистичних закономірностей. Аналіз проводиться на основі порівняння даних з контрольною групою, з існуючими нормативами, з середніми рівнями в регіонах, зі стандартами, з даними інших закладів, оцінюється також їх динаміка.

Будь-яка аналітична робота завершується літературним оформленням, формулюванням висновків дослідження та розробленням пропозицій для впро­вадження результатів дослідження в практику охорони здоров'я.

Контрольні питання

  1. Що таке статистичне дослідження?

  2. Які основні етапи статистичного дослідження?

  3. Що таке програма дослідження, які її види?

  4. Що таке одиниця та об'єм спостереження, їх визначення?

  5. Які головні елементи плану статистичного дослідження?

  6. Які існують види статистичного дослідження з огляду на об'єм використаного матеріалу, часу та способу збирання інформації?

  7. В чому полягають особливості вибіркового дослідження?

  8. Що таке групування статистичних матеріалів, види групувань?

  9. Що таке статистична таблиця, її види?

  10. Які основні вимоги до побудови статистичних таблиць?