Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
біостатистика нові ООЗ / книги ООЗ / Москаленко, Вороненко - Соціальна медицина та організація охорони здоровя.doc
Скачиваний:
4637
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
16.89 Mб
Скачать

8.3. Організація медичної допомоги дітям

Лікувально-профілактична допомога дітям є невід'ємною частиною охорони материнства та дитинства. Вона забезпечує організацію медичного спостере­ження за здоровими дітьми та підлітками і надає їм при необхідності кваліфі­ковану допомогу.

В наданні цієї допомоги дітям беруть участь медичні заклади різних рівнів, заклади освіти та соціального забезпечення (будинки дитини, школи-інтернати, дитячі будинки, інтернати для дітей з дефектами розумового та фізичного розвитку).

Серед них є об'єднана дитяча лікарня з поліклінічним відділенням, стаціо­наром, з лікувально-допоміжними та діагностичними підрозділами, медичним архівом тощо.

Управління лікарнею здійснюють:

  • головний лікар;

  • завідувач поліклініки;

• заступник головного лікаря з поліклінічної роботи (при наявності понад 20 посад лікарів амбулаторного прийому);

• заступник головного лікаря з медичної частини.

В містах без районного поділу в штаті однієї з поліклінік встановлюється посада міського педіатра, а при наявності поділу - посада районного педіатра.

Головний лікар організовує роботу відповідно до положення про дитячу лікарню. Він має право наймати та звільняти працівників, відповідає за лікувально-профілактичну, адміністративно-господарчу та фінансову діяльність лікарні, планує її роботу, забезпечує якість обстеження та лікування хворих дітей, розробку та здійснення профілактичних і протиепідемічних заходів у виховних і навчальних закладах, розташованих у районі обслуговування, створює умови для підвищення кваліфікації медичного персоналу.

Заступник головного лікаря з поліклінічної роботи забезпечує ліку­вально-діагностичну, профілактичну, протиепідемічну діяльність поліклініки, контролює організацію роботи в дитячих дошкільних закладах і школах, належне ведення облікових документів, вивчає стан здоров'я дітей, аналізує діяльність підрозділів і медичного персоналу, здійснює виробничий зв'язок між дитячою поліклінікою, підлітковими кабінетами міських поліклінік, поло­говим будинком, санепідстанціями.

Заступник головного лікаря з медичної частини безпосередньо керує та відповідає за якість лікувально-діагностичної роботи стаціонару, дотримання санітарно-протиепідемічного режиму, здійснює контроль за якістю діагностики, за харчуванням і доглядом хворих, відповідає за ведення облікової документації, аналізує діяльність підрозділу.

В загальній системі медичних заходів, спрямованих на охорону здоров'я дітей, провідне місце займає амбулаторно-поліклінічна допомога, яку забез­печують у поліклінічних відділеннях дитячих, міських, центральних районних лікарень і в самостійних дитячих поліклініках.

Основні принципи амбулаторно-поліклінічної допомоги:

• безкоштовне, систематичне, кваліфіковане, доступне лікарське, фельд­шерське, сестринське спостереження за здоровими дітьми;

  • первинна та вторинна профілактика захворювань;

  • раннє виявлення та своєчасне лікування хворих дітей;

  • реабілітація хворих;

• просвітницька робота з питань виховання здорової дитини, забезпечення її нормального фізичного та психічного розвитку.

Дитяча поліклініка є провідним закладом у наданні лікувально-профілак­тичної допомоги. Якість її роботи впливає на результати поліклінічного та стаціонарного лікування, а також на рівень госпіталізації, тривалість перебування в стаціонарі, на частоту викликів швидкої медичної допомоги.

В дитячих поліклініках проводять комплекс заходів, спрямованих на запо­бігання та раннє розпізнавання патології, зниження захворюваності та смерт­ності, особливо немовлят.

На сучасному етапі вони надають медичну допомогу дітям від народження до 15 років (14 років 11 міс. 29 днів) у поліклініці, вдома, в дошкільних закладах і школах.

В 1998 році зареєстровано 45,6 млн. відвідувань поліклініки та 12,3 млн. удома*. Сучасні дитячі поліклініки забезпечують проведення комплексу профі­лактичних, лікувальних, оздоровчих та інших заходів (мал. 9).

* Здоров'я населення України та діяльність лікувально-профілактичних закладів системи охорони здоров'я (Щорічна доповідь. 1998 р.). -К.- 1999. - 594 с.

Дитяча поліклініка має досить складну розгалужену систему відділень і кабінетів (мал. 10).

V

/

Розділи роботи дитячої поліклініки

Організація та реалізація комплексу профілактичних заходів

Лікувально-консультативна допомога дітям у поліклініці та вдома

Антенатальна охорона плода

Профілактичні огляди дітей

Надання кваліфікованої медичної допомоги в поліклініці та вдома

Диспансерне спостереження відповідно до груп здоров'я та виду патології

Профілактичні щеплення

відповідно до регламентованих термінів і за станом здоров'я дитини

Контроль роботи молочної кухні та пунктів роздачі дитячого харчування

Направлення дітей на лікування до стаціонарів і на відновне лікування в санаторії

Відбір дітей для лікування та навчання в спеціальних дошкільних і шкільних закладах

Санітарно-освітня робота серед батьків і дітей

Протиепідемічні заходи (разом із СЕС)

Своєчасне виявлення дітей з інфекційними захворюваннями

Лікувально-профілактична робота в дитячих дошкільних закладах і школах

Забезпечення ізоляції хворих

Правовий та соціальний захист дітей