Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
біостатистика нові ООЗ / книги ООЗ / Москаленко, Вороненко - Соціальна медицина та організація охорони здоровя.doc
Скачиваний:
4638
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
16.89 Mб
Скачать

6.7. Організація медичного забезпечення потерпілих від аварії на Чорнобильській аес

На території всієї України мешкає значна кількість населення, яке постраж­дало від аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році.

Найбільше їх на радіоактивно забруднених територіях (РЗТ), до яких належать Вінницька, Волинська, Житомирська, Київська, Рівненська, Черкаська та Чернігівська області.

Учасники ліквідації наслідків аварії (УЛНА) мешкають переважно в промис­лових районах.

Чорнобильська трагедія призвела до тяжких змін здоров'я, і велика кіль­кість постраждалих вимагає від органів охорони здоров'я постійної роботи, спрямованої на здійснення медико-санітарного забезпечення цього контингенту.

Негативні зміни здоров'я багато в чому залежать вілхарактеру опроміню­вання. Частина населення зазнала гострого опромінювання, частина - хроніч­ного, на значну кількість людей впливають його обидва види. До цього контин­генту відноситься велика кількість учасників ліквідації аварії та евакуйованих, які всі роки після гострого опромінювання продовжують жити в радіоактивно забруднених місцевостях з тривалою дією хронічного опромінювання (табл. 8).

Враховуючи масштаби катастрофи та велику кількість опромінених, вже з перших місяців після вибуху реактора почала створюватись система моніторингу стану здоров'я. Із 1986 року почали проводитись щорічні медичні обстеження.

Таблиця 8

Кількість осіб, які мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи та мешкають в зонах радіоактивного забруднення (станом на 1.01.1998 р.)

Всього постраждалих

3 них

ліквідатори аварії

потерпілі І категорії (евакуйовані в 1986 р.)

діти, віднесені до постраждалих

2266107

48814

18078

588573

У лютому 1991 року було прийнято Закон України "Про статус і соціаль­ний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Цей закон грунтується на основних положеннях щодо реалізації конститу­ційного права громадян на охорону життя та здоров'я і створює єдиний поря­док визначення категорій зон радіоактивного забруднення територій, умов проживання та трудової діяльності, соціального захисту потерпілого населення. Відповідно до нього виділено чотири зони радіоактивного забруднення:

  1. зона відчуження;

  2. зона безумовного (обов'язкового) відселення;

  3. зона гарантованого добровільного відселення;

  4. зона посиленого радіоактивного контролю.

Держава бере на себе відповідальність за пов'язані з аварією збитки громадянам та їх дітям і зобов'язується відшкодувати за:

  • пошкодження здоров'я чи втрату працездатності громадянами та їх дітьми;

  • втрату годувальника;

  • матеріальні втрати.

На державу покладено зобов'язання щодо:

  • визначення доз опромінення, своєчасного медичного обстеження, лікування;

  • організації та проведення медико-соціальної експертизи втрати праце­здатності;

  • затвердження переліку спеціалізованих медичних закладів із забезпе­чення лікування постраждалих.

Виконання заходів, передбачених цими зобов'язаннями, може бути забез­печене на основі розпоряджень Президії Верховної Ради та Постанов Кабінету Міністрів.

З метою найбільш ефективного вирішення проблем медико-соціального забезпечення визначених осіб в Україні діє Державний реєстр (ДР) (єдина інформаційна система) з соціологічним, дозиметричним і медичним підре-єстрами. Головним його завданням є здійснення контролю за станом здоров'я та вивчення найближчих і віддалених медичних наслідків Чорнобильської катастрофи.

Інформація про зазначеного в ДР громадянина (постраждалу особу) є лікарською таємницею і не може бути використана проти його інтересів.

Постраждалі особи підлягають щорічному медичному обстеженню (дис­пансеризації), санаторно-курортному лікуванню.

В регіонах найбільшого зосередження таких контингентів створюються спеціалізовані центри, в т.ч. дитячі, для обстеження, лікування, соціально-психологічної реабілітації та профорієнтації.

Постраждалим громадянам встановлена низка пільг і компенсацій залежно від категорії (табл. 9):

Таблиця 9