Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
біостатистика нові ООЗ / книги ООЗ / Москаленко, Вороненко - Соціальна медицина та організація охорони здоровя.doc
Скачиваний:
4637
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
16.89 Mб
Скачать

На 10 тисяч населення.

Зростання стосується всіх класів хвороб.

У структурі захворюваності перші п'ять місць займають захворювання органів дихання, нервової системи та органів чуття, травми та отруєння, хвороби системи кровообігу та сечостатевої системи.

Частота цих захворювань зросла в 2,0-6,0 разів.

Відбувається зростання невисоких за рівнем захворювань: новоутворень -у 3,0 рази, хвороб крові та кровотворних органів - у 3,8, хвороб кістково-м'язової системи - в 4,5 раза.

Слід відзначити, що серед класу новоутворень половину (50,9 %.) скла­дають злоякісні. За останні 10 років їх рівень підвищився більш як у 2 рази.

Спостерігаються значні коливання показників захворюваності в окремих групах первинного обліку (табл. 10).

Таблиця 10

Захворюваність окремих груп первинного обліку потерпілих дорослих і підлітків на окремі захворювання (на 10 тисяч)

Групи первинного обліку

Злоякісні новоутворення

Стено­кардія

Церебро-васкулярні захворювання

Гострий інфаркт міокарда

всього

в т.ч. пухлини щитовидної залози

Всього, в т.ч.

34,4

0,7

32,5

66,1

8,5

1

27,5

0,9

81,3

83,7

12,3

2

17,6

1,7

46,0

75,6

9,5

3

35,9

0,6

26,5

63,4

8,0

За даними таблиці 10, захворюваність на окремі хвороби в 1,5-3,0 рази вища в деяких групах первинного обліку порівняно з їх показниками в цілому.

Значні відмінності в захворюваності мають місце на різних територіях проживання потерпілих - показники коливаються від 2708 у Чернівецькій до 9340 у Одеській областях на 10000 населення.

Однією з головних медичних проблем є стан здоров'я ліквідаторів. Серед них група здорових у 1997 році зменшилась, порівняно з 1986 р., у 4,7 раза, а захворюваність збільшилась відповідно в 2-2,5 раза. Найбільш суттєве зростання притаманне хворобам крові, особливо гострій лейкемії.

Вплив Чорнобильської катастрофи на здоров'я різних категорій постраж-далих оцінюється неоднозначно. До найбільш уражених відносяться:

  • діти;

  • вагітні;

• особи, причетні до ліквідації аварії на промисловому майданчику ЧАЕС у 30-кілометровій зоні.

За даними МОЗ України, представленими на другій міжнародній конферен­ції "Віддалені медичні наслідки Чорнобильської катастрофи" (Київ, 1998 р.), в державі пріоритетної медичної уваги потребують діти з числа евакуйованого населення та 700 тисяч тих дітей, що проживають у областях, які зазнали найбільшого впливу аварії.

Проблеми їх здоров'я обумовлені переважно наслідками опромінення щитовидної залози. Спостерігається зростання показників загальної захво­рюваності серед евакуйованих дітей і тих, що проживають на радіоактивно забруднених територіях.

В структурі дитячої захворюваності провідні місця займають хвороби ендокринної системи, захворювання органів травлення, дихання та нервової системи.

Найбільші темпи приросту захворюваності притаманні новоутворенням, найвищі - раку щитовидної залози, особливо серед дітей, яким на період аварії не виповнилось 5 років. Вони належать до групи максимального ризику. В зв'язку з аварією збільшується число дітей-інвалідів.

Здоров'я дітей суттєво залежить від стану здоров'я вагітних жінок, захворю­ваність яких у останні роки все більше зростає, особливо за рахунок хвороб органів кровообігу, нирок і анемій.

Важливою медико-соціальною проблемою Чорнобильської катастрофи є соціально-психологічний стрес. Він обумовив психічну дезадаптацію, зростання психічних і психосоматичних захворювань, особливо серед "ліквідаторів" аварії. Пріоритетною в цьому плані стає організація системи медико-соціальної реабілі­тації з відкриттям відповідних центрів у місцях найбільшої концентрації постраждалих.

Чорнобильська катастрофа стала для України національною трагедією. За минулі після неї роки багато чого зроблено для подолання наслідків.

Незважаючи на все зроблене, є ще дуже багато невирішених проблем, які державі дуже складно подолати. Це стосується як питань науки, технологіч­них можливостей, так і питань подолання медичних та багатьох інших наслідків аварії.

Контрольні питання

  1. Перелічіть зони радіоактивного забруднення території України.

  2. Які обов'язки держави щодо потерпілих від Чорнобильської катастрофи?

  3. Перелічіть пільги постраждалим від аварії на ЧАЕС.

  4. Визначте групи первинного обліку за медичною класифікацією.

  5. Перелічіть спеціалізовані медичні заклади для лікування постраждалих.

  6. Визначте завдання та обсяги медичної допомоги, яка надається службами ПМСД і спеціалізованими медичними закладами.

  7. Охарактеризуйте зміни в стані здоров'я потерпілих.