Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
біостатистика нові ООЗ / книги ООЗ / Москаленко, Вороненко - Соціальна медицина та організація охорони здоровя.doc
Скачиваний:
4638
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
16.89 Mб
Скачать

Таблиця 4

Кількість осіб, яким було проведено протезування зубів (на 100 осіб дорослого населення)

Населення

Роки

1993

1997

Всього в Україні

2,9

1,5

В тому числі:

мешканцям міст

3,4

1,9

мешканцям сільської місцевості

2,2

1,0

Серед загальної кількості протезованих у 1997 році сільські жителі стано­вили 21 %, міські - 79 %.

Для усунення цих розбіжностей при районних лікарнях для мешканців сіл створюється централізована зуботехнічна лабораторія. Лікар-стоматолог дільничної лікарні, який підготував групу з 10-15 чоловік, у визначений день запрошує з району стоматолога-ортопеда та медичну сестру. Вони ведуть прийом вже частково підготовлених хворих. Одночасно формуються зубні відбитки.

Призначивши пацієнтам друге відвідування, бригада повертається до району. Привезені зубні відбитки здають до зуботехнічної лабораторії, робота якої спрямована на першочергове виготовлення протезів для жителів цього села.

Згідно з існуючими штатними нормативами, у сільських лікувально-профі­лактичних закладах не передбачені посади лікарів-стоматологів-ортодонтів, тому ортодонтична допомога дітям надається у районних чи міжрайонних ортопедичних відділеннях (кабінетах).

Стоматологічна допомога населенню на другому етапі здійснюється сто­матологічними відділеннями, кабінетами при центральній районній лікарні чи самостійною районною стоматологічною поліклінікою з терапевтичними, хірургічними ортопедичними кабінетами та зуботехнічною лабораторією. В кожному адміністративному районі організується також ортодонтична допо­мога.

Лікарі стоматологічного відділення чи самостійної стоматологічної полі­клініки надають населенню спеціалізовану допомогу, організовують планову санацію дітей шкільного та дошкільного віку, робітників промислових підпри­ємств і груп диспансерного обліку.

Вони також входять до складу спеціалізованих бригад лікарів-стомато-логів, які виїжджають на приписні дільниці, фельдшерські та фельдшерсько-акушерські пункти, в сільські дільничні лікарні.

Лікарі стоматологічної поліклініки чи відділення центральної районної лікарні надають також організаційно-методичну та лікувально-консультативну допомогу сільським стоматологічним закладам.

Стоматологічне відділення поліклініки районної лікарні складається з трьох основних кабінетів - терапевтичної, хірургічної, ортопедичної стома­тології та зуботехнічної лабораторії.

При центральній районній лікарні організується також пересувний сто­матологічний кабінет для надання допомоги сільському населенню. До його штату входять лікар-стоматолог-терапевт, стоматолог-ортопед, зубний технік, медична сестра та санітарка. Пересувні кабінети в першу чергу надають допо­могу населенню тих лікарських дільниць, де відсутні лікарі-стоматологи, а також організованим колективам господарств у період масових сільськогоспо­дарських робіт.

їх графік роботи заздалегідь доводиться до відома місцевих медичних працівників, адміністрації сільськогосподарських підприємств та населення.

В стоматологічному відділенні районної лікарні сільське населення отримує в повному обсязі більш кваліфіковану та спеціалізовану стоматологічну допомогу, вищу за якістю та ефективністю порівняно з першим етапом.

Основні функції стоматологічного відділення такі:

  • здійснення заходів з профілактики захворювань щелепно-лицевої ділянки;

  • своєчасне виявлення хворих та їх лікування;

  • надання кваліфікованої амбулаторної стоматологічної допомоги;

  • планова санація декретованих груп населення;

  • диспансерне спостереження за окремими групами стоматологічних хворих;

  • експертиза працездатності;

• комплекс реабілітаційних заходів і, перш за все, ортопедичне лікування і протезування;

• аналіз стоматологічної захворюваності.

В сільській місцевості, особливо в період активних сільськогосподарських робіт, лікарі-стоматологи повинні широко використовувати односеансові методи лікування, за принципом максимального надання допомоги в одне відвідування з метою попередження ускладнень незакінченого лікування (це особливо стосується карієсу) та економії часу пацієнта.

Така практика обумовлена тим, що сільське населення звертається в стоматологічне відділення районної поліклініки в основному в період гострого болю, після зняття якого досить часто не з'являється повторно для закінчення лікування.

Що стосується хірургічних хворих з гострим болем, то вони повинні одержати допомогу в день звернення до поліклініки.

Ортопедична стоматологічна допомога в районній поліклініці надається лікарями-стоматологами-ортопедами та зубними техніками. Однак зуботехнічна лабораторія, в зв'язку з відсутністю технічних можливостей, не спроможна виготовити литі бюгельні та порцелянові протези, напівкоронки, коронки з облицюванням, штифтові зуби та інше. Ця складна робота може виконуватись тільки у великих централізованих лабораторіях при обласних стоматологічних поліклініках, куди надходять воскові репродукції протезів з районних лікарень. В областях з недостатньою забезпеченістю зубопротезною допомогою можуть бути організовані міжрайонні зубопротезні кабінети для обслуговування населення кількох сусідніх районів.

Для надання ортопедичної допомоги сільському населенню створюються великі централізовані зуботехнічні лабораторії. При відповідних штатах у них підвищується якість роботи, збільшується кількість виготовлених протезів

Ортодонтичну допомогу в районах із невеликою кількістю населення організовують міжрайонні ортодонтичні кабінети. Лікарі-ортодонти надають її дітям з аномаліями зубощелепної системи, проводять профілактичні огляди дошкільнят і школярів молодших класів, визначають потребу дітей у ортодон-тичному лікуванні, формують з них диспансерну групу, проводять комплекс лікувально-профілактичних заходів. Методичну допомогу ортодонтичному кабі­нету надає обласна стоматологічна поліклініка.

Посади лікарів-стоматологів і лікарів-стоматологів-хірургів стома­тологічного відділення районної поліклініки з чисельністю обслуговуваного населення до 25 тисяч чоловік встановлюються з розрахунку 0,27 посади сумарно на 1000 дорослого населення, яке проживає в районному центрі та 0,25 посади на 1000 дорослих жителів приписної дільниці, а також 0,02 посади на 1000 дорослого населення, що проживає на іншій території району.

Посади лікарів-стоматологів-ортопедів утримуються на госпрозрахунку чи за рахунок спеціальних коштів і встановлюються з розрахунку: 0,08 посади на 1000 дорослих жителів даного населеного пункту та 0,07 посади на 1000 чо­ловік дорослого населення приписної дільниці та інших населених пунктів.

Завідувач стоматологічного відділення поліклініки призначається при мінімальній кількості посад лікарів-стоматологів - 7 чоловік, замість 0,5 посади лікаря.

Кількість посад середнього та молодшого медичного персоналу залежить від кількості посад лікарів у відділенні, а нормативи їх розрахунку такі ж, як і для самостійних стоматологічних поліклінік.

Посади зубних техніків зуботехнічної лабораторії (утримуються на госпрозрахунку чи за рахунок спецкоштів) встановлюються, виходячи з обсягу виконаних робіт щодо зубопротезування та норм витраченого часу на зуботех-нічні роботи.

Якщо в населеному пункті, де розташована поліклініка, мешкає понад 25 тисяч чоловік, то за погодженням з органами охорони здоров'я замість нор­мативів, зазначених вище, встановлюються інші нормативи лікарських посад:

  1. для обслуговування населення районного центру - згідно зі штатними нормативами для міських поліклінік з населенням понад 25 тисяч чоловік;

  2. для обслуговування населення, яке проживає на приписній дільниці та на інших територіях діяльності лікарні - без урахування міст і селищ міського типу з числом мешканців понад 25 тисяч чоловік - з розрахунку одна посада лікарів усіх найменувань сумарно на 10 тисяч чоловік населення.

Як вже підкреслювалось, у сільських лікувально-профілактичних закладах згідно зі штатними нормативами не передбачені посади лікарів-ортодонтів. З малої кількості штатних посад лікарів-стоматологів у сільській місцевості дуже важко виділити посади лікарів-ортодонтів. Однак у великих районних населених пунктах з чисельністю 50-70 тисяч мешканців із загальної кількості посад лікарів-стоматологів можливо ввести у штатний розклад по 0,5 посади лікаря-ортодонта та техніка-ортодонта.

Стоматологічна допомога сільському населенню на третьому етапі нада­ється обласними стоматологічними поліклініками. Вони є центрами надання висококваліфікованої вузькоспеціалізованої стоматологічної допомоги населенню області, а також консультативно-діагностичної допомоги хворим, які направлені для цього з лікувально-профілактичних закладів області. Крім того, обласна стоматологічна поліклініка здійснює організаційно-методичне керівництво всіма стоматологічними закладами області,

В своєму складі обласна стоматологічна поліклініка може мати терапевтичні, хірургічні, ортопедичні відділення із зуботехнічною лабораторією (на госпроз­рахункових або спеціальних коштах), відділення профілактики стоматологічних захворювань, пересувне відділення стоматологічної допомоги, лікувально-діаг­ностичні кабінети, організаційно-методичний кабінет і інші підрозділи. Схема­тично це представлено на малюнку 3.

Головний лікар

Заступник з медичної частини

Завідувачі спеціалізо­ваних відділень

Завідувач зуботехнічної лабораторії

Заступник з господарчої частини

Завідувач оргметод-кабінету

Головна медична сестра

Структурні підрозділи

X

Лікувально-профілактичні відділення та кабінети поліклініки

Реєстратура

Допоміжні підрозділи

X

X

Профілак­тики стомато­логічних захворю­вань

Пересув­ної стомато­логічної допомоги

Терапевтичне

Фізіо­терапевтичний кабінет

Хірургічне

Рентгено­логічний кабінет

Ортопедичне

X

Зуботехнічна лабораторія

Кабінет функціональної діагностики

Лабораторія

Адміністративно-господарча частина

Т

Оргметодкабінет —

Н Дитяче стоматологічне відділення

Бухгалтерія —■

Госпрозрахункові підрозділи

Можливі підрозділи

Мал. 3. Схема управління та структура обласної стоматологічної поліклініки.

В обласних лікарнях, а також у багатопрофільних лікарнях великих міст організуються стаціонарні відділення хірургічної стоматології - відділення щелепно-лицевої хірургії. Стаціонарної стоматологічної допомоги потребують хворі с одонтогенними запальними процесами чи з травмами щелепно-лицевої ділянки. Серед усіх стоматологічних захворювань питома вага такої патології становить близько 1-2 %.

Організаційна структура, завдання щелепно-лицевого хірургічного відді­лення, його функції, а також штати медичного персоналу не відрізняються від інших загальнохірургічних відділень багатопрофільних лікарень.

Слід пам'ятати, що в стаціонарі обласних і великих міських лікарень розгортаються стоматологічні кабінети для надання медичної допомоги хворим, які мають захворювання порожнини рота та зубів.

Згідно з відповідним наказом МОЗ України № 33 від 23.03.2000 р. в обласних стоматологічних поліклініках передбачається встановлення посад медичного персоналу з такого розрахунку.

Лікарів-стоматологів і лікарів-стоматологів-хірургів

• 4 посади сумарно на 10 тисяч чоловік дорослого населення міста, де знаходиться поліклініка;

• 2,5 посади сумарно на 10 тисяч чоловік дорослого сільського населення;

• 2,7 посади сумарно на 10 тисяч чоловік дорослого населення інших населених пунктів.

Лікарів-стоматологів-ортопедів, що утримуються за госпрозрахункові та спеціальні кошти:

• 1 посада на 10 тисяч чоловік дорослого населення міста, де розташована поліклініка;

• 0,7 посади на 10 тисяч чоловік дорослого сільського населення;

• 0,8 посади на 10 тисяч чоловік дорослого населення інших населених пунктів.

Лікарів для забезпечення консультативної та організаційно-методичної роботи встановлюють з розрахунку 2 посади на один мільйон чоловік дорослого населення, прикріпленого до поліклініки.

Посади завідувачів відділень встановлюють: стоматологічними - одна посада на кожні 12 посад лікарів-стоматологів і лікарів-стоматологів-хірургів, але не більше 3-х посад на поліклініку; зубопротезними, які утримуються на госпрозрахунку чи за спецкошти - одна посада на поліклініку, яка за діючими штатними нормативами має 4 посади лікарів-стоматологів-ортопедів.

Посада заступника головного лікаря з медичної частини встановлюється при наявності в штаті стоматологічної поліклініки не менше 40 лікарських посад.

Посади медичних сестер лікарських кабінетів встановлюються з розрахунку одна на:

  • 1 посаду лікаря-стоматолога-хірурга;

  • 2 посади лікарів-стоматологів;

  • 3 посади лікарів-стоматологів-ортопедів.

Кількість зубних техніків зуботехнічних госпрозрахункових лабораторій встановлюються залежно від обсягу роботи за діючими для них нормами часу.

Основним завданням обласної стоматологічної поліклініки є надання лікувально-консультативної та організаційно-методичної допомоги стомато­логічним закладам у сільській місцевості та в містах обласного підпорядкування, а саме:

  • планування та здійснення заходів з профілактики стоматологічних захво­рювань серед населення області;

  • здійснення заходів із забезпечення населення області в повному обсязі висококваліфікованою стоматологічною допомогою;

  • проведення організаційно-методичної роботи, спрямованої на підвищення ефективності профілактики та лікування стоматологічних захворювань, які проводяться всіма лікувально-профілактичними закладами області;

  • організація та контроль за обліком і звітністю по стоматології в лікувально-профілактичних закладах області:

  • вивчення та розповсюдження передового досвіду роботи стоматологіч­них закладів, нових методів профілактики, діагностики та лікування захворю­вань ротової порожнини та зубів;

  • планування та реалізація заходів із спеціалізації та вдосконалення квалі­фікації лікарів і середнього медичного персоналу стоматологічних закладів області;

• аналіз показників діяльності стоматологічних закладів області;

• аналіз стоматологічної захворюваності та розробка заходів щодо її зниження.

В деяких випадках стоматологічна поліклініка разом з територіальним центром екстреної допомоги організовує виїзди лікарів для консультації хворих у райони сільської місцевості.

В роботі обласної стоматологічної поліклініки важливу роль виконують спеціалізовані виїзні бригади лікарів, які згідно з графіком виїжджають в райони області і надають на місцях терапевтичну, хірургічну та ортопедичну допомогу. Графік роботи виїзних бригад завчасно надсилається на місця для попередження населення. Кожна бригада забезпечується відповідним устатку­ванням, інструментами та матеріалами. Протягом року обласна стоматологічна поліклініка здійснює 10-11 виїздів таких бригад.

Організаційно-методичний кабінет обласної стоматологічної поліклініки розробляє організаційно-методичні заходи з вдосконалення системи надання стоматологічної допомоги населенню області.

Для цього він виконує наступну роботу:

  • вивчає захворюваність населення та проводить аналіз діяльності стомато­логічних установ області;

  • відповідає за вивчення, узагальнення та розповсюдження досвіду роботи кращих стоматологічних закладів області;

  • розробляє організаційно-методичні матеріали із найважливіших розділів лікувально-профілактичної роботи та забезпечує ними керівництво та медичних працівників закладів охорони здоров'я;

  • надає консультативну допомогу лікарям-стоматологам з питань організа­ційної роботи та підвищення якості медичної допомоги населенню;

  • перевіряє організацію обліку та звітності в стоматологічних закладах і здійснює заходи з усунення виявлених недоліків;

  • бере участь у прийманні державних статистичних звітів органами охорони здоров'я, аналізує звіти стоматологічних закладів і складає загальний звіт всієї стоматологічної служби області;

  • несе відповідальність за якість стоматологічного обліку та звітності із стоматології;

  • бере участь у підготовці та проведенні з'їздів, конференцій, нарад, медичних активів стоматологів області.

В організації стоматологічної допомоги населенню області та здійсненні заходів щодо її покращання велику роль виконує головний стоматолог області. Він є позаштатним спеціалістом обласного відділу охорони здо­ров'я та працює під безпосереднім керівництвом завідувача всієї медичної служби області.

Головний стоматолог співпрацює з організаційно-методичним кабінетом та завідувачами спеціалізованих відділень обласної стоматологічної поліклініки. Він планує та контролює впровадження різноманітних організаційних і методичних заходів, спрямованих на удосконалення організації діяльності служби та на підвищення якості стоматологічної допомоги.

До них відносяться:

  • заходи з матеріально-технічного оснащення закладів обладнанням та інструментарієм,

  • впровадження в практику новітніх технологій з діагностики та лікування стоматологічних хворих,

• підвищення кваліфікації лікарів і середнього медичного персоналу. Головний стоматолог також аналізує стоматологічну захворюваність в

області, організовує максимальне використання наявних засобів, форм і методів роботи щодо її зниження.

На посаду головного стоматолога призначають досвідчених, висококвалі­фікованих, авторитетних лікарів, у першу чергу з числа головних лікарів великих стоматологічних поліклінік.