Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
біостатистика нові ООЗ / книги ООЗ / Москаленко, Вороненко - Соціальна медицина та організація охорони здоровя.doc
Скачиваний:
4638
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
16.89 Mб
Скачать

5.3. Травми

Травматизм - це сукупність травм, які виникають протягом певного проміжку часу на певній території серед певної групи населення.

Основними видами травматизму є: дорожньо-транспортний, виробничий, побутовий, спортивний, вуличний.

Рівень травматизму невпинно зростає. Хоча в структурі загальної захворюваності населення його частка невелика (4-6 %), він є однією з трьох основних причин інвалідності і займає перше місце в структурі її причин серед працездатного населення. Питома вага смертності від травм досягла 10 % і більше багатьох розвинутих країн світу.

Епідемія травматизму швидко поширюється в усьому світі. Міжнародні конфлікти та стихійні лиха сприяють загальній тенденції його зростання. Особливо зростає дорожньо-транспортний травматизм. За даними ВООЗ смерт­ність від нього становить третину загальної смертності відповідного класу.

В Україні найбільш поширеним видом є побутовий травматизм, який зустрічається частіше, ніж спортивний, вуличний, дорожній (мал. 7).

□ Побутовий

■ Спортивний

  • Вуличний

  • Дорожньо-транспортний

■ Інші види

Мал. 7. Структура травматизму за окремими видами в Україні. 1997 р. (%).

Соціально-медичне значення травматизму визначається тим, що травми:

  • є третьою причиною смерті населення;

  • займають значне місце в структурі окремих видів захворюваності, перше серед причин звертань за хірургічною амбулаторною допомогою і в структурі госпіталізованих до хірургічних відділень лікарень;

  • спричиняють великі економічні збитки на виробництві та в суспільстві;

  • зумовлюють значні витрати на медичну допомогу, потребують соціаль­них виплат на утримання інвалідів;

Регіональні відмінності загальних рівнів травматизму чітко залежать від рівнів промислового розвитку регіонів. Найвищі показники в Україні в 1999 році (на 10 тисяч населення), в місті Києві (796,8), Донецькій (609,5), Запорізькій (572,5) та Луганській (528,8) областях. У великих промислових регіонах рівень травматизму перевищує найнижчі показники в 2-2,5 раза.

Регіональні відмінності побутового травматизму менш виражені, ніж загаль­ного травматизму, між тим у Донецькій та Чернігівській областях (441,8 та 421,9 випадків на 10 тисяч населення) побутовий травматизм реєструється час­тіше, ніж у Чернівецькій та Тернопільській областях (217,9 та 268,9 на 10 тисяч).

Друге місце посідає вуличний травматизм (62,1 на 10 тисяч населення), третє - виробничий травматизм (45,7 на 10 тисяч населення). Рівень дорожньо-транспортного травматизму повільно підвищується. Найвищі по­казники його в Київській області (11,2 на 10 тисяч населення), найнижчі в Чернівецькій та Львівській областях (3,4 і 2,9 на 10 тисяч населення). Різниця рівнів майже в 5 разів свідчить про вплив інтенсивності транспортних сполучень як головного чинника транспортного травматизму.

Найбільш поширеними є рани, поверхневі пошкодження та забої, причому в побуті найбільш поширені травми нижніх кінцівок, а на виробництві -верхніх кінцівок. Природно, що найчастіше причиною інвалідності є переломи кісток нижньої кінцівки. Причини травматизму різноманітні (мал. 8).

Найбільша кількість смертей пов'язана з побутовим і виробничим травматизмом.

Побутовий травматизм

Виробничий травматизм

Організаційні

Втома

Погані побутові умови

Алкоголізм,

Поганий стан

наркоманія

доріг

Санітарно-гігієнічні

Мал. 8. Основні причини травматизму.

Максимальний рівень смертності від нещасних випадків, вбивств, само­губств та інших зовнішніх дій у 1997 році зареєстрований у Дніпропетровській області, він перевищує мінімальні рівні в Закарпатській та Івано-Франківській областях у 2,3 раза, і показник по Україні - в 1,3 раза (табл. 4). Рівні смертності від травматизму мають значні відмінності залежно від статі. Смерт­ність чоловіків перевищує жіночу у всіх регіонах і в Україні загалом (табл. 4).

Таблиця 4