Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
біостатистика нові ООЗ / книги ООЗ / Москаленко, Вороненко - Соціальна медицина та організація охорони здоровя.doc
Скачиваний:
4638
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
16.89 Mб
Скачать

Ш Лікарі

□ Середній медичний персонал

1990

1999

Мал. 4. Забезпеченість населення України лікарями та середнім медперсоналом,

1990-1999 Рр. (на 10 тис. Жителів).

У системі охорони здоров'я працюють спеціалісти з вищою та середньою медичною освітою (мал. 4).

Слід зауважити, що співвідношення між лікарями та середнім медперсона­лом протягом зазначеного часу майже не змінювалося (1:2,6 - в 1990 р., 1:2,4 - у 1999 р.). Воно значно відрізняється від прийнятого в багатьох країнах (1: 5, 1:6).

Забезпеченість лікарями досить значна і набагато перевищує аналогічні показники розвинутих держав. Проте треба враховувати, що власне лікуваль­ною роботою займаються приблизно 3/4 всіх лікарів (32,2 на 10 тис).

Для виконання складних і різноманітних завдань лікувально-профілак­тичної допомоги формуються штати персоналу відповідних закладів, чисельність і склад медичних працівників визначаються умовами території, котру мають обслуговувати ці заклади, враховуючи чисельність населення, особливості його розселення, форми роботи закладів в умовах реформування галузі охорони здоров'я тощо.

За сучасних умов одним з принципів розвитку системи охорони здоров'я є децентралізація управління, розвиток самоврядування закладів та самостій­ності їх працівників на правовій і договірній основі (ст. 4 Основ законодавства України про охорону здоров'я, 1992 р.).

Виходячи з цього, керівники мають можливість творчо реалізувати на місцях відповідні постанови та накази щодо розвитку конкретних видів медичної допомоги та формування штатів, враховуючи раціональність перерозподілу посад між окремими структурними підрозділами відповідно до ситуацій та проблем, що виникають.

В процесі формування чи реорганізації системи в конкретному регіоні чи місті слід забезпечити пріоритетність первинної медико-санітарної допомоги, служби екстреної та швидкої медичної допомоги, медичної допомоги дітям та матерям, зберігаючи мережу лікувально-профілактичних закладів у сільській місцевості.

Штатні нормативи регламентуються відповідним наказом МОЗ України № 33 від 23.02.2000 р. "Про тимчасові штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров'я".

Загальна штатна чисельність їх працівників є граничною. При формуванні штатів треба дотримуватись меж, встановлених лімітами бюджетних асигнувань на заробітну плату.

Довготривала орієнтація на спеціалізовану лікувально-профілактичну допомогу призвела до появи значної кількості лікарських спеціальностей, затверджених наказами МОЗ України № 114 від 22.06.95 р. та № 360 від 14.01.98 р.

Перелік лікарських посад у закладах охорони здоров'я

Посади лікарів-спеціалістів

Лікарська спеціальність

1. Керівники лікувальних і санітарно-профілактичних закладів та їх заступники

1. Генеральний директор Організація і управління охороною

здоров'я

  1. Директор

  2. Головний лікар

  3. Головний державний санітарний лікар

  1. Начальник

    -//--//--//--//-

  2. Завідуючий

  3. Заступник із числа лікарів (генерального директора, директора, головного лікаря, начальника, завідуючого)

II. Керівники структурних підрозділів

  1. Завідуючий Лікарська спеціальність

  2. Начальник за профілем структурного підрозділу