Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mnogo_teorii.docx
Скачиваний:
112
Добавлен:
07.04.2017
Размер:
251.51 Кб
Скачать

Заходи боротьби та профілактика гіподерматозу.

Основний метод боротьби з оводовими захворюваннями є осіння (вересень — жовтень) обробка тварин (рання хіміотерапія), що передбачає знищення личинок першого віку у початковий період їх міграції в організмі худоби. Пізня обробка — умертвління личинок другого й третього віків, які знаходяться в норицевих капсулах (жовнах).

Ранню обробку великої рогатої худоби проводять системно діючими інсектицидами: гіподермін-хлорофос, діаксафос, сульфідофос-20, препарат івомек. Необхідно обробляти все поголів'я великої рогатої худоби, яке випасали на пасовищі, у тому числі й тварин приватного сектора. Щоб досягти 100%-ного лікувального ефекту, худобу обробляють восени двічі з інтервалом 30 днів. Препарати наносять на спину, поливаючи тонким струменем з обох боків хребта від холки до крижів з будь-якого дозуючого обладнання: шприца, напівавтомата Шилова, шприца Жане, автомата-дозатора. Гіподермін-хлорофос тваринам масою до 200 кг наносять з розрахунку 16 мл, понад 200 кг — 24 мл, діоксафос — відповідно 12 і 16, сульфідофос-20 тваринам масою до 200 кг — 5, 200—400 кг — 10, понад 400 кг — 12 мл. Івомек вводять одноразово підшкірно з розрахунку 200 мкг на 1 кг маси тіла.

Пізню обробку худоби проти личинок другої і третьої стадій здійснюють у весняно-літній період року зазначеними препаратами у тих же дозах методом поливання безпосередньо на жовна. Ефективно діє свіжовиготовлений 4 %-ний (за діючою речовиною) водний розчин хлорофосу, який легко втирають в уражені ділянки шкіри спини (200—250 мл на тварину). Якщо в минулому році мав місце високий ступінь гіподерматозної інвазії (5 % і вище), проводять поголовну обробку худоби методом поливання, а при наявності жовен на деяких тваринах лікують лише уражених.

Не обробляють інсектицидами хворих і виснажених тварин, а також корів (нетелей) за два тижні до отелення. Дійних корів бажано обробляти не усіх зразу гіподермін-хлорофосом, діоксафосом і 4 %-ним хлорофосом (сульфідофосом-20 обробляють лише молодняк і м'ясну худобу), а по черзі (гуртами) з метою зменшення виділення залишків інсектицидів з молоком. Протягом п'яти днів після обробки не рекомендується поставляти молоко в дитячі і лікувальні установи. Забій тварин на м'ясо після обробки сульфідофосом-20 дозволяється через 35 днів, іншими інсектицидами— через 21 день. Антидотом фосфорорганічних сполук є 1 %-ний розчин атропіну, який ін'єктують тваринам підшкірно в дозі 1 мл на 100 кг маси (при проносі, слинотечі та пригніченому стані).

Еймеріоз курей

— значно поширена протозойна хвороба курчат, яку спричиняють найпростіші з роду Eimeria. При захворюванні спостерігається анемія, різко виражена спрага, загальне пригнічення і слабкість. Падіж курчат може становити 60 % і більше. Інвазія завдає великих збитків птахівництву.

Збудниками еймеріозу курей є дев'ять видів найпростіших з роду Eimeria, з яких до найбільш поширених і патогенних належить Е. tenella, що паразитує у сліпих кишках курчат і рідше — дорослих курей, а також Е. necatrix, яка локалізується у тонкому кишечнику, Е. maxima паразитує в передній і середній частинах кишечника.

Соседние файлы в предмете Паразитология животных