Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Предприним. сети(пособие).doc
Скачиваний:
169
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Тема 4. Організація управління торговельними мережами

1. Виробничайорганізаційна структура мережевого бізнесу в торгівлі.

2. Побудова системи управління торговельної мережі, рівні управління та розподіл повноважень.

3. Принципи розподілу видів діяльності і відповідності між центром та виробничими одиницями.

4. Стратегічне і тактичне управління бізнесом з боку власника.

1. Виробнича й організаційна структура мережевого бізнесу в торгівлі

Поява на ринку мережевих роздрібних операторів сприяла підвищенню якості обслуговування споживачів як в сенсі сервісу, так і товарного асортименту. Очевидно, що настільки складні економічні системи вимагають найпильнішої уваги до питань управління та координації торговельної діяльності. Ця обставина висуває до числа актуальних завдання розробки сучасного методичного забезпечення процедури прийняття економічних рішень в управлінні торговельними мережами.

Щоб зрозуміти, як сьогодні організована побудова мережевого бізнесу в ритейлі, слід розглянути виробничі функції, які повині виконуватися в процесі життєдіяльності організації.

Виробнича структура побудови бізнесу є послідовністю технологічних операцій щодо просування товару від постачальника до кінцевого споживача, здійснюваних кожним магазином і мережею в цілому: визначення стратегії і планування; добір і навчання персоналу; формування оптимального асортименту; пошук можливих постачальників і укладання договорів постачання; оцінка перспектив продажу товарів; узгодження вигідної закупівельної ціни; формування і передача замовлення; приймання товару за кількістю та якістю; обробка супровідних документів; ведення бази даних про рух товару; підготовка товару до продажу (фасовка, підсортування, формування замовлення); викладання товару в торгових залах; рекламування і просування товару; контроль якості товару під час надходження і в процесі продажу; самостійне виробництво іміджевого товару; організація розрахунків з покупцями і післяпродажного обслуговування; технологічне і технічне оснащення бізнесу; матеріально-технічне обслуговування бізнесу.

Отже, виробнича структура бізнесу в ритейлі ускладнилася. Після переходу підприємств торгівлі з державного в приватний сектор додалися завдання визначення стратегії розвитку, планування поточної діяльності, формування і оптимізації асортименту, рекламування, пошуку постачальників. Проте застосування технології мережевої торгівлі дозволяє в тій чи іншій мірі централізувати частину виробничих операцій і перекласти частину з них на постачальників.

Принципи, які використовують роздрібні торгові мережі при побудові організаційної структури:

- централізація закупівлі, управлінських і сервісних функцій;

- формування уніфікованої для усіх об’єктів, поформатної матриці товарів;

- зведення функцій директора магазину до адміністративного мінімуму (організація і контроль операційного процесу);

- максимально можливий напрям постачань через логістичну складову мережі, тобто постачання продуктів, що швидко псуються можна здійснювати безпосередньо від постачальників. Великі мережі використовують прямі постачання, якщо постачальники мають власну розвинену логістичну інфраструктуру і не мають бажаня переходити на розподільні центри мережі. Самостійно поставляють товари в магазини центральної філії Х5 Retail Group компанії Dаnоnе, «Пепсі Кола», «Кока Кола», хлібокомбінати.

- централізація облікових функцій зі збереженням у магазині функцій оперативного управління товарними запасами;

- поєднання ієрархічного і територіального підходів.