Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Предприним. сети(пособие).doc
Скачиваний:
169
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Тема 17. Залучення коштів торговельними мережами

1. Банківські продукти, що використовуються для забезпечення специфічних потреб торговельних підприємств.

2. Торговельні майданчики України.

3. Облігаційна позика: поняття, види облігацій, особливості використання в торговельних мережах.

              1. Банківські продукти, що використовуються для забезпечення специфічних потреб торговельних підприємств

Сфера торгівлі привертає увагукредитнихустанов. Банки охоче фінансуютьторговельні підприємства, тому що висока оборотність інвестиційуторгівлю є запорукоюзворотності коштів. Торговіпідприємстваіз задоволенням беруть короткі овердрафти, незважаючи на високу вартість позик. Обсяг гривневих позик торговцяму2012 році збільшився на 16 %.

Представники ритейлу, на відміну від підприємств інших видів діяльності, навіть у кризовий період здатні генерувати достатню кількість коштів для обслуговування кредитної заборгованості. Сьогоднінайбільшдинамічно розвиваються великі продуктовіторговельнімережі.

Для таких підприємств банки пропонують послуги розрахунково-касового обслуговування (РКО), установлення РOS-терміналів, кредитні ліміти та інкасацію торгової виручки. Рівень конкуренції в сегменті банківських послуг для торгових підприємств високий і пояснюється це тим, що основна маса учасників ринку розвиваєідентичний набір продуктів.

Банківський сектор пропонує класичні послуги, які щорічно зазнають змін залежно від потреб клієнтів. Для підприємств підвищується важливість швидкості здійснення операцій і економії часу при роботі з банком. Тому для клієнтів створюються можливості для отримання більшої кількості сервісів за допомогою віддаленого доступу без відвідування відділення банку. До того ж подібні дистанційні послуги позбавляють від великої кількості документів і роз’їздів по місту, стають прерогативою не тільки для інтернет-торгівлі, а й для традиційного роздрібного офлайн-бізнесу.

Основні переваги роздрібного сектору– короткий цикл операцій і висока рентабельність.Протягом2012 року ритейлери отримували позитивні рішення за заявками на кредитування частіше, ніж представники іншогобізнесу. Як правило, торговельним підприємствам необхідніовердрафти або кредитні лініїна поповнення оборотних коштів.

За послугу овердрафту (кредитного ліміту на розрахунковий рахунок клієнта) протягом30 днів банки стягують 21–30 % річнихугрн (переважно 25–27 %). Ліміти при цьому встановлюються розміром10–15 % від середньомісячних надходжень на рахунок підприємства за останні шість місяців.

Кредитні лінії на поповнення обігових коштівбанки надають бізнесу натермінвід одного до трьох років. Максимальна сума позики залежить від коефіцієнтапокриття заставної вартості, тобто співвідношення вартості застави дообсягу кредиту. Цей показниксьогодні становить від 1,11 до 2,0, що дозволяє позичальникові розраховувати на 50–90 % від вартості застави (в середньому 60–70 %). Ставки за такими кредитами в різних банках –від 20,5 до 30 % річнихугрн.

При отриманні короткострокових кредитів торговельні підприємстванадаютьуякості застави тільки товари в обороті. А банкам при отриманні подібного забезпечення доводиться враховувати якість, термін та умови зберігання товару, необхідний асортимент, сезонні особливості купівлі-продажу, схему руху товарно-грошових потоків і відстрочку сплати, часткову або повну передоплату і т. д.

Однією з найбільш затребуваних специфічних послуг серед торговельних підприємств є еквайринг.У зв’язку з прагненням банків перевести більшість своїх корпоративних клієнтів на виплату зарплат у безготівковій формі з використанням платіжних карток серед роздрібних підприємств зростає попит на установленняв торгових точках РOS-терміналів.

Просуваннюеквайрингусприяла діяльністьКабміну, який ще в 2006 році зобов’язав торгово-сервісні підприємства забезпечити споживачам можливість розраховуватися за товари або послуги платіжними картами. У 2010 році вийшла нова постановауряду, що регулює здійснення розрахунків за продані товари з використанням спеціальних платіжних засобів. Документ містив норму, що зобов’язує торговельні підприємства, які працюють у містах з населенням не менше 25 тис. чоловік, оснастити РOS-терміналами 50 % кас. Це правило поширюється і на торгові точки тільки з однією касою, і на представників малого та середнього бізнесу. Виняток зробили лише для торгових точок з площею менше 20м2і для «сільмагу», відкритихунаселених пунктах,уяких проживають менше 25 тис. чоловік.

За даними НБУ, тільки за десять місяців 2012 року кількість торговельних терміналів в Україні збільшилася майже на 25 % і досягло 118,4 тис. Нововведенням минулого року став початокеквайрингу в Україні безконтактних карт.

Іншими банківськими послугами, якими поряд з еквайрингом користуються переважно торговельніпідприємства, єінкасація або прийом торгової виручки в касах або терміналах самообслуговування банку. Інкасацією в магазинахсьогодні займаються не так вже й багато банків.Серед нихРайффайзен Банк Аваль, УкрСиббанк, Промінвестбанк, Укрсоцбанк, «Хрещатик»та ін.

Серед цікавих рішень слід зазначити онлайн-інкасацію, яка дозволяє торговельним підприємствам зараховувати виручку на свій розрахунковий рахунок до фізичної доставки у відділення банку. Абонентська плата за інкасацію однієї торгової точки у більшості банків становить 1–1,5 тис. грн на місяць.

Пакетні пропозиції, які особливо поширені в банківськійсфері, розробляються і для корпоративних клієнтів. Деякі з тарифних планів, що створюються з урахуванням особливостей бізнес-процесів роздрібу,часто пропонуються споживачам під назвою «Торговий»і т. ін.

Серед особливостей подібних пакетів можна назвати нарахування абонплати за РКО у місті застосування комісії за кожне платіжне доручення; відсутність комісії за відправку коштів з поточних надходжень для оперативних розрахунків з контрагентами; відсутність комісії при розрахунках з контрагентами всередині банку для зниження собівартості РКО в межах однієї фінансової установи.

Серед приватних підприємців, що працюють усекторі торгівлі, зростає попитна корпоративні картки. Цей продукт дозволяє знизити ризики при закупівлях і значно спрощує ведення звітності завдяки можливості відстежити всі операції за допомогою системи віддаленого доступу. У той же час великі підприємства роздрібної торгівлі(торговельні мережі) частіше цікавляться зарплатними проектами для своїх співробітників.

До переліку затребуваних серед ритейлерів продуктів відносяться і послуги кеш-менеджменту, такі як управління управління залишкамитарозрахунками по рахунках, а також договірні платежі без відкриття рахунку.

Ще один напрям співпраці кредитних установ і ритейлерів відноситься не стільки до сегментакорпоративних рішень, скільки до банківськоїсфери.Маються на увазідоступніпартнерськіпрограмикредитування в торгових точках, які стимулюють відвідувачів магазинів здійснювати імпульсивні покупки.

Серед найбільш актуальних рішень можна згадати швидкі кредити (на кредитні карти), які мають назву «оплата частинами».Скориставшись такою картою покупець,отримує кредитування в момент оплати товару через РОS-термінал. Потім платіж щомісяця списується з його банківської картки. Кредит оформляється автоматично біля каси, а договором при цьому стає чек з усіма необхідними реквізитами. Торговельним точкам подібний сервіс допомагає збільшити обсяги продажів на 20–30 %. До сервісу «оплата частинами» підключено більше 10 тис. торгових точок,учислі яких найбільшіукраїнськіторговельні мережіз продажу техніки, мобільних телефонів, одягу, взуття та ін.

На основі цієї послуги буде запущений проект дистанційного кредитування по телефону і в терміналах самообслуговування.

Інтернет-магазини, які поступово відбирають ринкову частку вмережевих ритейлерів,потребують інтернет-еквайрингута інших послуг, що дозволяють здійснювати дистанційні платежі. Здавалося б, інтенсивний розвиток інтернет-торгівлі має стимулювати банки активніше просувати цей напрям. Однак зацікавленість інтернет-магазинівупідключенні подібних банківських сервісів знижує небажання вітчизняних споживачів товарів і послуг розраховуватися платіжними картами в інтернеті. Відповідно, у кредитних структур немає стимулів розширювати спектр рішень, орієнтованих на онлайн-комерцію. Через обмежені пропозиції таких послуг, оператори ринку інтернет-торгівлі сприймають тарифи банків як досить високі.

У той же час переважання в економіці країни імпортних операцій спонукає банки приділяти підвищену увагу пропозицією послуг для підприємств-імпортерів. До таких, насамперед,належать документарні операції –акредитиви, інкасо, гарантії та ін.

Електронна комерція з роздрібним бізнесом з продажу товарів повсякденного попиту є найбільш динамічним сегментом торговельної сфериПід часвиборубанківських послуг для таких підприємств одним з головних критеріїв є можливість віддаленого управління.Підприємства, що займаються інтернет-торгівлею, як правило, зацікавлені в розрахунково-касовому обслуговуванні з використання дистанційних систем «клієнт банк».Також затребувані партнерські схеми в сфері споживчого кредитування. Якщо для мереж, що торгують побутовою технікою і т. ін., актуальні програми кредитування, що дозволяють фінансувати покупки безпосередньо в магазинах, то для інтернет-торгівців потрібні онлайн-рішення. Торговельним мережам важливі комфортні для клієнтаваріанти «кредитування на дивані», які надають можливість оформити кредит та підписати необхідні документи одночасно з доставкою товару додому.

Крім стандартного для будь-якого підприємства «джентельменського набору» банківських сервісів, інтернет-бізнес потребує специфічних послуг. Основний продукт для електронної комерції –інтернет-еквайринг банківських карт. Серед інтернет-торговців затребувані послуги з прийому платежівукасах банків або через термінали, застосування систем грошових переказів для прийому платежів від фізичних осіб, онлайн-оплата з банківського рахунку на користь торговців за допомогою системи інтернет-банкінгу, платежі з мобільного телефону з використанням додатка банку та ін.Інтернет-магазини використовують інтернет-еквайринг для прийому коштів, перерахованих з карток міжнародних платіжних систем, оскільки інші банківські продукти недостатньо розвинені.Уєвропейских країнах одниміз популярних способів оплати в інтернет-магазинахє Direct Debit (пряме дебетування).Цей метод прийому платежів дозволяє списувати кошти на користь інтернет-торговців з карткових або поточних рахунків фізичних осіб.

До перспективних послуг у цьому напряму можна віднести спосіб оплати в інтернеті з мобільного рахунку, що дозволяє здійснювати платежі в мережі і не боятися крадіжки даних банківської карти. У такій схемі беруть участь і мобільний оператор, і банк, який бере на себе фінансову частину.

Інтернет-еквайринг пропонують не більше десяти установ з групи найбільших і великих згідно з даними НБУ. Комісія установ зазвичай складає 3–5 % від суми трансакції для «чужих» карток і 1–4 % для карт екваєра. В окремих випадках банки додатково стягують щомісячну комісію, яка виражається у відсотках від загальної суми операцій за один місяць, і вимагають внесення оплати за підключення. Існуючі тарифи в цілому роблять інтернет-еквайринг більш дорогою послугою порівняно з торговим еквайрингом із застосуванням РOS-терміналів.

Пропозиція інших послуг для інтернет-магазинів досить обмежена. ПриватБанк у межахгалузевого рішення для інтернет-бізнесу разом з інтернет-екварингом пропонує кілька специфічних продуктів. Серед них слід відзначитисервіс E-Commerce Cash, що дозволяє клієнтам оплачувати покупки в інтернет-магазинах готівкою за допомогою терміналів самообслуговування та кас банку. Тариф для цієї послуги складає 1 % від суми платежу. Для підприємств, які не мають на своєму сайті автоматизованої системи прийому платежів, призначений сервіс виставлення рахунків, що дозволяє приймати до оплати картки Visa і MasterCard. Клієнти отримують такі рахунки на e-mail або SMS. Комісія при цьому становить від 1 до 3,5 %.