Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Предприним. сети(пособие).doc
Скачиваний:
169
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
2.61 Mб
Скачать

2. Організація планування в мережевих торговельних організаціях

Суть методики планування товарообігу з урахуванням потреби прибутку полягає в досягненні обсягу товарообігу, що забезпечує розмір прибутку, необхідний для здійснення самофінансування (приросту основних фондів та власних оборотних коштів). Планування за цією методикою здійснюється трьома етапами.

1. Визначається розмір прибутку, який залишається в розпорядженні підприємства для фінансування приросту основних фондів; фінансування власних оборотних коштів; створення фінансових резервів; погашення кредитів; придбання цінних паперів; сплати податків та інших відрахувань з чистого прибутку; заохочення і соціальний розвиток колективу та ін.

2. Розрахована сума прибутку зіставляється з можливостями її отримання при планованому обсязі діяльності для чого визначається необхідний розмір валового доходу та допустимий рівень витрат обігу.

3. Розраховуються всі інші показники господарсько-фінансової діяльності (обсяг і структура товарного забезпечення, фінансовий план, потреба в кредитах, необхідна кількість працівників та ін.).

Обґрунтованість плану товарообігу перевіряється за допомогою визначення критичної точки продажів або порогу рентабельності. При обґрунтуванні плану товарообігу важливо забезпечити більш високі темпи зростання продажу товарів населенню порівняно з темпами зростання його грошових доходів, що дозволить підвищити відсоток охоплення товарообігом грошових доходів населення або споживчих можливостей населення.

Існують різні методи планування товарообороту для торгових одиниць і структурних підрозділів:

- з урахуванням їх питомої ваги в загальному товарообігу підприємства;

- враховуючи торгову площу;

- на основі нормативів і проведення техніко-економічних розрахунків;

- з використанням економіко-математичних моделей.

Для розрахунку суми товарообігу магазину враховують: його тип і асортиментний профіль; місце розташування; особливості попиту населення, що обслуговується; аналіз його діяльності за попередній період; товарообіг, який припадає на один квадратний метр торгової площі; продуктивність праці та інші.

Завданням планування товарообігу всередині року є забезпечення безперебійного продажу населенню товарів відповідно до сезонних коливань попиту за періоду року (визначення питомої ваги кожного кварталу в річному товарообороті та частки кожного місяця в квартальному обороті).

Основою планування товарообігу є балансова формула:

ТЗН + Н = Тоб + Др + ТЗК,,

де ТЗН і ТЗК – товарні запаси на початок і кінець періоду;

Н – надходження товарів;

Тоб – товарообіг за період;

Др – витрата товарів, що не є продажем.

Планування товарообігу проводиться на основі даних звітності, вивчення стану торгівлі на торговій точці, різних матеріалів нормативного характеру, встановлених планових показників.

План товарообігу складається з наступних розділів:

- реалізація (продаж) товарів за загальним обсягом і за окремими товарними групами (структура товарообігу);

- товарні запаси і товарообіговость;

- надходження товарів (товарне забезпечення).