Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Предприним. сети(пособие).doc
Скачиваний:
169
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Тема 11. Технологія організації операційного процесу в торговельних мережах

1. Поняття «операційного процесу». Технології роботи підрозділів торговельного підприємства.

2. Побудова операційної структури в роздрібній торговельній мережі.

3. Організація управління операційною складовою бізнесу.

4. Організація виробничих комплексів на торговельних площах торговельного підприємства.

                  1. Поняття «операційного процесу». Технології роботи підрозділів торговельного підприємства

Операційний процес – найкоротший шлях в створенні вартісного ланцюжка. Починається він з отримання замовлення від клієнта на товари і послуги і закінчується їх доставкою. Головне в цьому процесі – ефективна, безперервна та своєчасна доставка наявних товарів і послуг існуючому клієнту.

Тенденція операційного процесу до повторення типу операцій уможливлює застосування наукових методик управління для контролю та вдосконалення етапів отримання замовлення, його обробки, виробництва та доставки товару споживачеві. Операція (лат. operatio) – дія, сукупність дій для досягнення будь-якої мети.

Традиційно операційні процеси контролювалися фінансовими показниками: нормативними витратами, бюджетом і аналізом відхилень. Проте з часом надмірний акцент на такі вузькоспеціальні фінансові параметри, як ефективність використання робочої сили та устаткування, відхилення закупівельних цін, призвів, з одного боку, до того, що постійне завантаження машин і робочої сили створило запас товарів, який ніяк не відповідав замовленнями клієнтів, а з іншого – до нескінченної зміни постачальників у пошуках більш низьких закупівельних цін. При цьому ігнорувалися такі фактори, як витрати виконання великих обсягів замовлень, погана якість, невизначені терміни доставки, роз’єднаність процесів оформлення замовлення, отримання, виставлення рахунків та оплати.

Нині проводиться повний документальний статистичний облік недоліків, які виникають при використанні традиційних, що базуються на обліку витрат фінансових показників у короткострокових операційних циклах у сучасних ринкових умовах, орієнтованих на запити споживачів і високу якість продукції.

В останні роки збільшився вплив практики управління на основі якості, прийнятої провідними японськими виробниками. Це призвело до заміни традиційних показників діяльності підприємств на параметри, пов’язані з якістю і тимчасовими циклами. Особливо інтенсивний розвиток вони отримали в останні 20 років і, як найбільш важливі, можуть бути включені в складову внутрішніх бізнес-процесів кожної підприємницької мережі.

Можна розглядати й інші характеристики операційного процесу, наприклад гнучкість або специфічні властивості товару, що створюють додаткову споживчу цінність. Так, торговельна мережа може запропонувати унікальний товар (показниками в цьому випадку можуть бути точність, розмір, швидкість, енергетична цінність), які дозволять їй отримати великий прибуток у цільовому сегменті ринку. Тоді перераховані додаткові показники з успіхом можуть увійти в складову внутрішніх бізнес-процесів збалансованої системи показників.