Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Предприним. сети(пособие).doc
Скачиваний:
169
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Тема 7. Принципи та підходи до автоматизації торговельної мережі

        1. Інформатизація як необхідна умова сетевізаціі бізнесу. Принципи автоматизації торговельної мережі.

        2. Вимоги, що пред’являються торговельними мережами до автоматизації процесів для забезпечення успішної роботи.

        3. Класифікація систем автоматизації торговельний мереж за сферами використання. Можливості ERP.

        4. Автоматизовані системи управління торговельними підприємствами та їх можливості: Back-office, Front-office.

      1. Інформатизація як необхідна умова сетевізаціі бізнесу. Принципи автоматизації торговельної мережі

Зростання значення ІT-компаній пов’язано,насамперед,із посиленням конкуренції з боку закордонних ритейлерів. Іноземці приходять на український ринок зі своїми підходами до роботи, з власними технологіями, а також із сучасними ІТ-рішеннями. Щоб конкурувати з ними, українськимторговельним мережам доводиться підтягуватися в технологічному плані. Ускладнюється сам бізнес, галузь консолідується, швидко зростає частка великих територіально-розподілених роздрібних мереж. Покупці стають більш вимогливими до якості послуг.

Робота торговельної мережі кардинально відрізняється від роботи одиноосібногомагазину. Необхідно управляти бізнес-процесами мережі в комплексі, враховуючи специфіку кожного магазину, при цьому дотримуючись політики мережізагалом. Для такого складного управління потрібна система, яка дозволить не тільки контролювати процеси кожного магазину, але управляти мережею, тобтопрацювати, враховуючиїї структуру, підходити до кожного процесу комплексно, а не незалежно для кожного магазину.

Принципи автоматизації торговельних мережоднакові для всіх форматів:

- забезпечення каналу передачі даних для зв’язку з обліковою системою (дані з фронт-офісної системи повинні бути доставлені в ERP-систему незалежно від якості каналів зв’язку та віддаленості об’єктів мережі);

- стандартизація та тиражування IT-інфраструктури магазинів в інших регіонах;

- внутрішній моніторинг роботи системи за рахунок цілої серії програмних сенсорів постійно контролює роботу системи, роботу кас і IT-обладнання, а також обмін даними між всіма компонентами IT-інфраструктури. При виникненні збоїв черговий інженер одержить повідомлення про неполадки за допомогою e-mail або SMS. Також, за допомогою функції моніторингу можна віддалено спостерігати за коректною роботою устаткування у торговельних залах мережі.

2. Вимоги, що пред’являються торговельними мережами до автоматизації процесів для забезпечення успішної роботи

Незважаючи на все розмаїття специфіки торговельних підприємств, їх бізнес-проблеми в цілому схожі. Це, наприклад, неможливість отримання інформації про наявність товарних позицій на складі, інтеграції додатків з управління складськими запасами, відсутність повної та оперативної звітності – від торгового залу, складу, віддаленого офісу, оптового складу йін. Рішеннямєупровадження єдиної інформаційної системи, що дозволяє автоматизувати облік та управління товарами, грошовими коштами та документами в торгових операціяхмережі. Крім того, система дозволяє формувати замовлення на поставку товарів і відстежувати їх виконання, аналізуватистатистичніданіпро роботумережійін.

Таблиця 8

Специфічні вимоги до системи автоматизації залежно від формату торговельноїмережі

Формат торгівлі

Орієнтація формату

Функціональні вимоги до системи

1

2

3

Cash & Carry

Дрібнооптові покупці, якікупують товари за готівковий розрахунок

- оперативне складання бухгалтерських документів у місцях продажу;

- надання сертифікатівіінших документів на товар;

- наявність двох і більше прайс-листів: для роздрібних і дрібнооптових покупців;

Продовження табл. 8

1

2

3

Гіпермаркет

Широкий асортимент, якісне обслуговування, складні системи забезпечення лояльності покупців

- обробка широкого асортименту –децентралізація ціноутворення та інших складових оперативного управління;

- організація складних маркетингових акцій і систем забезпечення лояльності клієнта;

- автоматизація допоміжного виробництва;

- необхідність платформи для організації інтернет-магазину

Дискаунтер

Низькі ціни, що забезпечуються за рахунок значних обсягів закупівель

- консолідація та обмін даними між територіально віддаленими підрозділами;

- ефективна робота розподільного центру

Магазини одягу

Підтримка різних конфігурацій товару (розмір, колір), організація складних маркетингових акцій з метою підтримки лояльності клієнта

- підтримка різних конфігурацій одягу: розмір, колір тощо;

- організація складних маркетингових акцій підтримки лояльності клієнта;

- управління ассортиментом;

- закупівельна та цінова політика;

- персоналізація взаємовідносин з покупцями

Основні напрями автоматизації та технічні рішення, затребувані торговельними мережами:

1. Управління поставками припускає контроль і підтримку переміщення товарних запасів, управління товарним асортиментом, ланцюжками поставок. Реалізується через вирішення SCM (англ. supply chain management – управління ланцюгами поставок);

2. Облік і формування лояльності клієнтів передбачає відображення постійної взаємодії торговельної мережі з покупцями, оперативне реагування на зміни попиту і кон’юнктури на ринку. Забезпечується за допомогою CRM-рішень (англ. customer relationship vanagement – управління взаємовідношеннями з клієнтами).

3. Планування і контроль бізнес-процесів припускають створення єдиного середовища для формування, обліку, контролю та аналізу бізнес-процесів дозволяють додатки ERP-класу (англ. enterprise resource planning – планування ресурсів підприємства).

4. Управління єдиного інформаційного середовища – це зведення розрізнених баз даних та систем управління в упорядковану структуру єдиного інформаційного простору за рахунок рішень BIS (англ. business intelligence solutions – інформаційно-аналітичні системи у бізнесі).

Проекти впровадження методології ERP у торгівлі мають свою специфіку, яку, безсумнівно, необхідно враховувати як замовникам, так і виконавцям проектів. До того якзійтина рівень параметрів продуктивності систем, обсягу підтримуваних ними баз даних, необхідно узгодити на рівні керівництва принципові питання. Зокрема, які контури системи управління підприємства будуть реалізовані, яка важливість кожного з них длямережі,уякій послідовності передбачається їхупроваджувати, поступово або відразу станеться перехід до виконання всіх операцій в інформаційній системі, чи будемережа«підлаштовуватися» під ERP-систему або ж ERP-система повинна буде «адаптуватисядомережі». Тут необхідно врахувати стратегію розвиткумережі.Оскількипісля впровадження ERP-система стане інформаційною«нервовою системою» організації, її можливості повинні забезпечувати підтримку всіх запланованих змін (зростання бізнесу, виходу на нові ринки, розширення пропонованого асортименту та способів продажу тощо).

На основіформалізованих таким чином вимогбудеможливо розробити технічне завдання,у межахякого вже будуть враховуватися конкретні функціональні та технічні вимоги до системи.

Упроваджуючи більш функціональні інформаційні системи, торговельні мережі здатні надати покупцям більш якісний сервіс. Завдяки впровадженню IT-технологій вдається більш точно планувати поставки товарівумагазин, покупцям стають доступні нові способи оплати товару. З’являються можливості для глибокого аналізу даних про продажі, завдяки чому можна більш якісно планувати асортимент.