Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Предприним. сети(пособие).doc
Скачиваний:
169
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Тематика рефератів

1. Корпоративні торговельні мережі: стан і перспективи розвитку.

2. Ринки та їх роль у створенні конкурентного середовища в роздрібній торгівлі.

3. Фірмові магазини промислових підприємств та їх роль у розвитку конкуренції.

4. Зарубіжний досвід розвитку роздрібної торговельної мережі.

5. Зарубіжний досвід розвитку самообслуговування.

6. Зарубіжний досвід боротьби з крадіжками товарів у магазинах самообслуговування.

7. Торговельні центри: особливості та перспективи їх розвитку.

8. Шляхи розвитку мережі магазинів-дискаунтерів.

9. Перспективи розвитку франчайзингових організаційуторгівлі України.

10. Зарубіжний досвід розвитку складської мережі.

11. Стан та напрями розвитку складської мережі в Україні.

12. Основні шляхи вдосконалення організації товаропостачання.

13. Шляхи створення цивілізованого споживчого ринку в Україні.

14. Зарубіжний досвід розвитку електронної торгівлі.

15. Глобалізація роздрібної і оптової торгівлі.

16. Система доставляння товарів швидкого реагування: зарубіжний досвід.

7. Магазини-склади німецької компанії МЕТРО: особливості та перспективи розвитку в Україні.

18. Договірні відносини роздрібноїторговельноїмережі.

19. Вплив державного регулювання на розвиток роздрібних торгових мереж.

20. Організація власного виробництва в роздрібній торговельній мережі.

Глосарій

Торговельна діяльність – вид підприємницької діяльності, пов’язаний з придбанням і продажем товарів.

Роздрібна торгівля – вид торговельної діяльності, пов’язаний з придбанням і продажем товарів для використання їх в особистих, сімейних, домашніх і інших цілях, не пов’язаних із здійсненням підприємницької діяльності.

Торговельний об’єкт – будівля або частина будівлі, споруда або частина споруди, спеціально оснащені обладнанням, призначеним і використовуваним для викладки, демонстрації товарів, обслуговування покупців та проведення грошових розрахунків з покупцями при продажу товарів.

Стаціонарний торговий об’єкт – торговельний об’єкт, що представляє собою будівлю або частину будівлі, міцно пов’язані фундаментом такої будівлі, будівлі з землею і приєднані до мереж інженерно-технічного забезпечення.

Магазин – це спеціально обладнаний стаціонарний будинок (або його частина), призначений для продажу товарів і надання послуг покупцям і забезпечений торговими, підсобними, адміністративно-побутовими приміщеннями, а також приміщеннями для прийому, зберігання і підготовки товарів до продажу.

Павільйон – обладнана будова, що має торговий зал і приміщення для зберігання товарного запасу, розрахована на одне або декілька робочих місць.

Кіоск – оснащена торговим обладнанням будова, що не має торгового залу і приміщень для зберігання товарів, розрахована на одне робоче місце, на площі якого зберігається товарний запас.

Нестаціонарний торговий об’єкт – торговельний об’єкт, що представляє собою тимчасову споруду або тимчасову конструкцію, не пов’язані міцно з земельною ділянкою незалежно від приєднання до мереж інженерно-технічного забезпечення, в тому числі пересувні споруди.

Торгова мережа – сукупність двох і більше торгових об’єктів, які знаходяться під загальним управлінням, або сукупність двох і більше торгових об’єктів, які використовуються під єдиним комерційним позначенням або іншим засобом індивідуалізації.

Види торгівлі: оптова, роздрібна.

Форми торгівлі: в стаціонарних торговельних об’єктах, позастаціонарних торгівельних об’єктів, у тому числі на ярмарках, виставках, розвізна торгівля, розносна торгівля, дистанційний спосіб продажу товарів, продаж товарів з використанням автоматів та інші форми торгівлі.

Способи торгівлі: з використанням торговельних об’єктів, без використання торговельних об’єктів.

Типи торгових об’єктів, що використовуються для здійснення торговельної діяльності: стаціонарний торговельний об’єкт, нестаціонарний торговельний об’єкт.

Спеціалізований магазин – це підприємство роздрібної торгівлі, що реалізує одну групу товарів - хлібобулочні вироби, молочні товари, взуття, одяг і т. ін.

Вертикальна кооперація має місце, коли підприємства декількох господарських ступенів працюють разом (наприклад: виробники та оптова торгівля, оптова та роздрібна торгівля).

Горизонтальна кооперація має місце, коли співпрацюють підприємства, що знаходяться на одному господарському рівні (декілька підприємств оптової торгівлі).

Рівномірне розміщення магазинів означає їх розташування рівномірно по всій території міста з урахуванням щільності населення. Цей принцип можна застосувати не до всієї торгової мережі, а лише до однотипних магазинів і, насамперед, до магазинів з продажу товарів повсякденного і частого попиту, до яких відноситься значна частина продовольчих товарів.

Групове розміщення магазинів випливає з необхідності тер-риторіального зближення магазинів різного товарного профілю, здійснюють продаж товарів, пов’язаних комплексністю попиту або взаємозамінних. Таке комплексне розміщення невеликих магазинів з продажу хліба, молока, м’яса, риби, овочів при відсутності універсального продовольчого магазину або універсаму дозволяє скоротити витрати часу покупців на придбання товарів.

Ступінчасте розміщення магазинів засноване на особливостях формування асортименту товарів у магазинах, що передбачає концентрацію широкого асортименту товарів або тільки товарів періодичного і рідкісного попиту в магазинах загальноміського значення і максимальне наближення товарів частого і повсякденного попиту до місця проживання покупців.

Аутсорсинг (від англ. Outsourcing: (outer-source-using) використання зовнішнього джерела / ресурсу) – передача організацією певних бізнес-процесів або виробничих функцій на обслуговування іншій компанії, що спеціалізується у відповідній сфері.

IPO (від англ. Initial Public Offering – первинна публічна пропозиція) – перший публічний продаж акцій приватної компанії, в тому числі у формі продажу депозитарних розписок на акції.

Дивіденд – частина прибутку акціонерного товариства, що розподіляється між акціонерами згідно з наявними у них акціями. Розмір дивіденду по кожній акції залежить не тільки від суми отриманого прибутку, але і від виду акції.

Франчайзинг – видача за контрактом підприємством фізичній або юридичній особі ліцензії на виробництво або продаж товарів або послуг під фірмовою маркою даного підприємства і (або) за його технологією.

Роялті – винагорода у вигляді періодичних відрахувань фіксованих ставок, визначених франчайзером на підставі власної оцінки вартості права використання торговельної марки єдиної франчайзингової мережі, які виплачуються франчайзеру щомісяця.

Паушальний внесок – одноразова винагорода франчайзера у вигляді певної чітко зафіксованої в договорі (угоді) суми, яка встановлюється враховуючи оціноку можливого економічного ефекту та очікуваних прибутків франчайзі на основі використання франшизи, також може розраховуватися як оплата витрат франчайзера пов’язаних з продажем франшизи.

Площа торгового об’єкта – приміщення, призначене для викладки, демонстрації товарів, обслуговування покупців та проведення грошових розрахунків з покупцями при продажу товарів, проходу покупців.

Торговельне приміщення – частина приміщення магазину, що включає торговий зал і приміщення для надання послуг.

Площа торгового залу – спеціально обладнана основна частина торгового приміщення магазину, призначена для обслуговування покупців, що включає установчу площу магазину, площу контрольно-касових вузлів і касових кабін, площу робочих місць обслуговуючого персоналу, а також площу проходів для покупців.

Установча площа магазину – частина площі торгового залу, зайнята устаткуванням, призначеним для викладки, демонстрації товарів, проведення грошових розрахунків і обслуговування покупців.

Експозиційна площа магазину – сумарна площа горизонтальних, вертикальних і похилих площин торгового устаткування, використовуваного для показу і демонстрації товарів у торговельній залі.

Конкурентоспроможність роздрібної торговельної мережі – її здатність відповідати поточним та перспективним потребам покупців у порівнянні з конкурентами.

Категорійний менеджмент – це процес управління асортиментом, при якому кожна товарна категорія розглядається як самостійна бізнес-одиниця.

ABC-аналіз – метод, що дозволяє класифікувати ресурси фірми за ступенем їх важливості.

RFM-аналіз – метод аналізу товарного асортименту за частотою звернень.

XYZ-аналіз – метод аналізу, котрий дозволяє зробити класифікацію ресурсів компанії залежно від характеру їх споживання і точності прогнозування змін у їх потребі.