Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Предприним. сети(пособие).doc
Скачиваний:
169
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
2.61 Mб
Скачать

4. Автоматизовані системи управління торговельними підприємствами та їх можливості: Back-office, Front-office

Для мережевого ритейлера, що володіє віддаленими точками продажів, наявність розвиненої IT-інфраструктури, що з’єднує ці точки між собою і з центральним офісом є життєво важливим фактором. Без належного рівня автоматизації така мережа стає некерованою, неконкурентоспроможною. Загальні бази даних, спрощений документообіг, налагоджені корпоративні комунікації – одні з багатьох переваг ритейлера.

Комплекс засобів автоматизації торговельної мережі можна розподілити на Back-office і Front-office.

Back-office– це програмне забезпечення (наприклад, ERP-система), що управляє процесом торгівлі, в тому числі і торговим обладнанням. Back-office координує дії касирів, управляє поточною звітністю. Час покупки, сума чека, найменування всіх товарів, товари, що залучили покупця своєї знижкою, - всі ці дані є цінноюмаркетинговою інформацією,правильневикористання якої підвищує прибутковість магазину.

Front-office– це місце продажів, безпосередньо пов’язане з Back-office. Основну роль тут відіграє спеціальне обладнання – POS-термінали. Відповідно до класифікатора контрольно-касових машин,що використовуютьсяв Україні, під POS-терміналом розуміється контрольно-касова машина з фіскальною пам’яттю, що володіє можливостями персонального комп’ютеращодовведенню-виведення, зберігання, обробкитавідображенняінформації. POS-системи побудовані наосновіфіскальних реєстраторів – ККМ (контрольно-касові машини), здатних працювати тількив складі комп’ютерно-касових систем, отримуючи дані через канал зв’язку.

Полегшити роботу зобробкивеликої кількості операцій з товарами допомагають і інші спеціальні засоби автоматизації торгового процесу. Основоположною технологією є штрихове кодування. Призначення штрихкоду – однозначна ідентифікація самого товару або якої-небудь ознаки товару, наприклад упаковки або серійного номера. Робота в системі роздрібної торгівлі з товарами, які мають штрихкоди, збільшує швидкість обробки даних, що надходять у систему обліку, і різко знижує вірогідність виникнення механічних помилок введення данихусистему. У роздрібній торгівлі сканери штрихкодів використовуються на складах і в торговому залі, де вони застосовуються для ідентифікації товару на системних касових апаратах, за допомогою яких проводиться формування даних для кількісного обліку.

Ще один інструмент автоматизації торгівлі – термінал збору даних, що дозволяє обробляти покупку, не прив’язуючись до POS-термінала. Термінал збору даних – це спеціалізований промисловий міні-комп’ютер, який використовується для збору даних та інвентаризації в умовах великих складів і великої товарної номенклатури. Часто термінали збору даних застосовують для організації виїзної торгівлітапри обслуговуванні клієнтів в організаціях сфери послуг з виїздом до клієнта. Після накопичення данихутерміналі збору даних, в офісі проводиться автоматичне перенесення данихуцентральну базу даних та подальша обробка.

Усевищезазначене обладнання, так чи інакше, пов’язане з програмними комплексамиза допомогою локальної мережі, що дозволяє відстежувати торгові операції в режимі реального часу.

Заняття 3 (семінарське)