Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Предприним. сети(пособие).doc
Скачиваний:
169
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
2.61 Mб
Скачать

3. Організація комерційної служби торговельної мережі

Закупівельна робота є основою комерційної діяльності. Правильно організовані закупівлі дають можливість сформувати необхідний торговий асортимент товарів для постачання населенню або торговельній мережі, здійснювати вплив на виробників товарів відповідно до вимог купівельного попиту, забезпечують ефективну роботу торгового підприємства.

Комерційна робота із закупівель товарів складається з наступних етапів:

- вивчення і прогнозування купівельного попиту;

- виявлення і вивчення джерел надходження і постачальників товарів;

- організація раціональних господарських зв’язків з постачальниками товарів, включаючи розробку й укладання договорів постачання, представлення замовлень і заявок постачальникам;

- організація і технологія закупівель безпосередньо у виробників товарів, посередників, на товарних біржах, аукціонах, в імпортерів та інших постачальників;

- організація контролю та обліку за закупівлями.

Комерційна робота із закупівель товарів повинна базуватися на принципах сучасного маркетингу. За допомогою методів маркетингу комерційні працівники, керівники, менеджери торгових підприємств одержують необхідну інформацію про те, які вироби і чому хочуть купувати споживачі, про ціни, які споживачі готові заплатити, про те, в яких регіонах попит на дані вироби (тобто місткість ринку) найбільш високий, де збут або закупівля продукції може принести найбільший прибуток.

Для успішного виконання комерційних операцій по закупівлях товарів підприємства повинні систематично займатися виявленням і вивченням джерел закупівлі та постачальників товарів.

Комерційним працівникам необхідно постійно стежити за рекламними оголошеннями в газетах і журналах, спеціальній пресі, біржовими даними, проспектами, каталогами. Формування товарних ресурсів є предметом постійної роботи торгового апарату підприємства. У ринкових умовах форми та методи цієї роботи істотно змінилися. Головні зміни полягають у тому, що на зміну методам централізованого розподілу товарних ресурсів прийшла ринкова практика вільної купівлі-продажу товарів за цінами попиту та пропозиції. Тому комерційна ініціатива торгових працівників із залучення в товарообіг максимальних товарних ресурсів з метою одержання необхідного прибутку повинна сполучатися з турботою про кінцевих покупців, з урахуванням їх платоспроможності, з недопущенням невиправданого зростання цін, наданням населенню можливості придбати товар за доступними цінами. В узагальненому вигляді всіх постачальників товарів можна поділити на дві категорії: постачальників-виробників і постачальників-посередників, які закуповують продукцію у її виробників і реалізовують її оптовим покупцям (роздрібним торговельним підприємствам, агентам, брокерам, роздрібним продавцям і т. д.).

Важливим посередницьким елементом у закупівельній діяльності є організатори оптового товарообігу – товарні біржі, оптові ярмарки, аукціони, оптові ринки й інші підприємства. Основним завданням цих структур є створення умов для організації закупівельної та реалізаційної діяльності клієнтів. Однак вони не є самостійними суб’єктами оптової торгової діяльності.

З постачальниками товарів повинні бути налагоджені господарські зв’язки, переважно прямі та довгострокові договірні взаємини, що дозволяють закуповувати товари безпосередньо в постачальників-виготовлювачів на стабільній довгостроковій основі.