Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Предприним. сети(пособие).doc
Скачиваний:
169
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Модуль 2. Особливості підприємницької діяльності торговельних мереж

Тема 5. Планування як основна функція управління торговельною мережею

      1. Основні показники фінансово-господарської діяльності, плануванняв торговельнихмережах.

      2. Організація планування в мережевих торговельних організаціях.

      3. Механізм контролю тастимулювання досягнення планових показників.

1. Основні показники фінансово-господарської діяльності, планування в торговельних мережах

Основні показники фінансово-господарської діяльності в роздрібній торговельній мережі: роздрібний товарообіг, валовий дохід, витрати обігу, прибуток від реалізації, балансовий прибуток, чистий прибуток.

На розмір товарообігу впливають такі фактори зовнішнього середовища:

- зміна кількості обслуговуваного населення;

- зміна купівельних фондів населення припадають на одну особу;

- відсоток охоплення купівельних фондів роздрібним товарообігом.

Фактори внутрішнього середовища торговельного підприємства відображають:

- ефективність використання економічного потенціалу підприємства;

- оборотність товарних запасів;

- розвиток прогресивних методів продажу товарів.

На величину товарообігу впливають внутрішні чинники, які поділяться на

- інтенсивні або якісні (продуктивність праці працівників підприємства);

- екстенсивні або кількісні (кількість працівників підприємства).

Мета управління товарообігом – це максимізація прибутку. Для торговельної організації необхідно досягти такого обсягу товарообігу, який може забезпечити максимально можливий прибуток за умови якісного обслуговування покупців.

Роздрібний товарообіг вимірюється: вартісними та натуральними показниками; показниками його зміни; показниками обсягу продажів на душу населення.

Структура товарообігу відображає співвідношення між продовольчими та непродовольчими товарами, асортиментний склад продажів.

Товарообіг характеризується показниками товарних запасів і надходження (закупівлі) товарів. Товарні запаси, що знаходяться в роздрібній торговельній мережі, необхідні для забезпечення ритмічності роботи торгового підприємства, широкого асортименту товару і найбільш повного задоволення попиту покупців.

Одиним із найважливіших показників торгівлі є товарообіговість – час обігу товарів з дня їх надходження до дня реалізації і швидкість обігу товарів. Час звернення характеризує середню тривалість перебування товару в вигляді товарного запасу. Швидкість обороту показує скільки разів протягом досліджуваного періоду відбулося оновлення товарних запасів. При цьому необхідно відзначити, що обертаються не самі товари, а вкладені в них кошти.

Для вивчення можливості збільшення і максимізації прибутку проводиться аналіз товарообігу. Оцінка досягнутих результатів є основою планування організації торгівлі.

Основними завданнями аналізу товарообігу є:

- перевірка виконання планів або прогнозів товарообігу, задоволення попиту покупців на окремі товари, визначення тенденцій соціально-економічного розвитку торгового підприємства;

- вивчення і узагальнення впливу факторів на виконання плану і динаміку товарообігу, комплексна оцінка торговельної діяльності підприємства;

- виявлення шляхів і можливостей зростання товарообігу, підвищення якості обслуговування покупців, ефективності використання економічного потенціалу;

- розробка оптимального управлінського рішення з розвитку товарообігу торговельного підприємства.

На основі багатоваріантних підходів торговельні підприємства визначають економічно обґрунтований обсяг товарообігу на запланований рік. План товарообігу за обсягом і структурою повинен забезпечувати, з одного боку – задоволення потреб населення, а з іншого – необхідний розмір прибутку.