Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Предприним. сети(пособие).doc
Скачиваний:
169
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Тема 14. Аутсорсинг у торговельних мережах

          1. Поняття та правові засади застосування аутсорсингу в торговельних мережах.

          2. Використання аутсорсингу: переваги та недоліки аутсорсингу.

          3. Аналіз та підготовка до укладення договору аутсорсингу.

          4. Роль аутсорсингу й аутстафінгу в підвищенні ефективності застосування людського капіталу.

1. Поняття та правові основи використання аутсорсингу в торговельних мережах

Аутсорсинг – передача організацією частини її завдань або процесів стороннім виконавцям на умовах субпідряду. Угода, за якою робота виконується людьми з зовнішньої компанії, яка зазвичай є також експертом у цьому виді робіт. Аутсорсинг часто використовується для скорочення витрат.

За формами аутсорсинг можна поділити на зовнішній, внутрішній, частковий і аутсорсинг бізнес-процесів. За видамими діяльності: аутсорсинг у сфері фінансових, бухгалтерських і банківських операцій; логістики, включаючи складські операції; підбору та навчання персоналу; інформаційних технологій; використання людських ресурсів; наприклад, для прибирання приміщень, охоронних функцій і т. д.

Через що сьогодні широко застосовується ця сучасна технологія менеджменту в торговельних мережах? Висока конкуренція на ринку торговельних послуг змушує знаходити і використовувати новітні схеми, засоби та методи у сфері технології, організації та управління торговими процесами, багатьма видами яких володіють професіонали, що зосереджені в спеціалізованих організаціях.

Спеціального закону про аутсорсинг не прийнято. Основні моменти, які повинні бути враховані при укладенні договору аутсорсингу, – це проблеми обліку суми, сплаченої за договором у собівартість, а також питання юридичної відповідальності перед персоналом.

Стосовно правового визначення аутсорсингу вітчизняним законодавством, то Національний банк України у Постанові Правління від 15.03.2004 р. № 104 визначає аутсорсинг як виконання певних функцій і робіт, які традиційно вважаються «внутрішніми» і виконуються штатними працівниками, шляхом залучення зовнішніх незалежних сторін на договірній основі.

Єдиного підходу до визначення поняття самих відносин з аутсорсингу не встановлено. Аналізуючи дефініції аутсорсингу, виокремлюють наступні підходи та розглядають як план та напрями розвитку підприємництва; делегування функцій управління; ефективний регулятор розподілу витрат; спосіб кооперування задля підвищення прибутковості та конкурентоспроможності підприємства.

Отже, можна визначити, що ауторсинг – це напрям розвитку та управління компанії, який спрямований на підвищення конкурентоспроможності суб’єкта підприємницької діяльності, передбачає укладання договору між замовником і виконавцем з метою передачі останньому первинних або вторинних функцій організації для оптимізації та скорочення витрат замовника, а також для отримання прибутку.

2. Використання аутсорсингу: переваги та недоліки аутсорсингу

Фірми-аутсорсери на своїх сайтах описують переваги для одержувачів цих послуг. Наприклад, при наданні персоналу на довгострокові проекти фірма «приймає на себе наступні функції»:

- пошук та надання працівників з їх зарахуванням у штат;

- ведення трудових книжок;

- розрахунок і виплату заробітної плати;

- стягування податку на доходи фізичних осіб, відрахування із заробітної плати працівників у встановлені законодавством фонди;

- оформлення лікарняних листів, відпусток.

Можна визначити переваги та недоліки аутсорсингу:

Переваги аутсорсингу:

  • зростання рентабельності бізнесу. Аутсорсинг дозволяє скоротити витрати на обслуговування бізнес-процесів;

  • концентрація всіх зусиль на основному бізнесі. Передача супутніх бізнес-процесів на аутсорсинг дозволить направити зусилля на основну справу підприємства;

  • залучення чужого досвіду. Аутсорсингова компанія спеціалізується на визначеному виді діяльності та обслуговує велику кількість фірм, що дозволяє їй досконало розбиратися у всіх поточних питаннях і використовувати напрацьований досвід;

  • надійність і стабільність. Аутсорсингова компанія несе відповідальність за роботу, яку виконує згідно з договором на обслуговування та поточним законодавством;

  • гнучкість масштабів бізнесу. При збільшенні (скороченні) масштабів бізнесу підприємству необхідно буде наймати (скорочувати) працівників, нести витрати на їх навчання, обладнання робочого місця, платити додаткові податки, компенсації тощо, що потребує часу та додаткових витрат і може призвести до зниження мобільності бізнесу і зростанню витрат. Для аутсорсингової компанії збільшення або скорочення масштабів вашого бізнесу буде супроводжуватися лише переглядом вартості послуг, які передані на аутсорсинг.

Недоліки аутсорсингу:

  • загроза невиконання конфіденційності. Аутсорсингова фірма гарантує, що витік інформації про замовника неможливий, але виконання цього пункту не може гарантуватися стовідсотково. В аутсорсинговій фірмі діє положення про комерційну таємницю клієнта, порушення якої, несе збитки безпосередньо самій аутсорсинговій компанії. Передача інформації про діяльність клієнта виконується тільки згідно з поточним законодавством;

  • вартість аутсорсингу досить часто може бути вища за вартість ведення обліку внутрішніми працівниками;

  • загроза банкрутства аутсорсингової компанії. Як будь-яка фірма, аутсорсингова фірма потенційно може збанкротувати, що породжує додаткові проблеми з пошуку іншої аутсорсингової фірми і передачі їй всіх справ;

  • виникнення труднощів у взаємодії з контролюючими органами при порушенні правил обслуговування або техніки безпеки;

  • у працівника з’являються «два роботодавці»;

  • можливе зростання витрат.

Таким чином, як показує аналіз, є специфічні для різних галузей плюси та мінуси аутсорсингу. Отже, його використання вимагає злагодженої роботи служб замовника й аутсорсера. Під час прийняття рішення про застосування аутсорсингу керівництву торгового підприємства слід ретельно зважити всі нюанси, оцінити та переконати свій управлінський персонал у перевагах такої форми роботи.