Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Предприним. сети(пособие).doc
Скачиваний:
169
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
2.61 Mб
Скачать

6. Особливості мережевої структури в ритейлі. Організація мережевого бізнесу на прикладі провідних світових торговельних мереж

У розвинених країнах торговельними мережами охоплено увесь ринковий простір. Усі інші роздрібні точки (маленькі магазини) займають не більше 4 % ринку. Загалом виявляється тенденція розвитку роздрібної торгівлі за європейською схемою щодо збільшення роздрібних торгових мереж. Торгові мережі, що мають більше 10 магазинів, у світовій торговій практиці називають торговими ланцюгами. На думку експертів, торговельна мережа може бути ефективна тоді, коли до неї входять 20 магазинів.

Основними умовами створення торгових мереж є:

- концентрація апарату управління мережею в єдиному центрі;

- централізація комерційної діяльності стосовно закупівлі товарів;

- скорочення комерційних функцій у магазинах і надання їх менеджерам центру; • впровадження кількісно-вартісного обліку в торговельній мережі;

- оснащення магазинів, що входять у мережу, сучасними контрольно-касовими машинами;

- використання методів штрихового кодування;

- упровадження інформаційної системи відповідає завданням обраної моделі управління.

Компанія «Делойт» (Deloitte Touche Tohmatsu) спільно з виданням STORES Magazine підрахувала прибутки глобальних роздрібних торговців. У своєму щорічному звіті «Світовий сектор роздрібної торгівлі» дослідники представляють рейтинг 250 провідних світових роздрібних підприємств, складений на основі загальнодоступних даних про результати діяльності компаній за фінансовий рік. У звіті також представлено огляд стану світової економіки, аналіз ринкової капіталізації галузі та огляд основних тенденцій, що впливають на сектор роздрібної торгівлі. З початком 2011 року роздрібних торговців хвилює недостатній попит у розвинених країнах і надзвичайно великий попит у країнах, що розвиваються.

У 2009 фінансовому році в складі 10 найбільших підприємств роздрібної торгівлі не відбулося жодних змін. Однак, незважаючи на той факт, що масштаби діяльності глобальних ритейлерів дозволили їм утриматися в Топ 10 лідерів, продажу чотирьох учасників – Carrefour S. A., Metro AG, Costco Wholesale Corporation і The Home Depot, Inc впали. Продажі інших трьох компаній збільшилися на 1 % або менше.

Wal-Mart Stores, Inc – американська компанія, найбільша в світі роздрібна мережа. Штаб-квартира в Бентонвіллі, штат Арканзас, де компанія була заснована в 1962 році. До складу мережі Wal-Mart входить (станом на 2010 рік) 8 838 магазинів у 15 країнах. У їх числі як гіпермаркети, так і універсами, що продають продовольчі та промислові товари. Роздрібна мережа Wal-Mart зараз є найбільшим американським роботодавцем.

На думку Уоррена Баффета, Wal-Mart – один із самих серйозних фінансових донорів для американської економіки. Стратегія Wal-Mart включає в себе такі складові, як максимальний асортимент і мінімальні, наблежені до оптових, ціни. Близько 50 % акцій Wal-Mart належить спадкоємцям засновника компанії Сема Уолтона. За версією журналу Forbes, Сем Уолтон займає 11-те місце в списку найбагатших американців за всю історію США. Carrefour S. A. (у перекладі з фр. перехрестя) – французька компанія роздрібної торгівлі, оператор однойменної роздрібної мережі, друга за розміром у світі після Wal-Mart.

Компанія Carrefour S. A. була заснована в 1957 році, перший магазин мережі відкрився поруч з містом Ансі на сході Франції біля перехрестя доріг. Нині це найменший магазин мережі в світі. Сьогодні у Carrefour S. A. – 15 130 магазинів, розташованих у Європі, Бразилії, Аргентині, Північній Африці та Азії. Магазини працюють під різними марками, в тому числі гіпермаркети Carrefour, супермаркети Carrefour Market, невеликі магазини Shopi і Marché Plus, дешеві Dia, Ed, магазини формату cash and carry Promocash. Загальна кількість персоналу – понад 400 тис. чоловік. Найбільший пакет акцій компанії належить французькому бізнесмену Бернару Арно (13,6 %).

Metro AG – німецьке акціонерне товариство,яке керує компанією Metro Group. До складу Metro Group входять центри дрібнооптової торгівлі METRO Cash & Carry, супермаркети Real, магазини електроніки і техніки MediaMarkt і Saturn, універмаги Galeria Kaufhof і багато інших. METRO Cash & Carry представлена 623 торговими центрами Cash & Carry в 30 країнах світу. Мережа Real включає в себе 428 гіпермаркетів, більша частина яких працює в Німеччині, Польщі й Туреччині. Особливістю концепції METRO Cash & Carry є те, що асортимент центрів оптової торгівлі формується відповідно до потреб локальних споживачів. Більше 90 % продукції, представленої в оптових магазинах METRO Cash & Carry, закуповується у національних постачальників та виробників. Основні власники Metro Group – сім’ї німецьких підприємців Ханіель і Шмідт-Рутенбек (47,41 % акцій), сім’я Байсхайм (13,21 % акцій).

Заняття 1 (практичне)