Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
segeda_s_p_antropologiya_navch_posibnik.docx
Скачиваний:
65
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
8.92 Mб
Скачать

154 Походження людини

тати були отримані під час розкопок так званої Печери Людожерів поблизу м. Крапіна в Хорватії, де в 1889— 1905 рр. Г. Корянович- Крамбергер виявив близько 600 фрагментів кісток палеоантропів у супроводі мустьєрського інвентаря. Більшість кісток були штучно розтрощені, а тому кількість похованих у печері з’ясувати не вдалось. Очевидно, їх було кілька десятків. Аналіз палеоантропологічних матеріалів показав різку грань між двома тилами черепів: масивни­ми, з похилим лобом і сильно розвинутим рельєфом, та з прямим лобом і надбрівними дугами замість суцільного валика. На думку автора розкопок, у печері певний час співіснували представники двох “рас” неандертальців — “класичної” і “власне крапінської”, що характеризувалася довершенішою фізичною будовою. Зауважимо, що з цим погоджуються не всі дослідники: дехто дотримується гіпотези про “битву під Крапіною”, тобто двобій між палеоантро­пами та людьми сучасного фізичного типу.

Неандерталець Палеоантроп із Брокен-Гілла

із Ля Шапелль-о-Сен (реконструкція М, Герасимова)

(реконструкція М. Герасимова)

Кісткові рештки палеоантропів були виявлені також на території Африки. Так, у 1921 р. в печері горба Брокен-Гілл у Замбії (колишня Північна Родезія) знайшли череп, фрагменти таза та окремі кістки нижніх кінцівок істоти, яку назвали “родезійською людиною”. В її фізичному типі поєднувалися архаїчні та прогресивні риси, а саме: об’єм мозкової коробки становив 1325 см3, сильний розвиток рельє­фу на потилиці і водночас дуже спадистий лоб, великий “дахо­подібний” надочний валик, що за своїми розмірами та масивністю

155 Формування людини сучасного фізичного типу

не має аналога серед інших гомінідів. Одночасно з “родезійською людиною” на півдні та сході Африканського континенту мешкали палеоантропи з виразними “сапієнтними” рисами.

Численні пам’ятки давніх людей відомі на території Центральної Азії. Так, у 1938 р. в печері Тешик-Таш біля м. Байсун на півдні Узбекистану російський археолог А. Окладников розкопав кісткові рештки хлопчика-палеоантропа віком 8— 10 років. Більшість антро­пологів дійшли висновку, що в його морфологічній будові спосте­рігається переплетення рис давніх та сучасних людей. До перших належать сильний розвиток надочного рельєфу, виступання вперед середньої частини обличчя тощо, до других — структура ендокрана, кінодонтія (тобто вузька порожнина зубів) і т. ін. За розрахунками В. Бунака, об’єм мозку дорослого “тешикташця” становив би не менше 1600 см3.

Особливу роль у процесі антропогенезу відігравала територія Передньої Азії — своєрідний міст між Африкою, Азією та Європою. Не випадково тут є пам’ятки майже всіх хронологічних зрізів палео­літу. В 1931— 1936 рр. у печерах Схул і Табун на горі Кармел біля м. Хайфа та в печері Джебел-Кафзех поблизу Назарета були виявлені кісткові рештки 13-ти палеоантропів, які жили 100—70 тис. років тому.

Палеоантроп із Тешик-Таша «Прогресивний» палестинський

(реконструкція М. Герасимова) палеоантроп із печери Схул V

(реконструкція М. Герасимова)

Передньоазійських, або “палестинських”, палеоантропів можна розділити на дві групи. Одна з них, чисельніша, за більшістю ознак будови черепа нагадує “класичних” неандертальців Європи; другій

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]