Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
segeda_s_p_antropologiya_navch_posibnik.docx
Скачиваний:
65
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
8.92 Mб
Скачать

233 Антропологічна структура населення земної кулі

специфічні пропорції тіла, які характеризуються малою довжиною тулуба, короткими ногами й довгими руками. Між негрильською та негрською расами існує чимало перехідних типів, які сформувалися внаслідок шлюбних контактів.

Деякі вчені прагнули обгрунтувати тезу про існування в минуло­му “єдиного пігмейського пласту”, залишки якого представлені пігмеями Африки, негритосами Південно-Східної Азії та пігмеями Нової Гвінеї. Однак вона не узгоджується з даними дерматогліфіки, які засвідчили істотні відмінності між цими групами за пальце­вими узорами й візерунками на міжпальцевих подушечках (Я. Рогін- ський). '

Дуже своєрідний комплекс ознак властивий бушменській, або койсанській, расі, представленій бушменами і готентотами. Деякі з них (різко виражена кучерявість й мала довжина волосся на голові, слабко виражений третинний волосяний покрив) зближають їх з негрськими популяціями. Поряд із цим, згаданим групам властивий жовтувато-бурий колір шкіри, який у жінок світліший, ніж у чоло­віків; відносно низьке дещо сплощене обличчя, більш сплощений і менш широкий ніс; зморщеність шкіри обличчя; наявність епікан­туса й добре розвинутої складки верхньої повіки, малий зріст — трохи вище 150 см у чоловіків. Жінкам властиве характерне випи­нання сідниць, пов’язане з жировими відкладеннями (стеатопігія).

В минулому бушменська раса була поширена більше, ніж тепер. Починаючи із XVII ст. її носії були поступово витіснені на південь

234 Сучасне людство: єдність і різноманіття

континенту народами банту. В XIX ст. велику частину бушменів і готентотів знищили європейські колонізатори.

Значні контингенти африканської людності належать до ефіоп­ської раси. Сформувавшись на перетині індо-середземноморських і негрських типів, вона поєднує в собі їхні риси, а саме: темний колір шкіри, відтінки котрого варіюють від світло-коричневого до темно­шоколадного; темне забарвлення очей і волосся, що має кучеряву або дрібнохвилясту форму; слабкий розвиток третинного волосяного покриву. Обличчя вузьке, ніс здебільшого неширокий, із досить високим переніссям. Губи середньої товщини, прогнатизм вираже­ний слабко. Форма голови, як правило, доліхокефальна. Зріст вищий за середній або високий (165— 174 см), кінцівки видовжені. Різні варіанти цієї раси представлені серед сучасних сомалійських, судан­ських і кенійських груп.

Бушмен Представник ефіопської раси

Особливе місце на антропологічній карті Африки займає насе­лення о. Мадагаскар — мальгаші, фізичний тип яких склався за участю негроїдних груп і популяцій південноазійського поход­ження, що з’явилися тут у 1 тис. до н. е. На заході острова перева­жають негроїдні, в центральних і південних регіонах — монголоїдні риси.

У Південно-Африканській Республіці поряд з негроїдними наро­дами нині мешкають великі групи європеоїдів — здебільшого на­щадки колишніх колоністів — бурів (голландців) та англійців, а також багато вихідців з Індії та інших азійських країн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]