Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
segeda_s_p_antropologiya_navch_posibnik.docx
Скачиваний:
65
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
8.92 Mб
Скачать

172 Походження людини

Основу сюжетів становили зображення звірів, рідше людей (пере­важно жінок). За формою та стилем пам’яток мистецтва на теренах Євразії розрізняють кілька областей: франко-кантабрійську (Кантаб- рійські гори на півночі Іспанії, Піренеї та Дордонь у Франції), де зосереджена більшість зразків реалістичного печерного живопису та гравіювання; середземноморську (Італія, південь Франції та Пів­денно-Східна Іспанія), для якої характерна деяка схематичність мис­тецьких творів і наявність великої кількості зображень кистей рук людини; східну (від Центральної Європи до Сибіру), де переважають скульптурні зображення та орнаментальне гравіювання на кістці.

Скульптурні зображення жінок з бивня мамонта. Стоянки мисливців на мамонтів із Вілендорфа — І, 2 та Долні Вестониці (Австрія) — З

Значне місце в мистецтві верхнього палеоліту займали жіночі статуетки, виготовлені здебільшого з бивня мамонта, іноді з каменю, вапняку, бурштину. Близько 20-ти фігурок “Венер” завбільшки в основному 5—10 см знайдено в Мізині. Чимало подібих скульп­турних зображень виявлено на територіях Франції, Чехії, Росії і т. д., що, на думку дослідників, пов’язано з культом жінки в даний історичний період.

Особливе захоплення викликає печерний живопис — зображен­ня мамонтів, бізонів, гірських козлів, коней тощо, розташовані зде­більшого у глибині галерей. На думку вчених, ці ділянки печер відігравали роль культових місць, де первісні люди здійснювали

173 Неоантроп: антропологічна характеристика

магічні обряди, пов’язані з полюванням: вони “вбивали” зображен­ня звірів дротиками, сподіваючись на успіх у реальному житті. В пов’язаних з печерним живописом магічних обрядах і чаклунських церемоніях простежуються зачатки первісних форм релігії — ані­мізму (віри в існування душі), фетишизму (наділення предметів надприродною силою) і тотемізму (віри у магічний зв’язок та кревну спорідненість роду з якимось видом тварин). Можливо, фігури напівлюдей-напівтварин у печері Трьох Братів (Франція) символізу­ють міфічних предків, які опосередковують зв’язок між колективом людей і певним видом тварин.

Зображення коней, уражених списами чи стрілами. Печера Ляско (Франція)

Зачатки релігійних вірувань простежуються і в поховальних обрядах верхньопалеолітичних людей: у позі небіжчиків, звичаї посипати їхні тіла червоною вохрою, класти в могили знаряддя та прикраси.

За доби верхнього палеоліту люди вперше освоїли території Америки та Австралії. Як же заселялися ці континенти?

Почнемо з Америки, де, як відомо, ніколи не мешкали людино­подібні мавпи і зовсім відсутні сліди перебування давніх гомінідів. Усі найдавніші археологічні пам’ятки Америки (Тлапакойя в долині Мехико, Техас-Стріт у Техасі та ін.) датуються верхньопалеолітич- ним часом. Окремі повідомлення про більш ранні сліди людської діяльності, що час від часу з’являються на сторінках популярних видань, після належної перевірки не дістають підтвердження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]