Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
segeda_s_p_antropologiya_navch_posibnik.docx
Скачиваний:
65
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
8.92 Mб
Скачать

254 Сучасне людство: єдність і різноманіття

Загалом за найважливішими ознаками виду Ното sapiens (висо- корозвинутий мозок із значною кількістю борозен і звивин; кисть із протиставленим великим пальцем — органом і продуктом трудової діяльності; стопа із поздовжнім зводом, який забезпечує прямоходін­ня) всі людські раси перебувають на однаковому рівні біологічного розвитку й однаковою мірою віддалені від своїх тваринних предків. Це ж стосується й інших найважливіших рис фізичної будови су­часних людей: хребта з характерною вигнутістю, яка нагадує латин­ську літеру S; черепа із сильно розвинутим мозковим і слабко — лицевим відділом; випрямленої стегнової кістки; сильного розвитку м’язів стегна та гомілки, а також біохімічних характеристик, зокрема груп крові. Отож увесь комплекс наукових даних переконливо свідчить про цілковиту неспроможність расистських уявлень про біологічну нерівноцінність рас.

Раси, психіка, культура

Вже принаймні у XVIII ст. робилися перші спроби довести наявність різких расових відмінностей у психіці людей. Нагадаємо, що К. Лінней писав про те, що європейській людині властиві дотепність та винахідливість, азійській — жорстокість, меланхолійність, упертість та скупість, африканській — злість, хит­рість, лінощі та байдужість. Отже, він наділяв монголоїдів та негрої­дів негативними рисами вдачі та поведінки.

Протилежних поглядів дотримувався Ч. Дарвін, який беззасте­режно визнавав психічну рівноцінність рас, підкреслюючи, що “го­ловні вияви (емоції),, властиві людині, однакові в усьому світі.” Торкаючись питання про особливості психіки народів, які перебу­вали на низькому рівні соціально-економічного й культурного розвитку, він писав: “Жителі Вогненної Землі вважаються одним із найнижчих народів, утім я мав можливість постійно дивуватися трьом із тих туземців, котрі були взяті на борт корабля “Бігль”, провели кілька років в Англії й розмовляли трохи по-англійськи, — наскільки вони схожі на нас вдачею та більшістю наших розумових особливостей”. Високо оцінюючи здібності темношкірих народів, Дарвін гнівно засуджував “тупих і розпусних” рабовласників, котрих називав “породженням пекла”.

Погляди цих двох визначних учених-біологів відбивають два принципово різних підходи до проблеми взаємозв’язку між расови­ми та психічними особливостями людей. Нагадаємо, що “психо­расизм” тривалий час залишався досить поширеним різновидом “наукового расизму”.

Діти

Тест 1

Тест 2

Тест 3

Білих батьків

102,6

98,5

101,3

Чорних батьків

106,9

97,8

105,7

Від змішаних шлюбів

105,7

99,3

109,8

Подібний експеримент був проведений також серед позашлюб­них дітей американських солдатів періоду післявоєнної окупації Німеччини, які виховувалися німецькими матерями-одиначками. Як і в попередньому випадку, за підсумками тестування діти темношкі­рих показали кращі результати, ніж діти світлошкірих.

Сучасною наукою доведена психічна рівноцінність усіх расових груп людства: не існує жодних біологічних відмінностей між ними, які можна визначити на підставі тестів IQ. Морфологічні й фізіоло­гічні особливості рас не впливають на розумові здібності їхніх пред­ставників. За сприятливих умов усі раси спроможні досягти високого рівня культурного розвитку. “Поняття “раса” стосується лише біоло­гічних властивостей... — зазначалось у заяві, прийнятій на нараді експертів ЮНЕСКО з біологічних аспектів расової проблеми (Мос­ква, 1964). — Спадковість може впливати на відмінності, що їх виявляють особини однієї популяції у відповідях на деякі психоло­

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]