Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хоз право конспект лекцій 28.06.09.doc
Скачиваний:
176
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
2.1 Mб
Скачать

24.6. Порядок вирішення спорів на біржах

При укладанні біржових угод та в процесі їх виконання між учасниками та сторонами біржових торгів виникають певні спори, які розглядаються біржовим арбітражем (комітетом), який є різновидом третейського суду та здійснює вирішення спорів. В процесі формування цього суду не є обов’язковою наявність юридичної освіти. Рішення третейського суду є обов’язковими для членів біржі. Біржовий арбітраж діє на підставі положень про біржовий арбітраж та регламенту арбітражу, які затверджуються біржами з урахуванням положень цивільно-процесуального та господарсько-процесуального законодавства. Створюється біржовий арбітраж за рішенням біржової комісії і входить до складу самої біржі. До складу біржового арбітражу входять: голова арбітражу, його заступники, біржові арбітри та секретаріат.

До компетенції біржового арбітражу входить вирішення цивільно-правових та господарсько-правових спорів які виникають між членами біржі, між членами бірж та їх клієнтами, а також між клієнтами біржі за наявності угоди між сторонами та передачі їх для розгляду. Така угода має бути відображена в договорі на брокерське обслуговування шляхом включення в договір спеціального арбітражного застереження, або укладанням відокремленого арбітражного договору, засвідченого сторонами, або як що вона відображено в телеграмах, листах.

Для вирішення спірних питань, між учасниками та сторонами біржових торгів, подається у письмові формі позовна заява за підписом керівника або його заступника.

Форма та зміст позовної заяви повинні відповідати встановленим вимогам и містити:

назву та адресу сторін;

дату складання та номер біржової угоди;

позовні вимоги (вимоги позивача);

викласти в позовній заяві обставини справи, які мають суттєве значення під час вирішення справи по суті та обґрунтовують позовні вимоги, а також вказати та додати документи, які підтверджують ці обставини.

Вказати ціну позову;

обґрунтування компетенції арбітражу біржі;

вказати на обраний варіант формування суду;

надати підтвердження сплати арбітражного збору;

вказати перелік документів, доданих до позовної заяви.

Копія позову надається відповідачеві який зобов’язаний у п’яти денний термін надати відповідь на цей позов та надати всі документи які необхідні для розгляду цього спору. Третейський суд повинен повідомити позивача та відповідача, а також інших учасників спору про час та місце розгляду спору не менш як за 10 діб до дня розгляду спору. Розгляд спору здійснюється в присутності не менш як трьох арбітрів.

Біржовий арбітраж має право відмовити в прийняті заяви або припиняє провадження по суті заяви, якщо спір між сторонами з того ж предмету та обставин вже розглядався біржовим арбітражем.

Біржовий арбітраж може залишити позов без розгляду, в разі якщо позивач без поважної причини не подав документи, які витребував суд на підставі ухвали, якщо представник позивача не явився до суду без поважної причини і його неявка не дає можливість розглядати спір по суті. Також заява залишається без розгляду, якщо вона засвідчена підписом не уповноваженої на те особи, або як що не вказана назва сторін, їх поштова адреса, обставини на які посилається позивач, та докази які ці обставини підтверджують, у разі якщо немає розрахунку суми, яка підлягає стягненню, якщо позивач не направив копію позову відповідачеві.

Розгляд справи в біржовому арбітражі здійснюється згідно до загальних правил процесуального законодавства та закінчується винесенням рішення, яке приймається більшістю голосів арбітрів, які брали участь в розгляді спору.

Якщо спір не вирішений по суті, то його розгляд переноситься на наступний день, припиняється або залишається без розгляду на підставі обґрунтованої постанови арбітражу.

Рішення біржового арбітражу може бути оскаржене в біржовій раді. Сторони також можуть звернутися за захистом своїх законних прав та інтересів в суд або в господарський суд.