Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хоз право конспект лекцій 28.06.09.doc
Скачиваний:
176
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
2.1 Mб
Скачать

19.2. Договір підряду на капітальне будівництво

Правове регулювання відносин з приводу капітального будівництва здійснюється главою 33 (статті 317—324) ГК, § 3 (статті 875—886), §1 (статті 837—864) ЦК, Законом України «Про інвестиційну діяльність» від 18.09.1991 р., Законом України «Про майнову відповідальність за порушення умов договору підряду (контракту) на виконання робіт на будівництві об’єктів» від 06.04.2000 р., Порядком здійснення контролю за дотриманням сторонами зобов’язань за договором підряду про виконання робіт на будівництві об’єктів, затвердженим постановою КМУ від 12.05.2004 р. №609, Порядком державного фінансування капітального будівництва, затвердженим постановою КМУ від 27.12.2001 р. №1764, Положенням про підрядні контракти в будівництві України, затвердженим Науково-технічною радою Міністерства України у справах будівництва і архітектури від 15.12.1993 р. №8 та іншими нормативно-правовими актами.

Згідно з ч. 1 ст. 318 ГК за договором підряду на капітальне будівництво одна сторона (підрядник) зобов’язується своїми силами і засобами на замовлення другої сторони (замовника) побудувати і здати замовникові у встановлений строк визначений договором об’єкт відповідно до проектно-кошторисної документації або виконати зумовлені договором будівельні та інші роботи, а замовник зобов’язується передати підряднику затверджену проектно-кошторисну документацію, надати йому будівельний майданчик, прийняти закінчені будівництвом об’єкти і оплатити їх.

Даний договір є консенсуальним, двостороннім та оплатним.

Предметом договору підряду на капітальне будівництво може бути будівництво, розширення, реконструкція та перепрофілювання об’єктів; будівництво об’єктів з покладенням повністю або частково на підрядника виконання робіт з проектування, поставки обладнання, пусконалагоджувальних та інших робіт; виконання окремих комплексів будівельних, монтажних, спеціальних, проектно-конструкторських та інших робіт, пов’язаних з будівництвом об’єктів.

Сторонами такого договору є підрядник і замовник. Підрядником є суб'єкт господарювання, який за договором бере на себе обов'язок здійснити будівельні роботи. Для здійснення певних видів будівельних робіт суб'єкт господарювання повинен мати спеціальний дозвіл (ліцензію). Наприклад, до таких видів будівельних робіт відносяться виготовлення та монтаж несучих конструкцій, а також ремонтно-будівельна діяльність. Замовником у господарському договорі підряду на капітальне будівництво може бути будь-який суб'єкт господарювання або юридична особа-негосподарюючий суб'єкт.

Зміст договору підряду на капітальне будівництво

У договорі підряду на капітальне будівництво обов’язково має бути зазначено: найменування сторін; місце і дату укладення; предмет договору (найменування об’єкта, обсяги і види робіт, передбачених проектом); строки початку і завершення будівництва, виконання робіт; права і обов’язки сторін; вартість і порядок фінансування будівництва об’єкта (робіт); порядок матеріально-технічного, проектного та іншого забезпечення будівництва; режим контролю за якістю робіт і матеріалів замовником; порядок прийняття об’єкта (робіт); порядок розрахунків за виконані роботи, умови про дефекти і гарантійні строки; страхування ризиків, фінансові гарантії; відповідальність сторін (відшкодування збитків); урегулювання спорів, підстави та умови зміни і розірвання договору.

Юридичний аналіз ч. 5 ст. 318 ГК України дозволяє стверджувати, що без погодження цих умов та зазначення реквізитів договору (найменування сторін, місця і дати укладення) господарський договір підряду на капітальне будівництво не може вважатися укладеним.

Обов’язки замовника за договором підряду на капітальне будівництво:

прийняти закінчені будівництвом об’єкти та оплатити їх;

створити належні умови для виконання робіт, зокрема, передати підряднику затверджену проектно-кошторисну документацію та надати йому будівельний майданчик;

оплатити підряднику виконані до консервації роботи та відшкодувати йому пов’язані з консервацією витрати в разі необхідності консервації будівництва з незалежних від сторін обставин;

сприяти підрядникові у забезпеченні будівництва водопостачанням, електроенергією тощо, а також у наданні інших послуг (ч. 1 ст. 879 ЦК);

застрахувати об’єкт будівництва або комплекс робіт, якщо це встановлено договором.

Права замовника:

за згодою генерального підрядника укладати договори на виконання монтажних та інших спеціальних робіт з відповідними спеціалізованими підприємствами;

вносити зміни до проектно-кошторисної документації до початку робіт або під час їх виконання за умови, що додаткові роботи, викликані такими змінами, за вартістю не перевищують 10% від визначеної у кошторисі ціни і не змінюють характер робіт, визначених договором (ч. 1 ст. 878 ЦК).

Обов’язки підрядника:

здійснювати матеріально-технічне забезпечення будівництва, якщо у договорі не встановлено інше;

виконати зумовлені договором будівельні та інші роботи;

усунути за свій рахунок недоліки виконання робіт чи матеріалів, що використовуються для робіт, допущені з його вини або з вини субпідрядника;

завчасно повідомляти замовника про виявлені в ході будівництва не враховані необхідні додаткові роботи, здійснення яких призводить до збільшення кошторису.

Права підрядника:

за згодою замовника залучати до виконання договору як третіх осіб субпідрядників, на умовах укладених з ними субпідрядних договорів, відповідаючи перед замовником за результати їх роботи. У цьому випадку підрядник виступає перед замовником як генеральний підрядник, а перед субпідрядниками - як замовник;

інші права, які передбачені положеннями ЦК України про договір підряду.

Відповідальність за невиконання або неналежне виконання договору підряду на капітальне будівництво полягає в застосуванні до винної сторони штрафних санкцій та стягнення з неї завданих іншій стороні збитків. Останні охоплюють собою зроблені потерпілою стороною витрати, витрати або пошкодження її майна та неодержанні доходи.